eFotbal

Pět nejproduktivnějších cizinců současné domácí prvoligové branže? Ve všech případech bodují zkušenosti

Pět nejproduktivnějších cizinců současné domácí prvoligové branže? Ve všech případech bodují zkušenosti
Pět nejproduktivnějších cizinců současné domácí prvoligové branže? Ve všech případech bodují zkušenostiFlashscore
Byť mají sparťanský bek Casper Højer, teplický forvard Abdallah Gning, zlínský záložník Vachtang Čanturišvili i jablonecký středopolař Jakub Považanec v rámci svých týmů nadstandardní ofenzivní čísla a v tabulce "kanadského bodování" patří do nejlepší ligové třicítky, mezi pěti neproduktivnějšími cizinci FORTUNA:LIGY po čtyřiadvaceti odehraných kolech nefigurují. Cizinci, kteří se naopak tímto statusem mohou pochlubit, působí ve Slavii, Spartě, Plzni a Baníku.
Reklama
Reklama
Nejproduktivnější cizinci soudobé FORTUNA:LIGY:5. Nemanja Kuzmanovič (Srbsko, FC Baník Ostrava)

Velezkušený srbský záložník Nemanja Kuzmanovič se honosí statusem nejproduktivnějšího hráče Baníku a pro současný slezský kádr je téměř nepostradatelný, o čemž svědčí skutečnost, že v sezoně odehrál 1620 minut čistého času a vynechal pouze jeden duel ze čtyřiadvaceti.

V celkovém pořadí se třiatřicetiletý středopolař dělí s Markem Matějovským z Mladé Boleslavi a Filipem Kubalou z Hradce Králové o průběžné čtrnácté místo, když se podílel na deseti ostravských trefách. Tři zaznamenal sám a u sedmi asistoval svým spoluhráčům.

Foto: FC Baník Ostrava

4. Lukáš Haraslín (Slovensko, AC Sparta Praha)

O bod více než Kuzmanovič získal šestadvacetiletý reprezentant Slovenska Lukáš Haraslín ze Sparty, jenž podle svých vlastních slov prožívá jedno z nejlepších období své kariéry.

A není se čemu divit - i když zasáhl pouze do čtrnácti ligových duelů a na hracích plochách strávil jen 951 minut, i tak se dokázal podílet na jedenácti letenských brankách, díky čemuž drží krok s útočníky Tomášem Čvančarou i Janem Kuchtou.

Pakliže by ryhlíka s minuostí v Lechii Gdaňsk, Parmě či Sassuolu nepřibrzdily zdravotní potíže, možná by se v žebříčku nalézal ještě před svými zmíněnými kolegy a kdo ví, jestli by celému zahraničnímu pořadí nevládl...

Foto: AC Sparta Praha

3. Jhon Mosquera (Kolumbie, FC Viktoria Plzeň)

Dvatřicetiletý Kolumbijec Jhon Mosquera měl čísla vždy, ať už působil v Bohemians Praha 1905, nebo ve Slovanu Liberec a ve Viktorii tomu není jinak.

V Doosan aréně je však momentální trojkou. Útočník Tomáš Chorý a záložník Roman Květ se totiž v probíhajícím ročníku podíleli ještě na více brankách.

Jeho sedm branek a čtyři gólové asistence během dvaadvaceti vystoupení nejsou špatné a zkušený jihoamerický záložník si udržuje solidní průměr půl bodu na utkání.

Protože ale dokázal vygenerovat hned dvaačtyřicet střel a svým kolegům nabídl hned 16 přihrávek do gólové šance, při větším štěstí na tom mohl být ještě o chlup lépe.

Foto: FC Viktoria Plzeň

2. Peter Olayinka (Nigérie, SK Slavia Praha)

Budoucí posila Crvene Zvezdy Bělehrad je hodně vidět i v rámci svých posledních týdnů ve FORTUNA:LIZE. Mezi cizinci je v produktivitě těsně druhý a celkově mu patří dělené páté místo, což mluví za vše.

Sedmadvacetiletý reprezentant Nigérie dosud přetavil 18 startů za Slavii v deset branek a čtyři přesné přihrávky, což je podobná bilance, jaká zdobí Stanislava Tecla, Tomáše Čvančaru i Michala Ševčíka. Všichni zmínění toho však odehráli o něco více.

Protože nyní čeká bývalého ofenzivního hráče Dukly s devítkou na zádech po konfliktu s libereckým Gigli Ndefem disciplinární trest, v nejbližších kolech svou bilanci nebude moci rozšířit.

Foto: SK Slavia Praha

1. Mick van Buren (Nizozemsko, SK Slavia Praha)

Čtyřmi českými tituly ověnčený nizozemský bojovník Mick van Buren se drží v popředí produktivity zejména díky vydařenému podzimu ve strukturách Slovanu Liberec, ovšem body sbírá i po svém návratu do vršovické Fortuna arény.

Třicetiletý útočník dosud rozvlnil síť dvanáctkrát a protože přidal i tři gólové asistence, díky podílu na patnácti trefách svého mužstva se dělí o třetí místo s Tomášem Chorým.

V posledním kole na stadionu U Nisy se mu podařilo proměnit pokutový kop a jednalo se o jeho třetí jarní gól. Na pouhé dva starty v základu a 392 odehraných minut to není špatné. Nejproduktivnějším zahraničním esem současné české prvoligové branže je po čtyřiadvaceti hracích dnech zaslouženě.

Foto: SK Slavia Praha