eFotbal

Pět polozapomenutých přestupových propadáků Manchesteru United aneb kdo se též podílel na miliardové ztrátě z přestupů?

Pět polozapomenutých přestupových propadáků Manchesteru United aneb kdo se též podílel na miliardové ztrátě z přestupů?
Pět polozapomenutých přestupových propadáků Manchesteru United aneb kdo se též podílel na miliardové ztrátě z přestupů?Flashscore
Více než jednu miliardu eur, podle studie CIES Football Observatory přesně 1,075 miliardy, prodělal za posledních deset let na přestupech britský velkoklub Manchester United.  Právě před deseti lety, v roce 2011, přitom Rudí ďáblové slavili svůj poslední titul. Další jim nezajistil ani nákup Paula Pogby (106 milionů eur), Donnyho van de Beeka (46 milionů) nebo Anthonyho Martiala (43 milionů). Jaké jsou ale další, dnes už polozapomenuté střípky těchto “hvězdných” přestupových přešlapů?
Reklama
Reklama
Matteo Darmian (FC Turín) - 15 milionů eur

Jeden z mnoha hráčů Man Utd, kteří nezvládli přechod mezi Serií A a Premier League. Darmianův nejhorší moment v dresu United přišel na hřišti Arsenalu, kde jej roztrhal na cimpr campr jeho budoucí spoluhráč Alexis Sanchez. Pravý bek vydržel na severu Anglie čtyři roky, během kterých se jeho fotbalové jméno i možnosti zahrát si za první tým ManU zmenšovaly a zmenšovaly. Nakonec jej za zlomek někdejší přestupové částky vykoupila z Manchesteru Parma. 

Morgan Schneiderlin (Southampton) - 30 milionů eur

Ačkoliv během dvou let na jihu Anglie  Francouz působil na hřišti jako ztělesnění stoického klidu, Manchester jej podle všeho zaskočil. A na hřišti to podle toho vypadalo. Takže jeho působení na United nemělo dlouhého trvání a po pouhých osmnácti měsících byl Schneiderlin vyexpedován do Evertonu. Který za něj kupodivu zaplatil sumu, která téměř pokryla ztrátu z jeho původního přestupu.

Wilfried Zaha (Crystal Palace) - 18 milionů eur

Zaha se během dvou “působení” v Crystal Palace dočkal fantastické kariéry, ale tyto časy proložil poměrně ponurým obdobím na Old Trafford. Původně se o něj zajímal už Sir Alex, ale jeho přestup se zrealizoval až v době, kdy United už šéfoval David Moyes, a ten si se Zahou do oka opravdu nepadl. Takže rozpuk velkého talentu anglického fotbalu ve velkoklubu nenastal. A Zaha se z Manchesteru klidil s nepořízenou.

Angel Di Maria (Real Madrid) - 75 milionů eur

Příchod Di Maríi, který byl zakoupen za tehdy rekordní částku, přivítali fanoušci United s obrovským optimismem a nadšením. Útočník dokonce převzal ikonický dres s číslem 7, který dříve nosili například Ronaldo, Cantona, Best a Beckham. Hra ale těmto očekáváním neodpovídala a po pouhé jediné sezóně, kdy asi nejzapamatovatelnějším kouskem bylo “napadení rozhodčího” po červené kartě proti Arsenalu se klidil do PSG.

Alexis Sánchez (Arsenal) - zdarma

Borec na konec? Alexis nestál United nic na přestupu, prodělek si ale pokladník Rudých ďáblů mohl připsat po započítání Chilanova platu. Ten totiž měl být před čtyřmi roky nebetyčných 400 tisíc liber týdně. United měli v plánu, že Sanchez půjde v stopách Robina van Persieho, kterého z Arsenalu přetáhli dříve, ze tohoto podpisu se stal ale velký výbuch. Sanchez za půldruhé sezóny, kterou v United strávil nedal v rudém dresu ani deset gólů, a mnozí příznivci si lámali hlavu nad tím, zda se jedná o stejného hráče, jakého si pamatovali z Arsenalu. United nakonec rádi Sancheze vyexpedovali do Interu Milán. Nejprve na hostování (kde museli platit část jeho platu), potom na přestup.

zdroj: Mirror