eFotbal

Plzeň jako Vesnička má středisková: Čekala, až jí Bayern s Barcelonou a Interem Milán nastaví zrcadlo

Plzeň jako Vesnička má středisková: Čekala, až jí Bayern s Barcelonou a Interem Milán nastaví zrcadlo
Plzeň jako Vesnička má středisková: Čekala, až jí Bayern s Barcelonou a Interem Milán nastaví zrcadloFlashscore
Viktoria Plzeň se po polovině programu základních skupin Ligy mistrů se skóre 1:12 a nulovým bodovým ziskem stává nejhorším týmem z 32 klubů Champions League. Porážka 0:5 na půdě covidem oslabeného Bayernu Mnichov to v úterý večer jen  potvrdila.
Reklama
Reklama
JAKO SRÁŽKA S VLAKEM

„Dostali jsme do skupiny Bayern, Barcelonu a Inter. Všem nám bylo jasné, že v téhle konkurenci bude nesmírně těžké vybojovat nějaký bod. V zápasech na Barceloně a na Bayernu se ukázalo, že mezera mezi námi a soupeři je obrovská,“ konstatoval v úterý večer v Mnichově plzeňský trenér Michal Bílek.

Ovšem když před třemi lety hrála v Lize mistrů téměř ve stejné skupině (jen místo Bayernu tam byla Borussia Dortmund) Trpišovského Slavia, dosahovala lepších výsledků - a hlavně to bylo po mnohem důstojnějším průběhu těch zápasů. Jak je to možné?

„Dívat se na zápasy jako Bayern Mnichov - Viktoria Plzeň (5:0, dnešní, ve fotbalové Lize mistrů, za 21 minut hotovo, 3:0) je pro českého fanouška jako studená sprcha nebo jako srážka s vlakem. Češi nestíhali v ničem, v technice, zpracování míče, přesnosti přihrávek na jakoukoliv vzdálenost, v kombinaci, rychlosti, v přehledu ve hře. Takový fotbal by měli mít v TV povolen jen hráči do 15 let, aby viděli, co je dneska normální. Ostatním ho zakázat,“ napsal na Facebook bývalý zkušený kolega z magazínu HATTRICK Pavel Skramlík.

JAKÝ TO MÁ SMYSL?

Opakuji, že už  před srpnovým losem Ligy mistrů jsem si kvůli prognózám v médiích dovolil napsat na Facebook:

Tohle mediální sado-maso mě vždy znova a znova překvapí. Titulní strana Blesku: Plzeň v Lize mistrů: skupina snů: Paris SG, Liverpool, Dortmund, skupina nudy: Porto, Lipsko, Doněck.‘ Tak já nevím, co bylo snového na zápasech typu Arsenal-Slavia 7:0 (2007), Barcelona-Sparta 5:0 (1999) či Plzeň-Real Madrid 0:5 (2018, 4 góly za 20 minut a dost). To se tedy raději ‚nudím‘ s nadějí na nějaký ten bodík či dokonce postup. A  ekonomická stránka věci? UEFA posílá klubům v Lize mistrů 2,8 milionu eur za výhru (70 milionů korun) a 930 tisíc za remízu (23,25 milionu korun). To jsou obří peníze. Opravdu by při pohledu na tyhle sumy nebyla lepší ‚nudná‘ skupina s Portem, Lipskem a Doněckem, v níž by šlo i něco vydělat?“ 

Kolega z deníku Sport Michal Koštuřík na to v úterý navázal na Twitteru: Přemýšlím, jaký smysl (kromě ekonomického) má účast Plzně v Lize mistrů? Od prestiže jsme se rychle dostali k ostudě. A že plzeňští hráči získají v LM cenné zkušennosti? Opravdu si myslíte, že se hráči individuálně zlepší tím, že se budou šestkrát za podzim 90 minut posunovat bez balonu zprava doleva? Já si to nemyslím.“

S Viktorií Plzeň v Lize mistrů je to jako s uvedením americké detektivky v komunistické Československé televizi ve filmu „Vesničko má středisková“. Akorát, že tu skoro všichni, včetně některých médií, po srpnovém losu jásali nadšením místo toho, aby si počkali, až českému mistrovi Bayern, Barcelona a Inter Milán nastaví zrcadlo.

„ŽÁDÁME SOUPEŘE, ABY KLADL ODPOR“

V úterý chybělo jen, aby hlasatel v Allianz Areně v 21. minutě za stavu 3:0 řekl do mikrofonu:. „Žádáme soupeře, aby kladl odpor.“ Bohužel právě kvůli takovým utkáním se stále znovu opakují snahy velkoklubů o zavedení Superligy, v nichž by se podobným „povinným střetnutím do počtu“  vyhnuly.

Proto také nelze stavět národní tým na pěti hráčích z Plzně a chtít po nich, aby ve Švýcarsku zachránili elitní skupinu Ligy národů. I tohle je kritika reprezentačního trenéra Jaroslava Šilhavého, že si to před týdnem v St. Gallenu neuvědomil.

„Podívám se, co jsme mohli udělat jinak a třeba příště zvolíme jinou strategii. S Bayernem hrajeme už zase za týden v Plzni znovu,“ řekl trenér Viktorie Michal Bílek.

Snad bude ve středu 12. října (od 21 hodin) ve Štruncových sadech Bayern při vědomí úterního výsledku a již téměř jistého postupu „hodnější“ a nastoupí v Plzni s ještě více náhradníky v sestavě, než tomu bylo v Mnichově.

BAYERN JE PROSTĚ JINÁ VÁHOVÁ KATEGORIE, KLOPÍ HLAVU KOPICNEUER MĚ VZAL S SEBOU DO KABINY, VRÁTIL SE K HODNĚ PŘÍJEMNÝM CHVÍLÍM S KAPITÁNEM BAYERNU TVRDOŇBÍLEK: NENÍ JEDNODUCHÉ HRÁT LIGU, KDE TO ZVLÁDÁME SLUŠNĚ A PAK PŘEPNOUT NA LIGU MISTRŮ, KDE DOSTÁVÁME PŘÍDĚLY