eFotbal

Pět událostí 29. kola: Krejčí rozhodl ve 14. minutě nastavení, Zlín šokoval Klokany, v Teplicích dochytával útočník

Pět událostí 29. kola: Krejčí rozhodl ve 14. minutě nastavení, Zlín šokoval Klokany, v Teplicích dochytával útočník
Pět událostí 29. kola: Krejčí rozhodl ve 14. minutě nastavení, Zlín šokoval Klokany, v Teplicích dochytával útočníkFlashscore
Slavia zůstává v čele, na hřišti Baníku Ostrava navíc po dlouhé době přivítala Jana Bořila. Náskok ale i před posledním kolem základní fáze zůstává stejný, neboť Sparta ve šlágru 29. kola přehrála Plzeň díky penaltě Ladislava Krejčího ze čtrnácté minuty nastavení. Překvapivé vítězství si připsal Zlín nad Bohemkou, v Teplicích poté místo vyloučeného Tomáše Grigara dochytával střídající útočník Mohamed Yasser Nour. A smolařem kola se stal Petr Reinberk, kterého přitom už příště čeká jubilejní utkání.
Reklama
Reklama
Grigar nezvládl provokaci, do brány tak musel útočník

Nečekané rozuzlení mělo úterní střetnutí mezi Teplicemi a Mladou Boleslaví. Ještě minutu před koncem měl ke třem bodům nakročen domácí tým, jenže poté špatně vyběhl brankář Tomáš Grigar a střídající David Šimek vyrovnal.

Za mladoboleslavským bekem utíkal i oslavující Vasil Kušej, směrem ke Grigarovi vyslal několik slov a teplický gólman vše vyřešil nakopnutím dvaadvacetiletého útočníka. „Možná tam bylo více emocí, než mělo být. Proběhl jsem kolem něj a ten mě normálně skopl přes nohy. Tohle není normální a do fotbalu to nepatří," soudil Kušej, který nicméně zákroku pořádně přidal.

Teplice v té chvíli musely okamžitě jednat. Náhradní gólman Filip Mucha nepřicházel do úvahy, neboť domácí využili všechny tři sloty ke střídání. Do rozlišováku se tak oblékl střídající útočník Mohamed Yasser Nour a duel dochytal. 

„Bylo to poprvé, co se mi něco podobného na hřišti přihodilo. Neměli jsme střídání, nebyla jiná možnost. Každopádně to dochytal velmi dobře," chválil svého kolegu pro fkteplice.cz Lukáš Mareček. Jisté je, že v dalším utkání Teplic se v bráně objeví již zmíněný Mucha, Tomáše Grigara zcela jistě čeká disciplinární postih. 

Foto: FK Teplice

Bořil na ligových trávnících po téměř dvou letech

Slavia udolala ostravský Baník a po vítězství 0:2 zůstává v čele ligy. Dvě branky znovu vstřelil Matěj Jurásek, jedna z hlavních hvězd 29. kola FORTUNA:LIGY. Velký moment ale ve Vítkovicích prožil také Jan Bořil.

Dvaatřicetiletý obránce totiž v 87. minutě nahradil Davida Douděru a zapsal si prvoligový start po téměř dvou letech. Naposledy v lize hrál 3. října roku 2021 proti pražské Spartě. Od té chvíle uběhlo neuvěřitelných 569 dní!

„Je dobře, že se rozehrál v béčku. K nějakým věcem je ještě daleko, ale jeho zkušenosti a mentalita se v závěrech zápasů hodí. Po tom všem, co absolvoval, je obrovský zázrak, že se vůbec vrátil. Výpadek byl dlouhý, počítáme s ním tak na dohrávání zápasů a uvidíme, co bude od nové sezóny," hodnotil zkušeného zadáka pro oficiální web Slavie kouč Jindřich Trpišovský.

Foto: SK Slavia Praha

Zlín nečekaně srazil Klokany, Fantiš se dočkal jubilea

Bohemku v krátké chvíli potkal druhý krach. Po jasné porážce v Edenu padl překvapivě i na Letné. Ovšem na té zlínské, která tak byla svědkem nečekaného vítězství v poměru 4:1. Klokani si tak zkomplikovali cestu za čtvrtou pozicí, na Slovácko drží dvoubodový náskok. Zlín zůstává poslední, náskok Pardubic navíc nestáhl. Přesto jasné vítězství rozhodně těší.

