eFotbal

Osm plzeňských tváří, o jejichž motivaci se směrem k Letné nepochybuje. Kdo z Viktorie prošel Spartou?

Osm plzeňských tváří, o jejichž motivaci se směrem k Letné nepochybuje. Kdo z Viktorie prošel Spartou?
Osm plzeňských tváří, o jejichž motivaci se směrem k Letné nepochybuje. Kdo z Viktorie prošel Spartou?Flashscore
Bezkonkurenčně největší tahák 29. kola FORTUNA:LIGY mezi druhou Spartou a třetí Viktorií bude hostit epet ARENA již uprostřed tohoto pracovního týdne a jestli náhodou má v této neúprosné válce ze špičky tabulky něco chybět, na tryskající emoce to nevypadá. Je zajímavé, že ze soudobého kádru Briana Priskeho nemá plzeňskou minulost vůbec nikdo a naopak při pohledu do Doosan arény je jasné, že letenskou kabinou prošla celá řada známých tváří, která je nyní zaměstnaná na západě Čech. Ať už mezi trenéry, nebo hráči. Následující seznam, na němž by ještě pár sezon zpět byli také David Limberský, Milan Petržela, Roman Hubník či Jakub Brabec, je věnován právě jim.
Reklama
Reklama
Zaměstnanci Viktorie se sparťanskou historií:Daniel Kolář (sportovní ředitel)

Jeden z nejmladších sportovních ředitelů tuzemské prvoligové branže (37) byl spojen se Spartou od roku 1997 až do roku 2008, než se odebral právě do Plzně, kde následně slavil pět titulů mistra soutěže. Ještě před odchodem na západ země, k čemuž došlo v roce 2008, se však bývalý hráč Slovácka, Blšan i Gaziantepsporu radoval ze čtyř letenských úspěchů (jednou liga, třikrát domácí pohár). Nicméně byly to právě Štruncovy sady, odkud nakoukl do národního mužstva, za které v letech 2009 - 2016 odehrál necelých třicet mezinárodních utkání.

Michal Bílek (hlavní trenér)

Kariéra osmapadesátiletého šéfa plzeňské lavičky je Spartou přímo prošpikovaná. Jak z hráčského, tak z trenérského hlediska. Nynější nadřízený Chorého, Klimenta či Vydry rozjížděl svou profesionální kariéru fotbalisty právě na Spartě, za kterou si pak zahrál ještě ve třech různých časových etapách. V letech 2006 - 2008 ji vedl i z pozice hlavního trenéra a právě tehdy získal svůj premiérový titul v nové roli. Není bez zajímavosti, že na další týmový úspěch si musel počkat dalších 15 let až do Plzně.

Chystá se čistka! Kterým oporám končí v Plzni smlouva?

Foto: FC Viktoria Plzeň

Pavel Horváth (asistent trenéra)

Západočeská legenda, jež se v posledních letech trenérsky realizovala také v Domažlicích, Baníku Sokolov či Příbrami, rozjížděla ve Spartě svou hráčskou kariéru a v první polovině devadesátých let v jejím dresu debutovala v české lize. Bývalý záložník Slavie, Jablonce i Teplic se do letenského "S" vrátil po misích v Portugalsku, Turecku a Japonsku, nicméně tehdy vydržel v sedmé městské části metropole pouhé dva roky a následujících sedm ročníků už odehrál v červenomodrých barvách, s nimiž slavil celkem pět trofejí.

Matúš Kozáčik (kouč brankářů)

Trenér brankářů, jehož čeká na konci letošního roku oslava kulatých čtyřicátých narozenin, působil ve Spartě v letech 2007 - 2010 a v onom období si připsal svůj první kariérní titul. Současný nadřízený Jindřicha Staňka a Mariana Tvrdoně dorazil na Letnou ze Slavie, kde toho odchytal více, ale bez výraznějších týmových úspěchů. Ty si začal bývalý gólman Anorthosisu Famagusta připisovat až v Plzni, kde zvedl nad hlavu hned čtyřikrát pohár pro domácího šampiona.

Krmenčík se nebrání návratu do Evropy: Je mi třicet, chci dokázat sobě i blízkým, že za to ještě umím vzít

Foto: FC Viktoria Plzeň

Zdeněk Bečka (video analytik)

Brzy třiapadesátiletý expert již působí ve Viktorii potřetí. Zatímco v letech 2006 - 2008, respektive 2014 - 2019 tak činil v roli asistenta hlavního trenéra, od letošního roku funguje v soudobém realizačním týmu Michala Bílka jako video analytik. Ve sparťanském prostředí se mihnul na přelomu let 2021 - 2022, když podobně jako v Ludogorci Razgrad asistentsky pomáhal Pavlu Vrbovi.

Jan Sýkora (křídelník)

Devětadvacetiletý univerzál, jehož jedinou dosavadní zahraniční štací byl polský Lech Poznaň, vyrůstal na západě Čech, ale jako teenager prošel také Spartou, s tím, že v sezoně 2011/2012 bojoval ve druhé nejvyšší soutěži za její rezervu a v rámci domácího poháru si připsal také svůj jediný start za rudý A-tým (stalo se tak na pár minut proti Znojmu).

Vzdávat by se nemělo nikdy nic, vzkázal Pulpit Haškovi. Jablonec měl prý nahlásit poruchu autobusu a ušetřit si cestu

Foto: FC Viktoria Plzeň

Jindřich Staněk (brankář)

Šestadvacetiletý reprezentant Česka sice dělal své první fotbalové krůčky jakožto rodák ze Strakonic v Českých Budějovicích, nicméně celých osm sezon strávil v mládežnických strukturách Sparty. Za její áčko si před odchodem na ostrovy (Everton, Hyde United) nikdy nezachytal, nicméně v ligové nominaci v rámci ročníku 2013/2014 se párkrát ocitl.

Lukáš Hejda (stoper)

Třiatřicetiletý kapitán úřadujícího šampiona ukrajuje ve Štruncových sadech jedenáctý ročník v řadě a ve Viktorii už se stal legendou s pěti ligovými tituly. Svůj vůbec premiérový primát ale ještě odchovanec Sparty vybojoval na Letné a to v ročníku 2009/2010.

Sparta vs. Plzeň: Bilance, absence, střelci a další zajímavosti

Foto: FC Viktoria Plzeň