eFotbal

Nejvýraznější osobnosti F:NL? Dvojice z Příbrami či top střelec Řezníček

Nejvýraznější osobnosti F:NL? Dvojice z Příbrami či top střelec Řezníček
Nejvýraznější osobnosti F:NL? Dvojice z Příbrami či top střelec ŘezníčekFlashscore
Prestiž FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY jde rok od roku nahoru. Druhá liga se zkvalitňuje a je velmi vyrovnaná. Ba co víc, hráči, kteří nad ní někdy mohli ohrnovat nos, si tam rádi zahrají. Kromě nich se v druhém patře českého fotbalu objevuje hned několik výrazných osobností.
Reklama
Reklama
TOMÁŠ VONDRÁŠEK

Dlouholetá ligová tvář. Teď už i teplická legenda. Severočeské epizodě je ale prozatím konec. Celou kariéru – kromě hostování v Ústí nad Labem a Sokolově – strávil právě Na Stínadlech.

Dlouhá léta byl jasnou postavou do obrany, to se ale změnilo. Po sezoně Vondrášek opustil teplické barvy a za sebou nechal opravdu výraznou stopu. Za Teplice v nejvyšší soutěži odkopal 15 sezon, v nich 346 zápasů.

Jako volný hráč zamířil do Dukly. Zkušený obránce, který v říjnu oslaví šestatřicáté narozeniny, podepsal na jeden rok s opcí. 

„Od prvního momentu v tomto klubu vnímám pozitivní energii. Ať už šlo o první kontakt s panem Jinochem nebo trenérem Radou. Důležité pro mě bylo, že jsem z klubu cítil touhu postoupit. Věřím, že to letos zvládneme! Vím, že každý hráč i zaměstnanec klubu udělá pro úspěch maximum. Dukla je obrovský pojem, stejně jako její klubová tradice a historie. Dukla patří do první ligy,“ burcuje Vondrášek v rozhovoru pro klubový web.

FOTO: FK Dukla Praha

TOMÁŠ WÁGNER

Stabilní výkonnost a stabilní produktivita? Tomáš Wágner!  Byl na něj opravdu spoleh – když Příbram potřebovala gól, byl tam. Prostě muž na svém místě.

Jeho sedmnáct branek bylo vůbec nejlepší v celém minulém ročníku ve druhé lize. Jeho vliv na celý tým byl neskutečný obří, vždyť jeho góly tvořily přes 35 % všech branek Příbrami v celém ročníku.

Sedmnáct gólů je úctyhodný počin, při bližším pohledu je však opravdu třeba smeknout. Na rozdíl od svých konkurentů, kteří se v tabulce řadili pod ním s patnácti či čtrnácti góly, odehrál Wágner výrazně méně zápasů. Pouze 22 ze 30! Průměrně to tedy vychází, že gól dal každých 98 minut.

Co letos? To je otázka. Příbram bude chtít uspět, ale mezi hlavní favority už se neřadí. To Wágner by korunu krále střelců rozhodně rád získal. Brankový účet si otevřel hned v prvním kole.

FOTO: FK Příbram

JOSEF HUŠBAUER

Zpátky domů? Takhle jeho návrat působí.

Josef Hušbauer v sezoně 2009/2010 odehrál v Příbrami 22 zápasů a vstřelil 4 branky. Od té doby sbíral kariérní úspěchy mimo jiné ve Spartě i Slavii, když dohromady vyhrál 4 české ligové tituly. Působil také v zahraničí: šlo o italské Cagliari a německé Drážďany, v posledních sezónách hrál na Kypru – v Anorthosis a v APK Karmiotissa.

Do Příbrami se vinou mimofotbalových problémů moc hráčů nežene, i proto zisk Hušbauera působí poněkud překvapivě.

„Příchodem Pepy se výrazně zkvalitní naše rady a přijdou potřebné zkušenosti, ze kterých může náš mladý kádr jen těžit. Věřím, že bude leaderem mužstva na hřišti i mimo něj,” uvádí k příchodu Hušbauera pro klubový web ředitel klubu Jan Starka.

Hned v prvním utkání sezony odehrál celých devadesát minut.

FOTO: FK Příbram

DAVID VANĚČEK

David Vaněček je pro Opavu velkou posilou do útoku. Slezský tým posiluje ve velkém, a i do ofenzivy přivedla ligové jméno. O Davidu Vaněčkovi se po konci v Olomouci hovořilo ve spojitosti s jinými prvoligovými kluby, nicméně realita je jiná.

Na začátku července se totiž zapojil do přípravy trenéra Miloslava Brožka. Bývalý hráč Hearts či Puskáse, jenž naposledy působil ve druhé lize v sezoně 2015/2016, kdy ještě oblékal dres Hradce, se v novém prostředí domluvil na ročním kontraktu.

„David je zkušený a silný útočník, který je velice důrazný v pokutovém území a umí dát gól, což je přesně to, co nám chybělo,“ uvedl na webu sfc.cz sportovní manažer Jaroslav Kolínek. „Jsme moc rádi, že se nám ho podařilo přivést a věříme, že s ním poroste i výkon týmu tak, abychom byli co nejúspěšnější a zažívali co nejvíce pocit vítězství.“

V Opavě jen doufají, že se nebude opakovat nepovedený scénář s Jakubem Yunisem. Ten přišel v podobné pozici loni a neuspěl.

FOTO: FC Slezský Opava

JAKUB ŘEZNÍČEK

Asi největší jméno celého druholigového dění. Po famózní sezoně mezi elitou mohl brněnský střelec v první lize zůstat. Nabídek měl spoustu. On ale zůstal.

Má tak jasný cíl, a sice vykopat pro Zbrojovku první ligu. Na nic jiného ani v druhém největším městě republiky nemyslí.

Řezníček by měl být klíčovou postavou. Je jasným lídrem nejen ofenzivy, ale celého týmu. Když hrála Zbrojovka v druhé lize naposledy, vstřelil (teď už) pětatřicetiletý borec osmnáct branek.

Se současnou pověstí a kvalitou by měl tento počin minimálně zopakovat.

FOTO: FC Zbrojovka Brno