„V určitých fázích nás soupeř zatlačil, ale myslím, že fotbal to nebyl špatný. Vítězství je pro nás ohromně důležité, nyní nás čeká venku Mladá Boleslav a jakýkoliv bod by byl obrovským povzbuzením," měl na tiskové konferenci jasno Pavel Vrba.

Kromě vítězství se slavilo také jubileum Antonína Fantiše. Bývalý záložník Jablonce nebo Baníku Ostrava odehrál v nejvyšší soutěži 300. utkání a v tomto ohledu je na 59. pozici historických ligových tabulek. V 73. minutě si Fantiš mohl vychutnat ovace více než tří tisíc přítomných fanoušků, neboť jej Pavel Vrba vystřídal za Youbu Dramého. 

Foto: FC Trinity Zlín

Reinberk mířil do obou branek

Smolařů bychom v rámci 29. kola FORTUNA:LIGY našli poměrně dost. Tomáš Grigar, Lukáš Hejda či Jan Chramosta. Vlastní branku si ale vstřelil jediný hráč – obránce Slovácka Petr Reinberk.

Ten přitom nejprve mířil do správné sítě a ve 34. minutě poslal hlavičkou Slovácko do vedení. Pardubice ale zásluhou Dominika Janoška srovnali a už za dvě minuty se Reinberk postaral o rozhodující trefu.

Centr Janoška útočník Černý nezpracoval, hostující bek ale již nestačil uhnout a výsledkem tak byla druhá branka v síti Filipa Nguyena. „Nedokážu si vysvětlit, co se s námi stalo. První půle patřila nám, druhá půle ale byla úplně jiná,“ povídal velmi zasmušile Reinberk. „U vlastní branky jsem čekal, že si to přebere směrem ode mě. Nepodařilo se mu to ale zpracovat a mě to rovnou trefilo do pohybu a už jsem to nedokázal zastavit," dodal na tiskové konferenci. Vůbec poprvé ve své kariéře tak třiatřicetiletý krajní bek mířil do obou branek. 

Foto: 1. FC Slovácko

104. minuta a Sparta zůstává ve hře

Závěrečné utkání předposledního kola FORTUNA:LIGY mělo grády. Viktoria Plzeň šla po první ligové trefě Rafia Durosinmiho v dresu úřadujícího mistra do vedení, do půle ale srovnal Jan Kuchta a obrat v závěrečných okamžicích hlavního šlágru dovršil Ladislav Krejčí.

Rozhodčí Pavel Orel za dva poločasy nastavil celkem patnáct minut. Ve druhé pětačtyřicetiminutovce nastavil devět minut a v osmé z nich přišel rozhodující moment střetnutí. Po střele Jana Kuchty a zásahu ruky Lukáše Hejdy nařídil Orel pokutový kop.

Hejda inkasoval druhou žlutou kartu a musel pod sprchy. Následně došlo k nepřehledné situaci, kdy se hostující hráči pokusili poškodit trávník u penaltového puntíku. Na to reagoval střídající Martin Minčev a po úderu do tváře Václava Jemelky inkasoval rovnou červenou. Arbitr utkání vše prokomunikoval s VARem, nicméně řešil spíše špatné udělení žluté karty pro Filipa Kašu. Místo něj se do statistik zapsal již zmíněný Jemelka.

Penaltu každopádně Orel neodvolal a Ladislav Krejčí udržel Spartu ve hře o titul. Pokutový kop proměnil ve 104. minutě. „Co s tím měl dělat? Odpískat v takovém čase takovou penaltu je hrozně přísné. Verdikt nás mrzí, tohle jsme si nezasloužili," povídal na pozápasové tiskové konferenci evidentně zklamaný a naštvaný Michal Bílek.

„Ze svého postavení jsem viděl hru rukou. Udělal pohyb proti míči. Jelikož se jednalo o střelu na branku, tedy slibně se rozvíjející akci, musela být udělena druhá žlutá karta," hodnotil svůj výrok v rozhovoru pro O2 TV Sport sudí Pavel Orel.

Foto: AC Sparta Praha