eFotbal

Nigerijec Olatunji by rád na Letné zářil jako pod Ještědem. Kterým africkým útočníkům se to už povedlo?

Nigerijec Olatunji by rád na Letné zářil jako pod Ještědem. Kterým africkým útočníkům se to už povedlo?
Nigerijec Olatunji by rád na Letné zářil jako pod Ještědem. Kterým africkým útočníkům se to už povedlo?Flashscore
Victor Olatunji zamířil ze Slovanu Liberec do Sparty Praha, kde má nahradit střelce Tomáše Čvančaru, jenž odchází do německé Bundesligy hájit barvy Borussie Mönchengladbach. Na které úspěšné africké útočníky může Olatunji ve Spartě navázat?
Reklama
Reklama
Benjamin Tetteh

V roce 2018 přišel Tetteh do Sparty z Bohemians Praha 1905 jako v podstatě bezejmenný hráč na doporučení trenéra Martina Haška, pak se ale rychle vypracoval v útočníka číslo jedna. A na Letné měli rázem novou hvězdu.

Nutno říct, že Tetteh ve Spartě Praha prožil asi nejlepší období své kariéry. Dnes šestadvacetiletý hráč ale promeškal vhodnou chvíli k přestupu, kdy o něj byl zájem například v anglické Premier League. Dopadlo to tak, že fanoušci se vesměs radovali, když odcházel.

Bylo to v roce 2020 do tureckého Malatyasporu. Tam nejprve hostoval, po jednom ročníku ale přestoupil natrvalo. Vloni v létě z klubu odešel jako volný hráč do druholigového ostrovního celku Hull City, kde hraje dodnes.

Zdroj: AC Sparta Praha

Léonard Kweuke

Podobně jako Tetteh, ani Kweuke nepřicházel do Sparty jako hvězda. Naopak, byl u nás ještě méně známý, Tetteh totiž již měl za sebou alespoň relativně povedený půlrok u pražských Bohemians. Kweuke přišel ze Slovenska.

Tam hrál za Dunajskou Stredu, na Letné nejprve hostoval. Zpočátku to nebylo ono, ale pak se rozehrál a byl prakticky k nezastavení. Silný, urostlý forvard se jen těžko odstavoval od míče. Navíc dokázal střílet důležité branky, kterými Spartu táhl.

Udělal však podobnou chybu jako Tetteh, totiž že promeškal vhodný moment, kdy z klubu odejít. I o něj měly zájem zajímavé celky, ale zůstal ve Spartě zkrátka déle, než měl. A nebylo to tedy nakonec výhodné ani pro něj, ani pro klub. V roce 2013 odešel do tureckého Rizesporu.

Zdroj: AC Sparta Praha

Wilfried Bony

A teď už k nejpovedenějšímu africkému nákupu Sparty vůbec. Když řeknete sparťanskému fanouškovi jméno Wilfried Bony, pravděpodobně se ihned rozzáří a bude se usmívat od ucha k uchu. Tak skvělé vzpomínky na Letné na Bonyho mají.

Bývalý reprezentant Pobřeží slonoviny dorazil do Prahy v roce 2007 z klubu Issia Wazi. Začínal nejdříve v béčku, posléze se přesunul do A-týmu, kde se brzy stal oporou. Podával vynikající výkony, střílel jednu branku za druhou a vysloužil si přestup do Nizozemska.

Ve Vitesse také exceloval, takže pak zamířil do Premier League. Nejdříve tam hrál za Swansea, posléze se dostal dokonce až do kádru Manchesteru City a stal se hvězdou světového formátu. Naposledy hrál v Bolívii za Always Ready.

Zdroj: AC Sparta Praha