eFotbal

Pět známých hráčů, kteří si přesunem do Číny ve špatnou chvíli citelně ovlivnili svou kariéru

Pět známých hráčů, kteří si přesunem do Číny ve špatnou chvíli citelně ovlivnili svou kariéru
Pět známých hráčů, kteří si přesunem do Číny ve špatnou chvíli citelně ovlivnili svou kariéruFlashscore
Čínská nejvyšší soutěž je bestie, která pro zábavu vyhazuje miliony dolarů komínem. Tamní kluby rádi lákají zajímavé tváře z Evropy na pohádkové jmění, které však mnohdy zastiňuje herní zázemí a kvalitu tamní ligy. Své by o tom možná mohli povídat Bořek Dočkal nebo Marek Hamšík, ale historie vzpomíná i na další tváře, které v jisté fázi své kariéry dali přednost penězům, což jim nakonec jen uškodilo.
Reklama
Reklama
5) Alex Teixeira

O svém talentu začal přesvědčovat již v mládežnických reprezentačních výběrech Brazílie, což vedlo k jeho přesunu do Evropy, kde jej angažoval Šachtar Doněck. Ukrajinský klub má ve zvyku vychovávat slibné tváře proměnit je ve spolehlivé opory, což byl i tento případ.

Teixeiru obdivovala celá řada předních evropských klubů, také kouč Jürgen Klopp jej chtěl přivést v roce 2016 na Anfield Road, ale hráč dal přednost přesunu do Ťiang-su Su-ning. Ve finále je pak ironií, že jej vábili na stabilní finanční zázemí a na začátku tohoto roku mu byl umožněn odchod zdarma vinou finančních problémů.

4) Marouane Fellaini

Jedno z velkých jmen, které začaly přestavbu Manchesteru United po éře sira Alexe Fergusona. Stabilní opora Rudých Ďáblů přišel z Evertonu a ani na Old Trafford se neztratil. I když byl jeho talent viditelný prakticky v každém zápase, do kterého nastoupil, fanoušci chtěli výsledky, které se v té době moc nedostávaly.

To vedlo nakonec i k jeho přesunu do Číny, kde Fellaini okusil v barvách Shandong Luneng lákavé miliony, ale herně se vytratil nejen z povědomí Evropy, ale i belgického národního týmu, kde nastoupil naposledy v roce 2018. Nyní, ve svých šestatřiceti letech, už je nepravděpodobné, že by se v Evropě dočkal nějakého zajímavého angažmá.

3) Axel Witsel

Další úspěšná tvář z belgické reprezentace, která šokovala veřejnost svých odchodem do Číny. Alex Witsel zářil v ruské Premier League v barvách Zenitu Petrohrad a v roce 2017 se o jeho služby zajímala celá řada Evropských gigantů. Talentovaný záložník však vyslyšel volání z Tianjin Quanjian, což vedlo k propadu jeho herního formy.

Projevilo se to nejen v nominaci do národního výběru, ale již po roce musel evropské adresy opět přesvědčovat, že fotbal hrát nezapomněl. Nakonec skončil v Borussii Dortmunud, ale není žádným tajemstvím, že o něj před odchodem do Číny vážně uvažoval Juventus.

2) Yannick Carrasco

Mohlo by se zdát, že hráči z Belgie prahnou po dobrém finančním zázemí. Yannick Carrasco se však nechal slyšet, že chtěl pomoci v čínské lize k rozvoji herních kvalit tamních hráčů. Svou kvalitou se mu to mohlo svým způsobem podařit, ale do asijské země odcházel v letech, kdy mohl hrát na vrcholu.

V Dalian Professional se mu poměrně dařilo, ale nakonec byl rád, že se mohl vrátit do Atlétika Madrid. Zpětně pak svého rozhodnutí nelitoval, i když připustil, že by se asi rozhodoval jinak. Vždyť v barvách Los Rojiblancos byl za hvězdu a zajímala se o něj celá řada předních klubů z anglické Premier League.

1) Oscar

Na tomto odchodu se podepsala trenérská výměna v Chelsea a odlišná filozofie nového kouče. José Mourinho na něj vsázel, zatímco Antonio Conte preferoval jiné herní rozestavení a Oscar strávil na lavičce náhradníků dokonce tři měsíce bez možnosti přesvědčit nového stratéga o svém talentu.

Frustrace nakonec vedla k jeho odchodu a čínský klub Šanghaj SIPG z něj udělal nejdražší nákup tamní soutěže. V té době se o něj ale zajímaly i Atlétiko Madrid, AC Milán či Juventus, ve kterých by se mohl dočkat zisku cenných trofejí a zůstat Evropě na očích. Oscar upřednostnil finanční jistotu pro svou rodinu a stal se nejlépe placeným hráčem s týdenním příjmem 400 tisíc liber.

Zdroj: sportskeeda.com