eFotbal

Nové stadiony v lize? Nejen Hradec, ale také Plzeň či Slavia

Nové stadiony v lize? Nejen Hradec, ale také Plzeň či Slavia
Nové stadiony v lize? Nejen Hradec, ale také Plzeň či SlaviaFlashscore
Je to neduh českého fotbalu. Nevyhovující stadiony. Velké trable budou řešit například týmy ve druhé lize, kde dojde k zpřísnění podmínek. Nicméně situace se začíná trochu lepšit. Dva nové a moderní stadiony najdeme na východě Čech, stále ještě nová je rekonstrukce v Plzni, zapomínat by se nemělo ani na Slavii.
Reklama
Reklama
MALŠOVICKÁ ARÉNA

Nejnovější přírůstek mezi stadiony. Hradec Králové po nové aréně dlouho toužil, přání se konečně splnilo. Votroci už svou novou arénu stihli pokřtít drtivým vítězstvím 5:1 proti Českým Budějovicím. 

Hnal je vyprodaný stadion, zájem o fotbal je ve městě rázem obří. Stejně jako o permanentní vstupenky, kterých již bylo prodáno přes tři tisíce.

Stavba nového multifunkčního stadionu v Hradci Králové začala v srpnu 2021, původní termín dokončení byl letos na jaře. Odehrání prvního soutěžního zápasu umožnila až dohoda mezi městem a zhotovitelem. Konečná cena stoupla na 763 milionů korun včetně daně, kapacita je 9300 diváků. 

Premiéra Malšovické arény na vlastní kůži. Výpadky proudu dohnal snový výsledek podtržený elektrizující atmosférou

Kolem stadionu je běžecký ovál dlouhý šest set metrů, uvnitř stadionu pak dalších 107 metrů atletického tunelu, šest multifunkčních tělocvičen či sedm víceúčelových sálů pro různé akce. K tomu všemu dvanáct skyboxů pro partnery či ubytovací kapacita, která se pohybuje mezi patnácti až šedesáti lůžky.

Hradec Králové je tak konečně připraven nejen na první ligu, ale také na reprezentaci. Na podzim by na stadion měl zavítat výběr žen i mužské jednadvacítky.

Foto: Ondřej Habáň

STADION ARNOŠTA KOŠŤÁLA

I historický rival Hradce Pardubice se chlubí novým stadionem. A také byl opravdu nutně potřeba. 

Pardubičtí hráli po postupu mezi elitu v létě 2020 domácí zápasy v pražském Ďolíčku, neboť jejich stadion nesplňoval prvoligové parametry. Po dvou a půl sezonách se letos v únoru konečně přesunuli domů na Stadion Arnošta Košťála. Mimochodem, aréna nese jméno po významném fotbalovém donátorovi a nadšenci Arnoštu Košťálovi, někdejšímu místopředsedovi fotbalového klubu SK Pardubice, jenž vznikl ve 30. letech 20. století pro účely celostátní výstavy tělesné výchovy a sportu.

Rekonstrukce dosavadního Letního stadionu vyšla na 380 milionů korun. Nově je z něj útulný stánek laděný do červena. Stadion zdobí nový vyhřívaný trávník, který lemují čtyři tribuny s kapacitou 4600 diváků, z toho 600 míst se nachází na historické západní tribuně. Stadion byl přitom postaven tak, aby v případě potřeby bylo možné pomocí přístaveb nových tribun a jejich propojení zvýšit kapacitu stadionu na 6,5 tisíce až 8 tisíc míst. 

Vedle hlavní hrací plochy se nachází tréninková plocha s umělým trávníkem a i zázemí pro diváky i novináře.

Foto: Profimedia

DOOSAN ARENA

Rekonstrukce původního stadionu z 50. let 20. století, který již nevyhovoval potřebným standardům, odstartovala slavnostně v dubnu 2011.

V několika fázích přestavby byly odstraněny valy pod ochozy zastaralých nekrytých tribun a na jejich místě vyrostly tribuny nové. Díky zrušení atletického oválu se mohl trávník přesunout o 18 metrů blíž k hlavní tribuně. Vznikl tak moderní uzavřený stánek, jehož kapacita se blíží dvanácti tisícům diváků.

Hlavním hnacím motorem, co se financí týče, bylo město. To v letech 2011 až 2017 postupně investovalo do kompletní rekonstrukce a dostavby stadionu přes půl miliardy korun.

První utkání na nově otevřeném stadionu se konalo 16. února 2012 v rámci vyřazovací fáze Evropské ligy, kdy domácí tým nastoupil proti německému Schalke 04.

Od té doby tento stadion přivítal zástupy slavných klubů i národních týmů.

Foto: FC Viktoria Plzeň

FORTUNA ARENA

Po dlouhých jednáních se na místě starého Edenu začalo s výstavbou nového stadionu v září 2006, ke slavnostnímu otevření arény za zhruba jednu miliardu korun došlo v květnu 2008. Není to úplně nedávno, nicméně dávná historie to také není.

Od té doby na něm kromě Slavie hraje pravidelně i reprezentace, stadion rovněž hostil zápas o Superpohár UEFA a finále Evropské konferenční ligy.

Eden byl pokřtěn 7. května 2008 zápasem Slavie proti Oxfordu. Zápas proti tomuto soupeři byl první mezinárodní duel sešívaných v celé historii, ta se tak perfektně opakovala. Přátelák domácí ovládli 5:0. O úvodní výkop se pak postaral František Veselý, dnes již nežijící legenda klubu.

Stadion byl zpočátku určen pro 20 232 diváků, nicméně později byla kapacita snížena na 19 370 sedadel. 

Stadion je opravdovou chloubou českého fotbalu. Šest pater, 500 VIP míst, 41 VIP boxů po obvodu stadionu a tak dále. Nechybí ani čtyřhvězdičkový hotel.

Foto: SK Slavia Praha