eFotbal

Pět ligových hráčů, kteří si skrz výkony na domácím poli říkají o premiérovou pozvánku do reprezentačního áčka

Pět ligových hráčů, kteří si skrz výkony na domácím poli říkají o premiérovou pozvánku do reprezentačního áčka
Pět ligových hráčů, kteří si skrz výkony na domácím poli říkají o premiérovou pozvánku do reprezentačního áčkaFlashscore
Poslední dvě utkání Ligy národů ukázaly, že trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý má o čem přemýšlet. Najdou se i v naší lize dosud nevyzkoušení hráči, kteří by národnímu mužstvu mohli pomoct?
Reklama
Reklama

5. Christian Frýdek

Třiadvacetiletý ofenzivní záložník se, zdá se, konečně našel v ligovém týmu a ve Slovanu Liberec začíná naplňovat svůj ohromný potenciál. Syn sparťanské legendy Martina Frýdka staršího a bratr záložníka švýcarského Luzernu Martina Frýdka mladšího zářil hlavně v prvních kolech, kdy byl velmi produktivní. Nyní je na marodce, ale až se uzdraví, bude opět důležitým článkem liberecké sestavy.Podle některých informací Frýdkovu situaci ve Slovanu bedlivě sleduje jeho mateřská Sparta Praha, které by se záložník s myšlenkou po odchodu Bořka Dočkala do sportovního důchodu velice hodil. Jestli se přestup uskuteční v zimě, těžko říct. Frýdek by každopádně mohl v národním celku dostat šanci i jako hráč Liberce, bude-li se nadále prezentovat zdařilými výkony a zapracuje-li na některých svých dosavadních nedostatcích.

Foto: FC Slovan Liberec

4. Tomáš Chorý

Bez jednoho centimetru dvoumetrový kolos je letos stěžejní postavou útoku Plzně, na svém kontě má už šest soutěžních branek a jeho ostré lokty a vlastnost nevypustit žádný souboj z něj činí zbraň hromadného ničení. Útočník, proti kterému soupeř raději nechce hrát, poněvadž souboje s ním hodně bolí, by se reprezentační družině rozhodně hodil. Chorý by si ve své nynější formě pozvánku do národního mančaftu určitě zasloužil.27letý fotbalista je v letošní sezoně jedničkou na hrotu Viktoriánů a důvěru v něj vkládanou splácí kouči Michalu Bílkovi měrou vrchovatou. Zatím se sice nedostal na čísla, na něž dosáhl v sezoně 2016/2017, kdy ve druhé nejvyšší soutěži vstřelil v dresu Olomouce 17 branek, ale jeho produktivita stoupá a k ní je samozřejmě nutno připočítat nadstavbu v podobě bojovnosti a maximálně pracovitého výkonu.

Foto: FC Viktoria Plzeň

3. Luděk Pernica

Ve svých 32 letech prožívá Pernica životní sezonu. Po boku Lukáše Hejdy je letos stálicí v defenzívě Plzně a svými výkony dává zapomenout na Eduarda Santose, jenž po loňské mistrovské sezoně odešel do konkurenční Slavie Praha. Pernica navázal na povedený uplynulý ročník a letos je snad ještě větší oporou než zmiňovaný Hejda. A i když už není nejmladší, pro reprezentaci by mohl být stále prospěšný.Jeho povolání by mohlo být lepší volbou než například nominace Ondřeje Kúdely, jenž ve svých 35 letetech působí v exotické indonéské Persiji Jakarta, kde kouči Šilhavému není moc na očích. Pernica hrál roky za Zbrojovku Brno a posléze za Jablonec, na vrchol se dostal až v pozdějším věku, kdy jej do svých řad získala Plzeň. Až v posledních dvou ročnících je ale urostlý stoper konečně tou pravou oporou Západočechů.

Foto: FC Viktoria Plzeň

2. David Jurásek

22letý pravý bek je součástí výběru české reprezentace do 21 let, ale už teď si říká o pozornost v áčku národního týmu. Jurásek je momentálně pravděpodobně nejlepším levým obráncem ligy, umí dávat góly i přihrávat, je rychlý, pracovitý a dobře technicky vybavený. Zkrátka moderní bek se vším všudy, který vedle bránění bravurně ovládá i podporu ofenzivnní činnosti svého týmu.Slavia jej koupila v průběhu minulé sezony z Mladé Boleslavi a udělala moc dobře. Jurásek zatím podává výkony, které jsou příslibem, že by v základní sestavě sešívaných a časem určitě i národního týmu mohl navázat na svého předchůdce Jana Bořila, jenž také udělal kariéru ve Slavii Praha poté, co přišel z Mladé Boleslavi. Bořil už dlouhou dobu laboruje s vážným zranění a není jisté, zda se na trávník ještě někdy vrátí, a tak je možná čas dát i v reprezentaci šanci Juráskovi.

Foto: SK Slavia Praha

1. Michal ŠevčíkJako velká voda vlétl do letošního ligového ročníku záložník, kterému bylo v srpnu teprve 20 let. Vloni táhl svými výkony Zbrojovku ve druhé lize, letos už baví diváky v nejvyšší soutěži. Brněnská kometa se letos už šestkrát zapsala mezi střelce a udivuje fantastickým talentem. Není proto divu, že kolem Ševčíka krouží velké ligové štiky v čele s pražskou Spartou, jež je hlavním favoritem na jeho získání.Brněnský odchovanec je společně s veteránem Jakubem Řezníčkem ústřední oporou jihomoravského celku, který prozatím v letošním ligovém ročníku coby nováček figuruje v tabulce až překvapivě vysoko, a to především díky skvělým výkonům talentovaného Ševčíka. Logicky o něm musí uvažovat i trenér reprezentace Šilhavý, jenž by mladému hráči mohl umožnit zahrát si po boku těch nejlepších českých fotbalistů a ještě více vedle nich herně vyrůst.

Foto: FC Zbrojovka Brno