eFotbal

Pět událostí 18. kola: Obrat Plzně, pět červených, úchvatných 43 minut Baníku i Tvrdíkova pomsta Pardubicím

Pět událostí 18. kola: Obrat Plzně, pět červených, úchvatných 43 minut Baníku i Tvrdíkova pomsta Pardubicím
Pět událostí 18. kola: Obrat Plzně, pět červených, úchvatných 43 minut Baníku i Tvrdíkova pomsta PardubicímFlashscore
Jaroslav Tvrdík po kritice nového stadionu Pardubic, respektive sektoru hostí, fandil v kotli Slavie a jeho tým si připsal další vítězství. Plzeň otočila utkání v Brně a zvítězila 1:3 i díky famózní trefě Jana Kopice. Tři body získala taktéž Sparta, i když střelec vyrovnávající branky Kaan Kairinen vzbudil jistou kontroverzi. V 18. kole FORTUNA:LIGY zaujala také demolice Teplic Baníkem či udělených pět červených karet.
Reklama
Reklama
5 červených, „oslabení“ přesto uhráli sedm bodů

18. kolo nabídlo 37 žlutých karet a také pět červených. Jedinou červenou kartu bez předchozího napomenutí inkasoval v nedělním utkání obránce brněnské Zbrojovky Josef Divíšek a jeho tým v závěru na obhájce mistrovského titulu nestačil.

Závěr utkání už pouze ze šatny viděl také útočník Českých Budějovic Quadri Adediran. Posila z pražské Dukly odešla v 77. minutě po druhé žluté kartě, Liberec i díky tomu v závěru náskok navýšil na konečných 0.2.

Další hráči s červenou kartou už body sbírali. I bez Daniela Köstla udržela Bohemka dvougólový náskok v Mladé Boleslavi proti Hradci Králové, Slavia přečkala závěr střetnutí bez Aihama Ousoua a navíc vstřelila další gól. Pro Švéda je to nicméně už třetí červená karta za necelé dvě sezóny ve Slavii.

Vyloučit se po dvou žlutých kartách nechal i Libor Kozák a po brance do sítě Baníku Pavla Vrbu tentokrát zklamal. Po jeho vyloučení Jablonec vyrovnal na 2:2, bod ale Zlín nakonec vybojoval. 

Foto: SK Slavia Praha

Tvrdík fandil s Bořilem, Slavia stále v čele

V průběhu uplynulého týdne šéf Slavie Jaroslav Tvrdík zkritizoval nový stadion Pardubic, respektive sektor hostí, který je ohraničen klecí. Tvrdík následně uvedl, že duel hodlá sledovat právě z tohoto sektoru a také se tak stalo.

Společně s Janem Bořilem sledovali vítězství lídra 0:2 a tak mohl být Tvrdík po utkání smířlivější. „Sympatické město, útulný stadion, skvělý výkon domácího týmu. Škoda té klece. Než nám zhasli, uklidili jsme po sobě, co šlo,“ uvedl Tvrdík na svém Twitteru a přiložil také několik fotografií.

Slávisté uspěli díky brankám Václava Jurečky z penalty a Petera Olayinky ze samotného závěru. Díky tomu tak udrželi první pozici v tabulce. 

Foto: SK Slavia Praha

Půle bez branky, poté Baník spustil gólostroj

Nejgólovějším týmem 18. kola FORTUNA:LIGY je Baník Ostrava, který v sobotním utkání na půdě Teplic zdemoloval soupeře poměrem 0:5. Hosté byli aktivnější už v první půli, ze čtyř střel mezi tři tyče se ale žádná neujala.

To ve druhé pětačtyřicetiminutovce byli svěřenci Pavla Hapala stoprocentní. Z pěti střel nasázeli pět branek a duel naprosto ovládli. Podruhé na jaře se trefil Jiří Klíma, první branku v sezóně si připsali Jiří Boula a David Lischka a první ligový gól za Baník vstřelil brazilský záložník Cadu. Kouč Pavel Hapal tak po utkání nemohl být spokojenější.

„Pro Baník to asi bude poločas historický. Jsem spokojený s přístupem a nemám co vytknout dopředu ani dozadu. Než jsme ale dali první gól, tak to byla dřina,“ podotkl Hapal s tím, že v první půli jeho tým dobré příležitosti neproměnil. 

Foto: FC Baník Ostrava

Obrat Viktorky, strach o Kalvacha

Viktoria Plzeň v prvním jarním utkání proti Hradci Králové vedla, duel ale prohrála (1:2). Na půdě Zbrojovky tentokrát prohrávala, zápas ale dokázala otočit a po výhře 1:3 nadále ztrácí jediný bod na vedoucí Slavii.

Plzeňské fanoušky zaujaly hned čtyři momenty z nedělního utkání. Viktorka srovnala v 59. minutě jen minutu poté, co domácímu Jakubu Řezníčkovi nebyla kvůli ofsajdu uznána branka. Gól kola rozhodně vstřelil Jan Kopic o deset minut později a vynikající výkon předvedl střídající Adam Vlkanova, který za 28 minut stihl branku i asistenci.

Jedinou kaňkou je zranění Lukáše Kalvacha ze začátku duelu. Už v 21. minutě jej musel nahradit Modou N´Diaye. A kouč Michal Bílek doufá, že se nebude jednat o nic závažnějšího.

„Na hráčích byla vidět obrovská touha to zvládnout. Cením si, že tomu tak bylo od první do poslední minuty,“ zhodnotil Bílek. Zranění Kalvacha mu nicméně dělá starosti. „Má berle a cítí velkou bolest. Kalvy je pro nás nesmírně důležitý, má myšlenku, skvělé dlouhé přihrávky. Pokud by byl mimo na delší čas, bylo by to pro nás skutečně špatné. Věřím ale, že to tak vážné nebude," dodal Bílek. 

Foto: FC Viktoria Plzeň

Kairinen při premiéře skóroval. Měl ale dohrát?

V závěrečném utkání 18. kola uspěl i třetí tým FORTUNA:LIGY. Sparta sice inkasovala rychlý gól, který ve svém prvním startu za Mladou Boleslav zaznamenal Michal Tomič, brzy ale dokázala zásluhou Kaana Kairinena vyrovnat. 

Finský záložník odehrál své první střetnutí za Spartu, dohrát jej ale nemusel. V závěru poločasu, kdy už Sparta po proměněné penaltě Ladislava Krejčího vedla, totiž nešetrně sestřelil Denise Donáta a podle mnohých měl místo žluté inkasovat červenou kartu.

„Nechtěl faulovat, byla to nešikovnost. Sami sudí ale uvedli, že noha byla prohnutá, tudíž si dovedu představit, že Kairinen měl jít ven," uvedl během poločasové přestávky Antonín Rosa, host ve studiu O2 TV Sport.

Podobně to viděli také Zdeněk Ščasný a kouč hostujícího celku Pavel Hoftych. „Byl to nešetrný zákrok, který mohl být oceněn červenou kartu," doplnil.

A zatímco Donát musel o přestávce utkání opustit, Kaan Kairinen odehrál celé střetnutí a přihrávkou se podílel na závěrečné trefě Martina Mincheva, který svých šestnáct minut využil hned ke dvěma přesným zásahům. 

Foto: AC Sparta Praha