eFotbal

Pět událostí 27. kola FORTUNA:LIGY: Hašek se dočkal úspěšné premiéry, Černý výkonem umlčel kritiky

Pět událostí 27. kola FORTUNA:LIGY: Hašek se dočkal úspěšné premiéry, Černý výkonem umlčel kritiky
Pět událostí 27. kola FORTUNA:LIGY: Hašek se dočkal úspěšné premiéry, Černý výkonem umlčel kritikyFlashscore
Téměř čtrnáct let trvalo ostravskému Baníku porazit úřadujícího mistra z Plzně. Stalo se tak v rámci 27. kola FORTUNA:LIGY, ve kterém se samozřejmě vše točilo okolo derby pražských „S“. Z něj si můžeme vzít mnoho pozitiv včetně vynikajícího výkonu rozhodčího Dalibora Černého. Martin Hašek prožil úspěšnou premiéru na lavičce Zbrojovky a podruhé v řadě slaví i dočasný náhradník za Miroslava Koubka. Svou výjimečnou střeleckou sérii poté prodloužil Jan Chramosta, Jablonec se ale tentokrát za tři body neradoval.
Reklama
Reklama
Hlavní pozitivum derby? Černý umlčel kritiky

Derby pražských „S“ nabídlo vynikající šestigólovou podívanou, ke které výraznou měrou přispěl také hlavní arbitr Dalibor Černý. Jeho delegace na nejsledovanější utkání jarní fáze základní části vyvolala značný ohlas a především kritiku.

Hovořilo se především o dřívějších chybách rozhodčího, který v minulých duelech poškodil jak Slavii, tak Spartu. Derby ale mladý sudí odřídil perfektně a vysloužil si pouze ovace.

„Neříkám to často, ale hlavně v první půli byl rozhodčí výborný. Skvělé rozhodování. Hráči se mohli soustředit na hru," byl s výkonem hlavního sudího spokojen Jindřich Trpišovský. Se svým výkonem byl spokojen také samotný arbitr, jenž ale nezapomněl pochválit hráče, díky kterým mohlo derby plynout bez větších průtah.

„Z utkání jsem měl respekt, derby je přeci jen největší český zápas. Doufám, že jako tým jsme všechno zvládli a bude se řešit jen výkon hráčů. Jsem rád, jak k tomu právě hráči přistoupili, díky tomu to bylo jednodušší. Z obou stran byl zápas velmi korektní," dodal k derby Černý. 

Foto: SK Slavia Praha

Baník uspěl po téměř čtrnácti letech

Dohrávka 27. kola mezi ostravským Baníkem a plzeňskou Viktorií mělo očekáváný průběh. Úřadující mistr měl více ze hry, na střely zvítězil 6 ku 23, mezi tři tyče poslal deset ran, ale ze senzačního vítězství se radují domácí.

Baník uštědřil Plzni lekci z produktivity. Ze tří ran na gólmana Staňka vytěžil dvě branky, o obě se přitom postaral Muhamed Tijani, jedna z hlavních hvězd víkendu. A tak Baník slaví podruhé v řadě, především ale domácí těší vítězství nad Plzní po téměř čtrnácti letech. Poslední ligová výhra Baníku se datuje do 8. srpna roku 2009, kdy jediný gól vstřelil útočník Róbert Zeher. Sezónu tehdy Baník zakončil na třetí pozici, což nyní nehrozí. Vítězství je ale dalším velkým krokem k prostřední skupině.

„Po snížení jsem zase o trochu více zešedivěl. Od první minuty jsme se ale rvali a ubojovali to. Výkon nebyl ideální, hlavně ve druhé půli. Za výhru jsme rádi, do konce základní části ale chceme urvat ještě nějaké body," zhodnotil vítězný nedělní šlágr kouč Pavel Hapal.

Foto: FC Baník Ostrava

Haškova vítězná premiéra

Martin Hašek se vrátil na ligové lavičky a u kormidla Zbrojovky začal vítězstvím. A také nečekaným tahem, když jen na lavičku posadil špílmachra Michala Ševčíka.

Tento tah mu ale vyšel, jelikož po bezbrankové první půli Ševčíka nasadil a výsledek byly dva góly do sítě Pardubic. „Nevěděl, že nenastoupí. Řekl jsem mu to až v den zápasu a hned jsem si jej vzal na pohovor. Byl na něj v posledních týdnech velký tlak, po porážkách se to bralo tak, že za to může právě on. Nenasazením jsem z něj to břemeno sejmul. A jeho reakce po příchodu na hřiště byla příkladná," těšilo Haška samotné rozhodnutí i herní aktivita jednoho z lídrů Zbrojovky.

Hašek se svým týmem nakonec o vítězství mohl přijít. Po snížení od Pardubic totiž v závěru vstoupil do hry VAR a řešil možnou penaltu pro hosty. „Ten moment mě úplně sestřelil. Kluci dřeli a mně přišlo smutné, že možná nevyhrajeme. Když rozhodčí ukázal, že nic, děkoval jsem nahoru. Byla to obrovská úleva a nyní je to obrovská únava," doplnil novic na lavičce Brna.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Hejkal si úspěšně zvyká na roli hlavního kouče

Miroslav Koubek je stále nemocný a tak už podruhé za něj na lavičce Hradce Králové musel zaskočit Stanislav Hejkal. A opět úspěšně, Hradec doma díky vynikajícímu závěru první půle porazil České Budějovice 2:1 a ukončil šestizápasovou domácí sérii bez jediného bodu.

Ta trvala od 14. kola, kdy Votroci v azylu v Mladé Boleslavi nestačili na Pardubice. Celkově se jednalo o šest měsíců a jeden den.

„Škoda, že přišla přestávka. Kdyby se hrálo bez ní, zvládli bychom to bez problémů. Nakonec jsme to ustáli se štěstím. Konečně jsme prolomili šňůru domácích porážek," těšilo asistenta Stanislava Hejkala. Ten jako hlavní kouč naposledy vedl Teplice a je otázkou, zda pro něj od nové sezóny není připravena další větší výzva.

Miroslav Koubek totiž podle spekulací českých médií po sezóně v Hradci skončí. A ačkoliv vedení hradeckého klubu si přeje věhlasnější jméno, stát se může cokoliv.

Foto: FC Hradec Králové

Chramosta skóroval a prodloužil úchvatnou sérii

„Celou sezónu ukazuje, jak je pro nás důležitý. Už v první půli měl příležitost, ale říkali jsme mu, ať je trpělivý," prozrazoval po utkání kouč Jablonce David Horejš. Jeho hlavní tahoun Jan Chramosta mu tentokrát vybojoval bod za remízu 1:1 s Libercem, v sezóně už se poté rodák z Prahy dostal na třináct branek. A posouvá tak nadále svůj střelecký ligový rekord.

Dvaatřicetiletý útočník sice s největší pravděpodobností nedožene Jakuba Řezníčka, rozhodně ale může zabojovat o druhou pozici, kterou nyní dělí s Mickem van Burenem. Jedné statistice ale jablonecký forvard dominuje.

Už v osmém utkání v řadě vystřelil na branku, což ho v tomto ohledu zařazuje jasně na první pozici. Druhou nejdelší sérii momentálně drží Jan Kuchta, který vystřelil alespoň jednou mezi tři tyče v šesti po sobě jdoucích duelech.

Foto: FK Jablonec