eFotbal

Olayinkova desetiletá pouť Evropou? 7 klubů a 8 trofejí aneb ze zapadlé Albánie, přes Duklu, až do Ligy mistrů

Olayinkova desetiletá pouť Evropou? 7 klubů a 8 trofejí aneb ze zapadlé Albánie, přes Duklu, až do Ligy mistrů
Olayinkova desetiletá pouť Evropou? 7 klubů a 8 trofejí aneb ze zapadlé Albánie, přes Duklu, až do Ligy mistrůFlashscore
Věděli jste o tom, že držitel osmi klubových trofejí Peter Olayinka působí na Starém kontinentu již více než dekádu? Crvena Zvezda Bělehrad, kam se brzy přesune ze Slavie a v niž se v jednom trikotu potká s exsparťanem Guélorem Kangou, bude už jeho sedmou evropskou zastávkou. Jaká byla jeho cesta z lagoského týmu 36 Lion FC až do slovutné Ligy mistrů?
Reklama
Reklama
Albánská Superliga

Vše začalo v roce 2012 ve skromném albánském klubu Bylis Ballsh a byť se v jeho barvách v tamní nejvyšší soutěži neprosadil, svými výkony jednoznačně zaujal. Byl to totiž on, kdo třemi brankami ve třech kolech dovedl Bylis až do finále Albánského poháru.

Na první týmové úspěchy si musel počkat až v renomovanějším klubu Skënderbeu Korçë, se kterým ovládl nejvyšší albánskou soutěž hned dvakrát. V rámci tohoto úspěšného období v sezonách 2014/2015, respektive 2015/2016, nastřílel za své mužstvo 19 soutěžních branek a premiérově si zahrál také základní skupinu Evropské ligy.

Přestup Yeboaha do Slavie je hotový, shodují se v Rumunsku. Strašně peněz vlastně za nic, varuje sešívané expert

Foto: SK Slavia Praha

Belgická First Division A

Tou dobou už se o něm vědělo i za albánskými hranicemi a na konci roku 2015 si ho pořídil belgický Gent, který si ho pojistil na tři a půl roku. Na adrese, v jehož obraně dlouhodobě tvrdí muziku exslávista Michael Ngadeu, se však i kvůli zranění kolene neprosadil do základní sestavy a záhy putoval na své první hostování, o čemž bude řeč později.

Mnohem vydařenější etapu v Belgii zaznamenal v dobách, když byl zapůjčen do Zulte Waregem. Jedenácti soutěžními trefami a 13 gólovými asistencemi potvrdil, že předešlá čísla nebyly náhoda a že jde o hráče pro boje na evropských kolbištích.

Hušbauer už si na nejbližší čtyři měsíce našel klub, který mu zajistí herní vytížení. Co bude preferovat v létě?

Foto: SK Slavia Praha

Česká FORTUNA:LIGA

Na české mapě se ale zjevil ještě nějaký čas předtím, protože zaujal pozorovatele Dukly, jež tou dobou operovala v nejvyšší soutěži a vedl ji současný reprezentacni trenér Jaroslav Šilhavý. Pod ním zakončil ročník se šesti přesnými zásahy v rámci třiadvaceti pobytů v základní sestavě a znovu ukázal potenciál.

V červenci 2018 už ho tak z belgické půdy vykupovala Slavia, pro kterou se tehdy jednalo o nejdražší přestup klubové historie (přestupová částka se pohybovala okolo 83 milionů korun). V červenobílém dresu získal tři mistrovské tituly a se slavným "S" z Vršovic dvakrát ovládl také domácí pohár.

Díky 13 brankám je historicky nejlepším střelcem klubu v pohárové Evropě. Slavia i s jeho přispěním dvakrát postoupila do čtvrtfinále Evropské ligy a jednou do stejné fáze Evropské konferenční ligy, v sezoně 2019/20 se navíc teprve podruhé v historii představila v elitní fázi Ligy mistrů.

V podzimní části soutěžního ročníku 2022/2023 se Olayinka prosadil ve slávistickém trikotu hned jedenáctkrát a měl nakročeno k nejproduktivnější sezoně dosavadní kariéry. Tu už však pravděpodobně bude dokončovat jinde. "V několikaměsíčním dialogu jsme hledali cesty pro prodloužení kontraktu. Nedohodli jsme se. Hráč měl výrazně lepší nabídky, než mohla dát Slavie,“ posteskl si na Twitteru Jaroslav Tvrdík.

Tecl mohl ven, ale nakonec zůstal. Jsem šťastný, že budoucnost klubu budou formovat lidé jeho charakteru, září Tvrdík

Foto: SK Slavia Praha

Srbská Super Liga

S opuštěním Edenu byl spojován minimálně poslední rok a v jeho souvislosti padaly i slavné značky z francouzské Ligue 1 či turecké Süper Lig. Zákulisní boj nakonec vyhrál srbský obr Crvena Zvezda Bělehrad, která aktuálně kraluje své soutěži s pohodlným náskokem deseti bodů na druhý Partizan.

Nigerijský reprezentant sice podepsal smlouvu s Crvenou Zvezdou s platností až od léta, ale kluby nyní jednají již o jeho zimním přesunu.

Sedmadvacetiletý křídelník má s celkem ze srbské metropole smlouvu od 1. července 2023. Slavia ale s bělehradským titánem jedná o možnosti, že by hráč opustil Eden už nyní. Předběžný souhlas s tím vyslovili samotný fotbalista, jeho agent i vršovický klub. Na soustředění do Portugalska sice ještě Olayinka s Pražany odletí, nicméně momentálně to vypadá, že se ho spíš než lednový rozjezd FORTUNA:LIGY bude týkat únorový start Super Ligy proti Vojvodině Novi Sad.

Jedeme na titul, oznámil Mandous, který díky trpělivé práci fyzioterapeutů nemusel na operaci a je zpátky

 

Foto: SK Slavia Praha