eFotbal

Pět hvězd, na které jste zapomněli. Kde jsou teď?

Pět hvězd, na které jste zapomněli. Kde jsou teď?
Pět hvězd, na které jste zapomněli. Kde jsou teď?Flashscore
V Evropě měli obří jméno, kupovaly se jejich dresy a praly se o ně největší kluby kontinentu. Teď jsou ale starší a zvolili návrat domů nebo přesun do exotických destinací. Řeč je o pěti fotbalistech, kteří zmizeli z evropského drobnohledu.
Reklama
Reklama
HULK

Měl být totální světovou hvězdou, v Portu se stal obávaným útočníkem, který svými tvrdými střelami téměř trhal sítě. Nicméně zvolil cestu peněz a z Portugalska zamířil do ruského Petrohradu.

Následně vyslyšel další volání dolarů. Pět sezon nastupoval Hulk za tým Šanghaj SIPG, kterému pomohl v roce 2018 vyhrát čínskou ligu. V prosinci 2020 čtyřiatřicetiletému hráči vypršela v Šanghaji smlouva, díky níž patřil s ročním výdělkem 20 milionů eur k nejlépe placeným fotbalistům světa.

V lednu 2021 se vrátil do Brazílie, kde hraje za Atlético Mineiro a kde patří k nejlepším hráčům v lize.

Foto: CA Mineiro

ARTURO VIDAL

Vidal působil v Evropě dlouhé roky a platil za jednoho z nejlepších záložníků. Domácí soutěž ovládl s Interem i před tím s Barcelonou, další čtyři triumfy přidal s Juventusem, se kterým si zahrál i finále Ligy mistrů. Vidal má za sebou také působení v Bayernu Mnichov, s nímž slavil tři tituly.

Po ukončení smlouvy s Interem Vidal jako volný hráč zamířil do Flamenga. V brazilském klubu podepsal smlouvu na rok a půl, tu ale nedodržel.

Flamengo v červenci potvrdilo, že po vzájemné dohodě s Vidalem rozvázal kontrakt. Chilský záložník následně přešel do konkurenčního Athletico Paranaense.

Foto: Athletico Paranaense

EDINSON CAVANI

Uruguayec podepsal smlouvu na 18 měsíců tam, kde to všechno začalo. Edinson Cavani se rozhodl po skončení angažmá ve Valencii pokračovat v kariéře v Jižní Americe, šestatřicetiletý kanonýr totiž odešel jako volný hráč do Boca Juniors.

Cavaniho v posledních měsících trápilo svalové zranění, i proto bylo jeho působení ve Španělsku spíše zklamáním.

V minulé sezoně odehrál za Valencii 28 zápasů a vstřelil sedm gólů. V minulosti hrál také za Palermo, Neapol, Paris St Germain a Manchester United.

S Uruguayí startoval na čtyřech mistrovstvích světa. Za národní tým odehrál 136 zápasů, ve kterých vstřelil 58 gólů.

Foto: CA Boca Juniors

MARCELO

Bývalý brazilský reprezentant a dlouholetá opora Realu Madrid Marcelo si na konec kariéry zvolil dobrodružství. Po předminulé sezoně nedostal od Realu novou smlouvu, proto se vydal do Řecka, v Olympiakosu se však po 10 soutěžních zápasech dohodl na rozvázání kontraktu.

Osmapadesátinásobný reprezentant se nyní vrací ke kořenům, upsal se Fluminense, odkud před 16 lety zamířil do Realu Madrid.

"Není snadné ani vyjádřit, co to pro mě znamená. O návratu domů jsem snil mnoho let. Teď jsem znovu v klubu, který mě vychoval a naučil mě hrát fotbal," uvedl Marcelo poté, co podepsal roční kontrakt.

Brazilský obránce během 15 a půl roku pomohl Bílému baletu k zisku šesti mistrovských titulů, pěti triumfům v Lize mistrů a řadě dalších trofejí. Za madridský velkoklub odehrál Marcelo 546 soutěžních vystoupení s bilancí 38 gólů a 103 asistencí.

Foto: Fluminense FC

JUAN MATA

Vychovala ho Valencia, pak zářil v Chelsea a Manchesteru United. Jeho role ale upadala, a tak se vydal do Turecka, kde s Galatasarayem vyhrál titul.

V létě přišla další kapitola, Mata bude ve své kariéře pokračovat na Dálném východě. Japonské Vissel Kobe je jeho prvním profesionálním dobrodružství mimo evropský fotbal. Projekt japonského klubu je velmi ambiciózní, působily v něm persony jako Andrés Iniesta a David Villa či Lukas Podolski.

"Vždycky jsem tuto zemi a kulturu obdivoval, takže teď přišel čas, abych si ji užil. Jsem moc šťastný. Cítím se opravdu hrdý na to, že jsem podepsal smlouvu s Vissel Kobe, klubem, kde hráli skvělí hráči a velcí přátelé, které obdivuji, jako David Villa a Andrés Iniesta. Takže jsem opravdu hrdý, že mohu následovat jejich kroky,“ říkal Mata po podpisu.

Foto: Vissel Kóbe