eFotbal

Pět událostí 30. kola: Šílený závěr v Liberci, Reinberk oslavil Klub legend vítěznou trefou a lídr si znovu vylámal zuby na Hradci

Pět událostí 30. kola: Šílený závěr v Liberci, Reinberk oslavil Klub legend vítěznou trefou a lídr si znovu vylámal zuby na Hradci
Pět událostí 30. kola: Šílený závěr v Liberci, Reinberk oslavil Klub legend vítěznou trefou a lídr si znovu vylámal zuby na HradciFlashscore
Vítězem základní části FORTUNA:LIGY je pražská Sparta, rozhodl o tom naprosto šílený závěr utkání v Liberci. Petr Reinberk si napravil chuť po minulém střetnutí a vstup do Klubu legend oslavil vítěznou trefou. Novým rekordmanem české nejvyšší soutěže je Josef Jindřišek, jenž překonal Tomáše Hübschmana před jeho zraky, zápis do historie slaví i zkušený sudí Miroslav Zelinka.
Reklama
Reklama
REINBERK OSLAVIL KLUB LEGEND VÍTĚZNOU TREFOU

Třiatřicetiletý Petr Reinberk prožil před pár dny nesmírně smolný večer. V rámci 29. kola sice otevřel střelecký účet proti Pardubicím, vlastní brankou ale následně rozhodl o triumfu Pardubic. Nyní se Reinberk opět zapsal do střeleckých statistik, tentokrát ale mířil správně.

Jediným gólem rozhodl o výhře Slovácka nad Zbrojovkou Brno, a oslavil tak svůj 300. start v nejvyšší soutěži a vstup do Klubu legend.

„Je skvělé, že mi to takhle vyšlo. Oslavil jsem to brankou a výhrou a za to jsem strašně rád. Slovácko mě vychovalo, dalo mi všechno a já doufám, že jsem mu to vrátil," hodnotil po utkání své nedělní vystoupení i celou svou kariéru v Uherském Hradišti Petr Reinberk.

foto: 1. FC Slovácko

SLAVIA SI ZNOVU VYLÁMALA ZUBY NA HRADCI

Loni se Slavia hned v prvním kole nadstavby připravila porážkou v Hradci o titul. V úvodním kole nové sezóny na svěřence Miroslava Koubka nestačila znovu a v posledním kole základní fáze sešívaní do třetice s Hradcem Králové neuspěli.

Po vlastní brance Adama Gabriela vytěžili jen bod, přišli navíc o Petera Olayinku a Lukáše Masopusta a přenechali tak první pozici Spartě. „Nehraje se nám na ně dobře. Hradec má svou kvalitu, jsou dobře organizovaní, nedělají chyby a je vidět, že vědí, co mají hrát. Nenašli jsme na ně recept," hlesl zklamaný Jindřich Trpišovský, podle kterého se o titulu mimo jiné může rozhodovat i při finále MOL Cupu.

„Finále bude mít velký psychologický vliv. Jednomu týmu dodá pozitivní energii, pro druhého to bude velké zklamání. Bezprostřední efekt to bude mít určitě k prvnímu nadstavbovému utkání, po neděli na to asi oba týmy zapomenou," doplnil pro slavia.cz Trpišovský.

foto: SK Slavia Praha

JINDŘIŠEK PŘEKONAL HÜBSCHMANA

Jablonecký záložník Tomáš Hübschman sledoval, jak jej ve vzájemném utkání o střelecký rekord připravil Josef Jindřišek. Ten se ve dvaačtyřiceti letech a téměř třech měsících stal nejstarším střelcem historie FORTUNA:LIGY a hostujícího středopolaře překonal o půl roku.

Gólmana Jana Hanuše překonal Jindřišek z pokutového kopu, který by za normálních okolností zahrával David Puškáč. „Hned po tom faulu jsem věděl, že na penaltu půjdu. Hodně se mi ulevilo, gól už jsem opravdu potřeboval," hodnotil na pozápasové tiskové konferenci Jindřišek.

„Těší mě, že jsem i u jeho dalšího milníku. Byl jsem u jeho rekordu ve startech a nyní i u tohoto. Je to pro mě neuvěřitelné," neskrýval nadšený kouč Jaroslav Veselý.

foto: Bohemians Praha 1905

DVĚ PENALTY A SPARTA JE V ČELE

V Liberci prohrávala Sparta téměř celé utkání a zdálo se, že nadstavbovou část bude startovat s jednobodovou ztrátou na Slavii. Po neuvěřitelném závěru duelu je ale vše jinak a letenští půjdou do pěti posledních kol s náskokem dvou bodů.

Rozhodly o tom ovšem dvě velice sporné penalty, na které má Sparta v posledních týdnech štěstí. V posledních čtyřech zápasech totiž zahrávala hned pět pokutových kopů. Všechny proměnila, a tak nyní má k titulu blíže.

První pokutový kop odpískal sudí Starý v 87. minutě po kontaktu Gigliho Ndefeho s Janem Kuchtou. Druhá penalta se zahrávala v desáté minutě nastavení po nesprávné intervenci VARu a souboji Wiesnera s Červem.

„Myslím, že Ndefe nefauloval. Byla to ošemetná situace, kdy toho útočník využil. Paní Adámková pak něco najde na videu a vymyslí druhou penaltu. Kontakt tak možná byl, ale míč už byl pryč. Pořád slyšíme, že VAR do toho má vstupovat jen při stoprocentní chybě. Pokud bude mít Sparta v závěru vždy nějakou penaltu, má šanci vyhrát titul," vracel se v pozápasovém rozhovoru k výkonu videorozhodčí kouč Slovanu Luboš Kozel.

foto: AC Sparta Praha

ZELINKA NOVÝM REKORDMANEM

Do historie FORTUNA:LIGY se v rámci 30. kola zapsal také zkušený rozhodčí Miroslav Zelinka. Dvaačtyřicetiletý rodák z Brna odřídil v Českých Budějovicích své 268. utkání v nejvyšší soutěži a dostal se v tomto ohledu na první příčku.

Svůj debut prožil Zelinka na konci února roku 2009, kdy řídil střetnutí mezi Zlínem a Kladnem. Od té chvíle nechyběl v jediné sezóně, nejvíce duelů rozhodoval v ročníku 2019/20 (25 zápasů).

foto: Profimedia.cz