eFotbal

Nestydatý Abramovič jakoby předává správu Chelsea

Nestydatý Abramovič jakoby předává správu Chelsea
Nestydatý Abramovič jakoby předává správu ChelseaFlashscore
Prohlášení majitele Chelsea, světoobčana s izraelským pasem Romana Abramoviče, že předává "správu a péči" o klub správní radě charitativní nadace Chelsea, je stejně krátké jako je nehorázné a sprosté. Především tím, že v něm není ani zmínka o ruské invazi na Ukrajinu, byť o té Abramovičův krok samozřejmě je. Podobně se v minitextíku nedočteme, že by oligarcha zločinné rozhodnutí Vladimira Putina odsuzoval.
Reklama
Reklama

Romanu Abramovičovi je asi možné věřit pasáž, podle níž měl vždycky na srdci nejlepší zájmy klubu a že těmto hodnotám zůstává oddaný. Kdyby Agentura na uvádění věcí na pravou míru měla totiž Abramovičův text přeložil do "lidštiny," zněla by klíčová pasáž asi takto: "Protože ruský prezident Vladimir Putin, k němuž mám docela blízko, vpadl se svými vojsky na Ukrajinu, čekají mě asi velké problémy s možností, že mi Velká Británie a další země sáhnou na majetek. Klub mi samozřejmě pořád patří a nemyslete si, že je na prodej, ale protože Chelsea potřebuje dál fungovat a vyhrávat, pojďme se jako tvářit, že s ní nemám momentálně nic společného. Teda skoro."

Chelsea podle Sunday Telegraphu tvrdí, že Abramovičův úkrok či jak jeho rozhodnutí nazvat, není snahou vyhnout se sankcím, nýbrž snahou ochránit klub ve chvíli, kdy mu hrozí "strategické škody a poškození reputace." Nevím, ale skoro bych řekl, že k poškození reputace Chelsea došlo už v roce 2003, kdy ji tehdejší guvernér Čukotky a držitel vysokých ruských státních vyznamenání Řádu cti a Řádu přátelství koupil. Jen některým z nás trvalo skoro 20 let, než si to uvědomili.  

Mimochodem přestože členy správní rady nejsou, vypadá to, že ohledně fotbalových záležitostí, smluv, platů a přestupů, stoupnou kompetence ředitelky klubu Mariny Granovské a klubového poradce Petra Čecha. I když se Abramovič a klub snaží šířit zprávy o opaku, je více než pravděpodobné, že oligarchův krok nastartuje novou vlnu nabídek na převzetí Chelsea. Někteří potenciální zájemci kolem aktuálního vítěze Ligy mistrů krouží už od rok 2019, kdy pan Abramovič přišel o britská víza. Respektive o ně přestal žádat, protože mu bylo jemně řečeno, že už je nedostane. Teď je Abramovičovi z přístupu britské vlády jasné, že tentokrát po něm Londýn půjde ještě mnohem víc.

Bude neobyčejně zajímavé sledovat, jak se situace kolem Chelsea bude vyvíjet a jak všechno dopadne na počínání trenéra Thomase Tuchela a jeho svěřenců. Kdyby Británie a další země bránily Abramovičovi v nakládání s majetkem, možná by převod klubu do jiných rukou kvůli tomu ztroskotal, i kdyby oligarcha s prodejem nakonec souhlasil.