eFotbal

Neuvěřitelné. Nejlepší střelec afrického šampionátu hrál za svou zemi 11 let neoprávněně

Neuvěřitelné. Nejlepší střelec afrického šampionátu hrál za svou zemi 11 let neoprávněně
Neuvěřitelné. Nejlepší střelec afrického šampionátu hrál za svou zemi 11 let neoprávněněFlashscore
Nejlepší střelec letošního mistrovství Afriky Emiliano Nsue nastupoval posledních 11 let za Rovníkovou Guineu neoprávněně. Vyplývá to z detailního odůvodnění šestiměsíčního zákazu startu, který mezinárodní federace FIFA čtyřiatřicetiletému útočníkovi uložila v květnu.
Reklama
Reklama

Nsue, jenž v minulosti hrál za Birmingham či Middlesbrough, vstřelil na kontinentálním šampionátu v Pobřeží slonoviny pět branek a pomohl Rovníkové Guineji do osmifinále. Na turnaji však podle pravidel vůbec neměl hrát, ani celou dekádu předtím.

FIFA v pondělí zveřejnila rozšířené odůvodnění trestu, který nad Nsuem vynesla 10. května. Připomněla v něm, že nikdy nepovolila tomuto španělskému rodákovi reprezentovat malou středoafrickou zemi, jež už navíc byla v minulosti za jeho nasazení trestána.

Hráč Monaka pyká za přelepení loga na podporu boje s homofobií, ministryně chtěla nejpřísnější trest

Nsue se narodil na Mallorce španělské matce a otci z Rovníkové Guineje a Španělsko reprezentoval na mládežnické úrovni včetně mistrovství světa do 20 let. Fotbalisté mohou změnit národní tým, pokud za sebou nemají starty za seniorskou reprezentaci a pokud mají dvojí národnost.

Nsueho žádost nastupovat za Rovníkovou Guineu však FIFA zamítla, protože získal její občanství až poté, co hrál za juniorskou reprezentaci Španělska. V té době už ale měl za sebou dva starty v africké kvalifikaci o postup na mistrovství světa v roce 2014 a FIFA oba tyto zápasy kontumovala v neprospěch Rovníkové Guineje.

Navzdory tomu Nsue oblékal dres této dřívější španělské kolonie i nadále, hrál ve dvou kvalifikacích o MS a na třech afrických šampionátech. Podle agentury Reuters není jasné, proč se světová federace začala znovu zabývat jeho případem až nyní. Nejspíš to ale vyprovokovala pozornost, kterou hráč získal díky koruně krále střelců na turnaji.

FIFA nyní odebrala Rovníkové Guineji šest bodů za dvě výhry v listopadových kvalifikačních zápasech o MS 2026, v nichž Nsue skóroval, a rodákovi z Palmy dala šestiměsíční zákaz startu v mezinárodních zápasech. Hráč třetiligového španělského týmu Intercity nicméně po africkém šampionátu ukončil reprezentační kariéru.