eFotbal

Pět událostí 28. kola: Pardubicím se po roce vrátil kapitán, Staněk dorovnal kolegy a Hašek se s prohrou smířil už o pauze

Pět událostí 28. kola: Pardubicím se po roce vrátil kapitán, Staněk dorovnal kolegy a Hašek se s prohrou smířil už o pauze
Pět událostí 28. kola: Pardubicím se po roce vrátil kapitán, Staněk dorovnal kolegy a Hašek se s prohrou smířil už o pauzeFlashscore
Peter Olayinka se po trestu vrátil do sestavy Slavie a jedním gólem pomohl sešívaným zpět do čela ligové tabulky. Zatímco Slavia zvládla vršovické derby, Sparta na Slovácku uhrála jen remízu, navíc díky velmi sporné penaltě. Velký návrat prožil také obránce Pardubic Jan Jeřábek, v domácím prostředí mohl navíc slavit vítězství. Raduje se také Jindřich Staněk, který se v tabulce čistých kont dorovnal svým kolegům. To Martin Hašek na druhý duel na lavičce brněnské Zbrojovky vzpomínat v dobrém rozhodně nebude
Reklama
Reklama
Olayinka se vrátil gólově, Slavia zase vede

Čtyři zápasy musel kvůli červené kartě z duelu s Libercem vynechat Peter Olayinka. Do vršovického derby už ale nigerijský útočník k dispozici byl a jednou brankou se podílel na jasném vítězství nad Bohemians poměrem 3:0.

Olayinka tak navázal tam, kde skončil. Před červenou kartou se totiž trefil do svatyň Plzně i Liberce. V sezóně se dostal už na jedenáct přesných zásahů a i díky jeho výkonu je Slavia zpět v čele FORTUNA:LIGY.

„Po té červené kartě jsem byl na sebe naštvaný. Zůstal jsem ale připravený a říkal si, že už je to za mnou. Minulost vrátit nedokážu, nic už s tím neudělám. Mým cílem ale bylo vrátit se a pomoci týmu, což se povedlo. Je skvělé být zpátky," hodnotil svůj gólový a vítězný návrat Olayinka.

Foto: SK Slavia Praha

VAR tentokrát Spartě pomohl

Slavii k návratu na první místo pomohlo i zaváhání Sparty, která na půdě Slovácka uhrála jen remízu 1:1. K ní se navíc dopracovala díky penaltě, kterou ovšem hosté zahrávat neměli.

V 72. minutě došlo v pokutovém území k souboji mezi Lukášem Haraslínem a Vlasiyem Sinyavskiym. Rozhodčí Ondřej Berka viděl skluz domácího záložníka jako nedovolený a ihned odpískal penaltu.  

VAR do akce překvapivě nevstoupil, přitom rozhodně měl. K žádnému nedovolenému zákroku totiž nedošlo. „Stěžovat si nebudu, chyby se stávají a patří k zápasu. K čemu ale máme video, to opravdu nechápu," hodnotil celou situaci kouč Slovácka Martin Svědík. „Penalta to nebyla, navíc tomu předcházel faul na Vechetu," doplnil Svědík. Tak či onak, Ladislav Krejčí ze značky pokutového kopu vyrovnal na konečných 1:1, Sparta přesto přepustila první příčku hlavnímu rivalovi. 

Foto: AC Sparta Praha

Staněk v tabulce čistých kont dorovnal hvězdné trio

Jindřich Staněk tentokrát příliš práce neměl. Zatímco při sedmé nule musel v utkání proti Mladé Boleslavi na začátku dubna krýt rovných deset střel, v domácím prostředí se Zlínem na něj mířily pouhé tři pokusy.

Staněk si se všemi poradil a v sezóně se dočkal osmého čistého konta. Tím se dorovnal dalším třem gólmanům, Matěji Kovářovi, Ondřeji Kolářovi a Filipu Nguyenovi. Je velmi pravděpodobné, že si to právě toto kvarteto rozdá o pozici nejlepšího brankáře. S šesti čistými konty by se nejlepším chtěl určitě dorovnat Jan Šeda, zkušený sedmatřicetiletý gólman ale po debaklu od Klokanů v sestavě Mladé Boleslavi scházel. 

Foto: FC Viktoria Plzeň

Hašek se smířil s porážkou už po půli

Zatímco úvodní představení Martinu Haškovi na lavičce Zbrojovky Brno vyšlo, na druhé utkání v dobrém rozhodně vzpomínat nebude. V Liberci bylo rozhodnuto už ve 34. minutě, kdy senzační desetiminutovku domácím zakončil třetí trefou do sítě bezmocného Berkovce Christian Frýdek.

Už o přestávce tak nový kouč Zbrojovky složil zbraně a ze hry poslal tu svou vůbec největší – Jan Hladík nahradil nejlepšího kanonýra soutěže Jakuba Řezníčka.

„Je to jedna bitva, ne válka. A ta bude mít další bitvy. Nemůžete tak vykrvácet v bitvě, která už byla ztracená. Proto šel Kuba dolů. Možná to zní trochu nesportovně, že neuděláte vše pro obrat, ale tak to je," přiznával zkušený kouč. 

Zásluhou vlastní branky střídajícího Imada Rondiče se hostům povedlo jen snížit na konečných 1:3 z jejich pohledu, jedna z hlavních bitev ale pro Zbrojovku přijde v týdnu. Ve středu totiž dorazí soused v tabulce z Českých Budějovic a hrát se tak bude o hodně. A odpočatý Jakub Řezníček bude mít o motivaci postaráno. 

Foto: FC Zbrojovka Brno

Jeřábkův návrat téměř po roce 

Peter Olayinka se vrátil po čtyřech zápasech, hlavní návrat na české trávníky ale rozhodně obstaral kapitán Pardubic Jan Jeřábek. Do nakonec vítězné bitvy s Hradcem Králové nastoupil v 87. minutě a svůj návrat si tak maximálně užil.

„Koleno drží. Pokud bych nebyl stoprocentní, do utkání bych nešel. První tři minuty jsem se nemohl ani nadechnout, byl jsem vážně zafuněný. Fyzicky to tak ještě není ideální, ale jinak jsem připraven a jsem rád, že jsem mohl do utkání naskočit," hodnotil své krátké vystoupení devětatřicetiletý Jeřábek.

Rodák z Prachovic se v lize naposledy představil v posledním utkání nadstavby 14. května proti Teplicím, kdy při výhře 0:2 odehrál celých 90 minut. V červnu naskočil do přípravného utkání proti Příbrami, kde jej ale už po devíti minutách píchlo v koleni. A téměř roční pauza byla na světě.

Foto: FK Pardubice