eFotbal

Pět událostí kola: Pád Plzně trvá, "S" táhnou, legenda na lavičce, Zlín s pěti góly po 71 letech a Van Burenův úder ze základu

Pět událostí kola: Pád Plzně trvá, "S" táhnou, legenda na lavičce, Zlín s pěti góly po 71 letech a Van Burenův úder ze základu
Pět událostí kola: Pád Plzně trvá, "S" táhnou, legenda na lavičce, Zlín s pěti góly po 71 letech a Van Burenův úder ze základuFlashscore
Pavel Hapal udělal v sestavě Baníku sedm změn, vynechal i Jana Laštůvku, vítězství se ale znovu nedočkal. To favorité na titul nezaváhali, pražská „S“ se navíc dočkala velmi vysoké návštěvnosti. Svou smůlu v základní sestavě prolomil Mick van Buren, po dlouhých jednasedmdesáti letech se Zlín dočkal alespoň pěti ligových branek v jediném utkání.
Reklama
Reklama
Pád Plzně pokračuje

Viktoria Plzeň sice tabulkou nepadá, obhajoba mistrovského titulu se jí ale výrazně vzdaluje a herní výkon má do ideálu opravdu daleko. Svěřenci Michala Bílka vyšli podruhé na jaře střelecky naprázdno, po Slovácku si nepřišli ani na defenzivu Mladé Boleslavi.

„Úvod nám vůbec nevyšel, od toho se zápas odvíjel. Nervozita na nás byla hodně znát, nebyli jsme dlouho nebezpeční pro soupeřovu branku,“ hodnotil objektivně Bílek. 

Viktorka počtvrté v řadě nezvítězila a na čelo ztrácí už sedm bodů. Michal Bílek se přesto nevzdává. „Určitě to ještě můžeme zvrátit, ale musíme se dívat sami na sebe. Výsledky nyní nemáme, ale Slavii i Spartě ještě chceme zatopit. Musíme se ale hodně zlepšit," dodal k možné obhajobě plzeňský lodivod. 

Foto: FC Viktoria Plzeň

Sedm změn, vynechání legendy. Hapalovi to nepomohlo

Sedm změn si pro fanoušky Baníku Ostrava připravil kouč Pavel Hapal. Ze základní sestavy vynechal kupříkladu Srdjana Plavšiče či Ladislava Almásiho a vůbec poprvé v sezóně se mezi tři tyče nepostavil Jan Laštůvka.

„Nedaří se nám a mnoho hráčů nemá formu. O změnách v sestavě jsme nevěděli, byl jsem docela překvapený. Ale nijak to komentovat nebudu, rozhodnutí je na trenérovi," soudil obránce Baníku Eldar Šehič, který se v základní sestavě objevil poprvé od únorového střetnutí s Hradcem Králové.

Změny ale Baníku nijak zvlášť neprospěly. Baník sice byl střelecky aktivnější, branky se ale nedočkal. V posledních pěti duelech tak skóroval slezský celek jen dvakrát a zůstává na třinácté pozici. 

Foto: FC Baník Ostrava

Pět branek od Zlína? Naposledy v roce 1951

Zlínu z poslední pozice ligové tabulky výrazně pomohl obránce Českých Budějovic Lukáš Havel. Ten se totiž nechal vyloučit už v první minutě vzájemného střetnutí a Zlín přesilovku zužitkoval hned pětkrát!

„Vyloučení zápas hodně ovlivnilo. Pomohlo nám, lépe jsme mohli kombinovat a na křídlech jsme měli mnohem větší prostor. Musím pochválit celé mužstvo, myslím, že náš výkon snesl větší měřítko," hovořil spokojený kouč domácích Pavel Vrba, který dokonce netušil, že jeho tým v závěru přidal i pátou branku.

Díky trefě střídajícího Nedeljka Koviniče z 93. minuty si Zlín vylepšil střelecké maximum v nejvyšší české soutěži. Pět branek v éře samostatné české ligy ještě nevstřelil, stejný počet nebo více naposledy zaznamenal před jednasedmdesáti lety.

V září 1951 rozdrtil Košice 13:0, tehdy ještě jako Svit Gottwaldov. Přesto sezónu nezvládl a nakonec sestoupil. Nyní ve Zlíně doufají, že se tentokrát klub zachrání. 

Foto: FC TRINITY Zlín

Van Buren prolomil smůlu základní sestavy

Že Vám tento titulek nedává příliš smysl? Vždyť Mick van Buren v sezóně nasázel už třináct branek a z druhé pozice stíhá Jakuba Řezníčka.

Na jaře se nizozemský útočník trefil už počtvrté. V základní sestavě Slavie ale zaznamenal svou první trefu od května 2021, kdy se podílel na mistrovské demolici Plzně v poměru 5:1.

Kromě něj se do střelecké listiny zapsali také Ondřej Lingr, Václav Jurečka a Ivan Schranz. Ten se pro změnu dočkal teprve třetí letošní trefy a první od osmého kola, kdy v půlce září přispěl k vysoké výhře 6:1 nad Českými Budějovicemi.

„Dobrý běžecký výkon, gól a asistence. Byl to takový falešný Peter se vším všudy," připomněl kouč Slavie Jindřich Trpišovský absenci Petera Olayinky. Jak se ale zdá, Ivan Schranz by na jeho místě opět mohl oživit své střelecké schopnosti.

Foto: SK Slavia Praha

Pražská „S“ táhnou

25. kolo FORTUNA:LIGY přineslo i jeden zápis do historie samostatné české fotbalové ligy. Na Slavii a Spartu totiž v domácích duelech přišlo dohromady 33 474 diváků, což je nejvyšší počet diváků v české nejvyšší soutěži.

Více diváků na obě pražská „S“ přišlo naposledy v sezóně 1980/81. Tehdy se v rámci 22. kola podívalo do ochozů Letné a Edenu dohromady 35 107 fanoušků. Takovými daty disponuje týdeník Gól.

Fotbalový server csfotbal.cz poté přišel s informací, že od rekordní dvojnávštěvy se hrálo dalších 141 kol, ve kterých Slavia a Sparta nastoupily v domácím prostředí.

Osa české dvacítky, 2. díl. Velký potenciál, malé vytížení. Co s letenským Vydrou?

Foto: AC Sparta Praha