eFotbal

Pět průlomových hráčů v letošním podzimu Bundesligy. Kteří to jsou?

Pět průlomových hráčů v letošním podzimu Bundesligy. Kteří to jsou?
Pět průlomových hráčů v letošním podzimu Bundesligy. Kteří to jsou?Flashscore
Stejně jako česká nejvyšší soutěž je i německá Bundesliga ve své polovině a nyní ji čeká krátká zimní pauza. Podívejte se s námi na sedm bundesligových fotbalistů, pro které byl podzim sezóny 2021/22 průlomový.
Reklama
Reklama

Lukas Nmecha

Věk: 23Klub: WolfsburgPozice: ÚtočníkyZápasy v Bundeslize 2021/22: 15

Nmecha se v létě 2021 vrátil do Volkswagen Areny (i s mladším bratrem Felixem) po nepovedené anglické zkoušce. V dresu Manchesteru City se třiadvacetiletý útočník nikdy neprosadil. Místo toho paběrkoval na hostováních v dresu Wolves, Middlesbrough a belgického Anderlechtu. Proto se také rozhodl pro trvalý přesun do Wolfsburgu. Možná pomohl právě ten pocit najít „domov“ po několika hostováních, ale ať už je důvod jakýkoli, Nmecha vypadá, že skutečně konečně našel formu a začal pravidelně ukazovat, co umí.

Formy mladého útočníka si všiml i reprezentační trenér Německa Hansi Flick a Nmecha tak proti Lichtenštejnsku získal první ze dvou dosavadních seniorských zápasů za Die Mannschaft. Se šesti góly je Nmecha nejlepším střelcem Wolfsburgu (společně s Woutem Weghorstem). Dva zásahy zaznamenal i v Lize mistrů, ze které ale Wolfsburg vypadl.

Amine Adli

Věk: 21Klub: Bayer LeverkusenPozice: křídloZápasy v Bundeslize 2021/22: 15

Než se stal jednadvacetiletý Adli spoluhráčem Patrika Schicka, zaznamenal pouze čtyři starty ve francouzské Ligue 1.

Ačkoliv to zpočátku nevypadalo ideálně, do šestého kola nasbíral Adli v dresu Leverkusenu pouze 66 minut, pomohla francouzskému křídelníkovi Evropská liga. V roli střídajícího hráče totiž pomohl Bayeru krásným gólem k vítězství 4:0 nad skotským Celticem a následně nastoupil do patnácti zápasů.

Ohromující první gól klubu jako náhradníka při vítězství 4:0 v Evropské lize UEFA venku proti Celticu na konci září mu dodal sebevědomí, které potřeboval nakopnout, a levou nohou následně zahájil 11 týmů. 15 soutěžních her.

Na podzim Adli pomohl Leverkusenu k dosavadnímu 4. místu v Bundeslize celkem dvěma brankami proti Bochumi (1:0) a proti Fürthu (7:1).

Nico Schlotterbeck

Věk: 22Klub: FreiburgPozice: StoperZápasy v Bundeslize 2021/22: 17

Schlotterbeck se v posledních sezónách pohyboval na periferii hlavního týmu Freiburgu. Vždyť v sezónách 2018/19 a 2019/20 nastoupil za svého chlebodárce celkem do 17 zápasů v Bundeslize (většinou jako střídající).

V loňské sezóně si ale dvaadvacetiletýstoper vyzkoušel hostování v Unionu Berlín, kde se rozehrál a šanci za pačesy chytl i po návratu do Schwarzwaldu. A po boku Christiana Streicha a Philippa Lienharta pomohl Freiburgu na zatím skvělé průběžné třetí místo v tabulce. Společně s Bayernem je obrana Freiburgu navíc zatím nejlepší. Vždyť toho času třetí celek Bundesligy inkasoval jen šestnáctkrát.

Kromě toho si Schlotterbeck připsal i dva góly a objevil se i v užším výběru kouče Flicka v německé reprezentaci v září a říjnu.

Jesper Lindstrom

Věk: 21Klub: Eintracht FrankfurtPozice: Ofenzivní záložníkZápasy v Bundeslize 2021/22: 15

Po letním odchodu Andre Silvy se Frankfurt pustil do restrukturalizace své strany, aby zmírnil část kreativní odpovědnosti na bedrech Filipa Kostice. A po působivé sezóně v dánském hlavním městě s Brondby se Eagles obrátili na Lindstroma.

Ofenzivnímu záložníkovi, stejně jako Frankfurtu, chvíli trvalo, než se rozehrál, ale od té doby to klape. Pod vedením nového hlavního trenéra Olivera Glasnera se Lindstormovi začalo dařit.

Poté, co byl Frankfurt po 10. zápase na 15. místě v průběžném pořadí a vypadalo to na boj o záchranu, zakončil nakonec klub podzimní část sezóny na šestém místě. Posledních šest ze sedmi ligových zápasů dokonce vyhrál..

A právě jednadvacetiletý záložník byl klíčovou postavou úspěchu. Zaznamenal čtyři góly a dvě asistence a dvakrát skóroval i v Evropské lize, ve které Frankfurt postoupil jako vítěz skupiny mezi nejlepších 16.

Joe Scally

Věk: 18Klub: Borussia MönchengladbachPozice: Krajní obránceZápasy v Bundeslize 2021/22: 17

Scally přišel do Gladbachu z New Yorku jako čerstvě osmnáctiletý a první půlrok strávil aklimatizací v rezervě. Zranění prvního levého obránce Remyho Bensebainiho však Američanovi otevřelo dveře do prvního týmu v přípravě a tu už osmnáctiletý fotbalista nepustil.

Scally nastoupil do všech 19 soutěžních zápasů Gladbachu v sezóně 2021/22 a navíc plnil dle potřeby funkci levého a pravého obránce a dokonce i na obou křídlech. levém obránci, pravém obránci a jako krajní obránce na obou křídlech.

Během svého podzimního vystoupení v Bundeslize Scally navíc zaznamenal i první gól, kterým v sedmém kole přispěl ke třem bodům proti Wolfsburgu. Poprvé byl také povolán do seniorské reprezentace USA.

Zdroj: Bundesliga.com

My hrajeme 64 zápasů, oni 42... Klopp zaútočil na Burnley kvůli neschválenému pravidlu o střídání