eFotbal

Největší německé derby. Devětadevadesátý souboj Dortmundu s Schalke je tu

Největší německé derby. Devětadevadesátý souboj Dortmundu s Schalke je tu
Největší německé derby. Devětadevadesátý souboj Dortmundu s Schalke je tuFlashscore
Rivierderby – tak se nazývají souboje mezi Borussií Dortmund a Schalke. A v Bundeslize není většího derby…
Reklama
Reklama

1) Největší derby Německa

Každá země má svá vlastní fotbalová derby, od španělského El Clásica po Derby della Madonnina v Miláně a Old Firm v Glasgow. A v Německu jsou to zápasy mezi Dortmundem a Schalke. A to i přesto, že možná nemají takovou mezinárodní prestiž jako některé z jeho protějšků.

A co je tedy Rivierderby? Inu, termín obecně odkazuje na sousedské setkání dvou klubů ze severozápadního Německa silně industrializovaného Porúří. Přesněji řečeno, Revierderby to zužuje na 20 mil oddělujících Dortmund od domovské základny Schalke Gelsenkirchenu.

Kromě blízkosti neexistoval žádný zvláštní spouštěč pro rivalitu klubů. Ta jen v průběhu let jen zesílila u dvou skupin příznivců, kteří v podstatě nemají rádi nic jiného, než se navzájem dobře pobít.

2) Vyrobeno fanoušky, pro fanoušky

Foto: Profimedia

„Dal bych ho samozřejmě k adopci.“ Tak odpověděl bývalý hráč Dortmundu Kevin Großkreutze, jež byl sám striktně vychováván na vztahu k BVB, na otázku, co by dělal, kdyby měl syna, který se rozhodl podporovat Schalke.

Pokud jste z Porúří, jste prostě buď Černožlutí, nebo Královští modří. Neexistuje žádná střední cesta. A to znamená otřít tváře svých sousedů svými úspěchy a jejich neúspěchy.

Poslední zápas sezóny 2006/07 Dortmund porazil Schalke, čímž mu fakticky upřel první titul v Bundeslize. V pravém duchu Schadenfreude se repliky dresů připomínajících tuto událost brzy mezi fans BVB prodávaly jako kdyby byly ze zlata.

A když byl v dubnu 2021 potvrzen sestup Schalke do 2. Bundesligy, odpálil zarytý kontingent Dortmundu nad Gelsenkirchenem oslavný ohňostroj. O rok dříve se Schalke bavilo jako v roce 1999 poté, co triumfovalo na půdě Dortmundu a ukončilo naděje svých soupeřů na titul.

Najde se samozřejmě část fanoušků Dortmundu, která by raději viděla Schalke ve druhé lize, ale jiní si budou vychutnávat příležitost obnovit vzpomínky a porazit je. A zápas v Signal Iduna Park s kapacitou 81 000 míst je tím nejvhodnějším místem. Samozřejmě ne pro fanoušky Schalke.

3) Čau, Jude!

Foto: Borussia Dortmund

Jude Bellingham si atmosféru možná vychutná víc než ostatní. Přestože se narodil v Anglii, ztělesňuje étos dělnické třídy, který prochází starými ocelářskými komunitami v Dortmundu. Je to špílmachr předurčený nosit kapitánskou pásku raději dříve než později.A právě pro něj bude boj se Schalke stým soutěžním vystoupením za Dortmund. A to jen pár dní poté, co vstřelil svůj čtvrtý gól v Lize mistrů.

4) Vzrušení, vedení a obraty

Foto: Profimedia

Dortmund vyhrál poslední tři derby s celkovým skóre 11:0. První byl úspěch 4:0 a byl to mimochodem první zápas po pandemii koronaviru mezi všemi velkými evropskými soutěžemi. Setkání za zavřenými dveřmi přilákalo k obrazovkám miliony diváků po celém světě, od nezasvěcených až po veterány bundesligové scény. Německo přeci vedlo cestu k bezpečnému návratu na fotbal.

Asi nejpamátnější derby za posledních několik let je však to z sezóny 2017/18. Během 25 minut se Dortmund dostal do vedení 4:0. To mu však nestačilo a Schalke ve druhé půli vkráčelo k obratu. Během čtyř minut vstřelili góly Guido Burgstaller a Amine Harit a Daniel Caligiuri snížil na 3:4 tsně před koncem základní hrací doby. A když už možná fanoušci Dortmundu odpočítávali čas do oslav tří bodů, vyrovnal na konečných 4:4 ve čtvrté minutě nastavení Naldo.

Takové Revierderby ještě nikdy nebylo a ačkoliv doufáme v opak, pravděpodobně ani nikdy nebude.

5) Černožlutá, červená, bílá a modrá

Foto: Bundesliga.com

Christian Pulisic byl toho neslavného listopadového odpoledne v týmu Dortmundu. Je jedním ze sedmi Američanů, kteří si vyzkoušeli atmosféru Revierderby. Americké čekání na první hvězdný gól v derby však stále pokračuje.

Mohl by být dortmundský zázrak Gio Reyna tím mužm, který zlomí kruh?

„Christian a Weston McKennie nikdy neskórovali v Revierderby? To je překvapivé, myslel jsem, že by Christian skóroval,“ divil se Reyna pro web bundesliga.com před svým debutem v Revierderby v říjnu 2020. „Být prvním Američanem, který v tomto derby skóruje, by bylo skvělé. Překvapuje mě, že ani jeden z nich nedal gól. Doufám, že se mi to podaří,“ dodal tehdy.

A dnes k tomu má příležitost potřetí. Ačkoliv má Americký reprezentant 100% vítěznou bilanci v bojích se Schalke, ješt se netrefil. I přesto je ve svých devatenácti letech takřka veteránem Rivierderby. Tedy alespoň ve srovnání se současným kádrem Schalke. Ani jeden člen týmu trenéra Franka Kramera doposud totiž nefiguroval v německém fotbalovém ekvivalentu El Clasica.

Naštěstí pro ně forma a zkušenosti ustoupí v bouřlivém světě Revierderby. „Je to derby - oni ze sebe vydají maximum a my také,“ řekl Reyna v přípravě na 99. setkání BVB a S04 v éře Bundesligy.

Sladký: V lize není lehkého soupeře a každý se dá porazit. Sigmě chceme ukázat, že na to máme