eFotbal

Pětice nejdražších českých hráčů současnosti: Mládí i zkušenosti!

Pětice nejdražších českých hráčů současnosti: Mládí i zkušenosti!
Pětice nejdražších českých hráčů současnosti: Mládí i zkušenosti!Flashscore
Čeští hráči sice nemají ve světě takový zvuk jako v éře Vladimíra Šmicera, Karla Poborského, Petra Čecha, Milana Baroše nebo Patrika Bergera, přesto i v dnešní době u řady z nich na serveru transfermarkt.com svítí pořádně vysoká cena. Jak vypadá pořadí pěti nejhodnotnějších borců?
Reklama
Reklama
 5 – Vladimír Coufal (West Ham, 9 milionů eur)

Zadák londýnského West Hamu je v jedenatřiceti letech vůbec nejstarším hráčem v tomto žebříčku. Angažmá u Kladivářů je jeho první a možná i poslední zahraniční štací. Poprvé o sobě dal pořádně vědět před více než deseti lety v Liberci, ze kterého si ho v červenci 2018 přivedla za 700 tisíc eur Slavia. V Edenu strávil neúnavný pracant něco přes dvě sezony, než se vydal za hranice. Rozhodl se následovat svého někdejšího spoluhráče Tomáše Součka a odešel za kanál La Manche. V Premier League odehrál 92 zápasů, ve kterých připravil 12 branek.

Foto: Profimedia.cz

4 – Antonín Barák (Fiorentina, 10 milionů eur)

Ze Slavie zamířil za hranice i Antonín Barák. V létě 2017 nyní osmadvacetiletého ofenzivního záložníka do svých řad získalo Udinese za 3 miliony eur. Postupně si zahrál také v Lecce i Veroně a nyní obléká dres Fiorentiny. V Serii A odkopal 160 zápasů, v nichž má bilanci 29 přesných zásahů a 12 gólových přihrávek. Hodně vidět byl i v loňském tažení Fialek Konferenční ligou, ve kterém se na cestě do finále představil ve 12 utkáních a dal pět branek.

Foto: Profimedia.cz

3 – Adam Hložek (Leverkusen, 18 milionů eur)

Jedenadvacetiletý útočník Bayeru Leverkusen Adam Hložek okupuje s hodnotou 18 milionů eur třetí příčku. Rodák z Ivančic do Bundesligy zamířil v červenci 2022 ze Sparty za 13 milionů eur, což z tohoto přestupu udělalo jeden z nejdražších transferů českých hráčů v historii. Rozdíl mezi elitní českou soutěží a tou německou talentovaný forvardy brzy poznal. Zatímco na domácí ligové scéně měl průměr takřka gólu na tři zápasy, v Německu zvládl ve 31 ligových startech jen pět zásahů. V letošním ročníku se v Bundeslize zatím netrefil, zato si už připsal dvě branky v DFB-Pokal.

Foto: Profimedia.cz

2 – Patrik Schick (Leverkusen, 25 milionů eur)

Hložkův spoluhráč z Leverkusenu Patrik Schick má hodnotu o sedm milionů eur vyšší, a i on má sparťanskou minulost, byť zdaleka ne tak zářnou. V červenci 2016 se rozloučil s Prahou a přestoupil za 4 miliony eur do italské Sampdorie. Jeho velmi dobrých výkonů si všimli v AS Řím a brzy opět měnil adresu. V kádru Vlků to ovšem nebylo takové, jak si maloval. Zato na hostování v Lipsku, už to bylo o poznání lepší. Dokonce tak dobré, že si vykopal angažmá v Leverkusenu, který za Schicka do Říma poslal 26,5 milionu eur. Za Bayer odehrál 70 ligových duelů, ve kterých nasázel 36 branek a přidal osm asistencí.

Foto: FC Bayer 04 Leverkusen

1 – Tomáš Souček (West Ham, 35 milionů eur)

Na samotném vrcholu se vyhřívá defenzivní záložník Tomáš Souček, jehož hodnotu transfermarkt.com určil na 35 milionů eur. Přitom bylo i lépe, protože loni v listopadu na tom byl ještě o 10 milionů eur lépe. Součkova cesta má celou řadu podobných prvků jako ta Coufalova. I on působil v Liberci a následně ve Slavii, která za něj od West Hamu inkasovala včetně poplatku za hostování 20,7 milionu eur. Zajímavé je, že má aktuálně na svém kontě v dresu Kladivářů 158 ligových startů, což je stejné číslo, na jakém končil ve Slavii. Jenže zatímco pod Jindřichem Trpišovským dal 40 branek, v Anglii stihl „jen“ 22.

Foto: Profimedia.cz