eFotbal

Pět událostí ligového kola: Hübschman nejstarším střelcem jen na chvíli, Van Buren pokračuje ve výborné sérii a duel Sparty opět se 7 góly za půli

Pět událostí ligového kola: Hübschman nejstarším střelcem jen na chvíli, Van Buren pokračuje ve výborné sérii a duel Sparty opět se 7 góly za půli
Pět událostí ligového kola: Hübschman nejstarším střelcem jen na chvíli, Van Buren pokračuje ve výborné sérii a duel Sparty opět se 7 góly za půliFlashscore
Tomáš Hübschman se na den stal nejstarším střelcem historie FORTUNA:LIGY, o úvodní branku v utkání proti Baníku Ostrava ale nakonec přišel. Poprvé v dresu Viktorie Plzeň skóroval Roman Květ, ve vynikající sérii pokračuje Mick van Buren a hlavní událostí 19. kola je dozajista střelecká exploze Sparty. Tu v derby odnesla Bohemka.
Reklama
Reklama
Hübschman nejstarším střelcem. Ale jen na dvě hodiny

Úvodní branku utkání mezi Baníkem Ostrava a Jabloncem ve 29. minutě obstaral Tomáš Hübschman a stal se tak nejstarším střelcem v historii FORTUNA:LIGY. Překonal nestora Pavla Zavadila, který se v barvách Zbrojovky trefil v jednačtyřiceti letech a třech měsících. Záložník Jablonce byl v době branky o dva měsíce starší.

O dvě hodiny později už nicméně bylo vše jinak. V oficiálním zápise o utkání byla trefa připsána jako vlastní Jiřímu Klímovi, který se po rohovém kopu a následné teči Hübschmana míče ještě dotkl a změnil směr střely. 

„Tečoval jsem to holení nebo chráničem a šlo to na branku, ale vůbec to neřeším. Je jedno, komu ho uznají,“ uváděl po utkání spokojený Hübschman. Těšila jej hlavně výhra, na rekord si ale bude muset počkat. 

Foto: FK Jablonec

Van Buren pokračuje v úctyhodné sérii

Nizozemský útočník Mick van Buren opět potvrdil, že v dresu Slavie mu to "lepí" především z pozice střídajícího hráče. Zatímco doma s Jabloncem a nyní s Brnem nastoupil z lavičky a v obou duelech skóroval, v Pardubicích hrál v základní sestavě a úspěch v podobě branky nepřišel.

Kromě střelecké formy zaokrouhlil třicetiletý útočník také jednu nesmírně zajímavou metu. Van Buren totiž v desátém utkání v řadě vystřelil na branku. A to je série, kterou se nemůže pyšnit nikdo jiný a nikdo jí navíc není ani blízko.

Od sezóny 2013/14, kdy se podobné ligové statistiky sledují, je v tomto ohledu na druhé pozici Jean David-Beauguel, který v sezoně 2021/22 mířil na bránu v pěti po sobě jdoucích zápasech. 

Foto: SK Slavia Praha

Květ si otevřel střelecký účet u mistra

Kouč Michal Bílek chválil svou novou posilu už po minulém utkání s brněnskou Zbrojovkou, po nedělním utkání ale musí být doslova nadšen.

Právě Roman Květ totiž byl ústřední postavou vítězného střetnutí s Českými Budějovicemi. Odchovanec Příbrami si ve 12. minutě otevřel střelecký účet u mistra a těsně před hodinou hry svou druhou trefou rozhodl o výhře poměrem 2:1.

Květ se tak dostal už na jedenáct ligových branek a dělí se o vedení s Jakubem Řezníčkem z Brna a Mickem van Burenem ze Slavie. „Je to má první sezóna s dvouciferným počtem branek. Doufám, že v tom budu pokračovat, abych se mohl poprat o korunu pro krále střelců," hlásil po povedeném střetnutí bývalý rozdílový hráč Bohemians 1905.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Sedm gólů za druhý poločas? Naposledy před třiadvaceti lety

V posledním utkání kola mezi Bohemians 1905 a Spartou Praha se děly až neuvěřitelné věci! K vidění byl neuznaný gól, tři penalty a celkově osm vstřelených branek. Z vysokého vítězství 2:6 se radovali hosté, ti navíc zavzpomínali na nedávnou historii.

Druhá půle totiž nabídla sedm branek a něco podobného se naposledy stalo v ligové sezoně 2020/21, kdy Sparta v posledním domácím utkání ligové soutěže zvítězila nad Brnem 6:1 a všechny branky padly v úvodní pětačtyřicetiminutovce. 

Druhý poločas se sedmi góly viděli diváci naposledy před třiadvaceti lety a opět u toho byla Sparta. Tehdy ale Pražané podlehli Vítkovicím 4:5.

Jednu nepříjemnou statistiku zlomili i domácí. Po pětatřiceti letech proměnila Bohemka proti Spartě pokutový kop. Postaral se o to Aleš Čermák a ukončil dlouhé čekání na úspěšnou penaltu. Posledním úspěšným exekutorem byl 20. srpna roku 1988 Pavel Chaloupka, účastník světového šampionátu 1982 ve Španělsku. 

Foto: AC Sparta Praha

Střídání se šťastnou rukou. Šest střelců, sedm bodů

Hned šest ligových hráčů dokázalo v 19. kole FORTUNA:LIGY skórovat z pozice náhradníka. Nejšťastnější ruku měl jednoznačně Jindřich Trpišovský. Díky gólům střídajících Ewertona a Micka van Burena zvítězila Slavia nad Zbrojovkou Brno 2:0.

Tetelit blahem se rozhodně mohl i Martin Svědík, i když ten vítěznou branku střídajícího Ondřeje Mihálika sledoval už jen z tribuny, jelikož byl šest minut předtím vyloučen. Spokojen mohl být také Václav Jílek, domácí bod s Hradcem Králové mu zajistil záložník Jan Vodháněl, který si v té chvíli zapisoval patnáctou minutu na hřišti.

Podruhé v řadě se z pozice střídajícího hráče prosadil útočník Sparty Martin Minčev, jeho trefa znamenala definitivní stvrzení jasného vítězství Sparty v derby nad Bohemians 1905.

Jediným nespokojeným střídajícím střelcem je devatenáctiletý syn teplické legendy Tomáše Vachouška, Tadeáš. Ten ve Zlíně skóroval po čtrnácti minutách pobytu na hřišti, těsné prohře 2:1 ale nakonec nezabránil. 

Kvintet nejdražších hráčů první české ligy? Dominance SKS!

Foto: FK Teplice