eFotbal

Plzeň riskuje jako Barcelona. Slávista Tvrdík jí popřál úspěch: Na takovou jízdu jako Šádek já nemám

Plzeň riskuje jako Barcelona. Slávista Tvrdík jí popřál úspěch: Na takovou jízdu jako Šádek já nemám
Plzeň riskuje jako Barcelona. Slávista Tvrdík jí popřál úspěch: Na takovou jízdu jako Šádek já nemámFlashscore
„V životě jsem zažil taky velká dobrodružství, ale na jízdu Adolfa Šádka ani já nemám. Přeji mu ji, hodně, ale kdyby letos nevyšla, byla by poslední,“  napsal už před víkendem slávistický šéf Jaroslav Tvrdík, který mj. osobně navštívil vítěznou plzeňskou odvetu 3. předkola Ligy mistrů se Šeriffem Tiraspol (2:1). Dnes, tedy v úterý 23. srpna, před domácí odvetou play off s Karabachem (21,00, Premier Sport 2, první zápas 0:0), pak na Twitteru Tvrdík dodal:  „Viktorce Plzeň dnes přeji tři body a Ligu mistrů! Skvělá práce doposud, tak dnes poslední krok.“ Je to podle hesla „Přej - a bude ti přáno.“ V každém případě Šádkova Plzeň připomíná současnou Barcelonu v českém pojetí.
Reklama
Reklama

I když na rozdíl od slavné Barcy Viktorka v květnu navzdory svým velkým dluhům a marným pokusům svého majitele Adolfa Šádka klub prodat získala český titul.

„Viktoria Plzeň? Ano, je fajn, že se hráči stali mistry Česka. Hezky si to oslaví, pak se ale ráno probudí a zjistí, že se vlastně nic nezměnilo, že klub stále není prodaný. V Plzni brzy narazí do zdi. Majitel z Východu, který by možná přicházel v úvahu, kvůli válce na Ukrajině nedorazí. Něco jiného by bylo, kdyby Plzeň postoupila do Ligy mistrů, jenže bude hrát jen kvalifikaci, to je dlouhá a těžká cesta a ty peníze jí budou chybět.  A jestli je klubový majitel Šádek za dané situace kouzelník? Tak to určitě, podívejme se jen na policejní odposlechy, co všechno dokázal,“ prohlásil na jaře v pořadu Dohráno na ČT Sport internacionál Milan Luhový.

 [b]Pomůže Šádek svému věřiteli Brabcovi z Baníku?

Čekal se výprodej týmu. Ale vše bylo jinak, odešel sice francouzský kanonýr Beauguel, ovšem postupně přicházeli Pilař, Qose, Kliment, Čihák, Tijany, Cadu a po postupu do play off Ligy mistrů v srpnu během dvou dnů získala Plzeň hned další tři posily. Na roční hostování s opcí přišel nigerijský útočník Fortune Bassey z Ferencvárose Budapešť, který do ledna působil v Českých Budějovicích. Předtím Šádek v Olomouci koupil reprezentačního stopera Václava Jemelku a jako volného hráče získal Erika Jirku, slovenského reprezentanta, jenž naposledy působil v druholigovém španělském Oviedu.

 Sázka na jednu kartu, ovšem po vyřazení HJK Helsinky ve 2. předkole LM měla Viktoria jistou Evropskou konferenční ligu a po zdolání Tiraspolu v 3. předkole Champions League dokonce Evropskou ligu. A i z té tečou slušné stamiliony. 

 A pak se hovoří i o možném zužování kádru po dosažení evropského cíle. Jedním z věřitelů Adolfa Šádka je totiž třeba majitel Baníku Ostrava Václav Brabec. A jelikož to baníkovcům na začátku ligy moc nešlape ani se zkušeným koučem Pavlem Vrbou, mluví se o tom, že by do Ostravy mohli z Plzně přijít třeba Čermák, Qose nebo Cadu.

V Barceloně je kouzelníkem Laporta

A srovnání Viktorie Plzeň s FC Barcelona? Jak napsal deník Sport: „Poté, co na klub zakleklo vedení La Ligy a osekalo mu platový strop, museli šéfové chodit s prosíkem za hráči, aby si ‚dobrovolně‘ snížili výnosné mzdy s tím, že jim to doplatí v dalších sezonách. Až se situace ustálí.“

Přesto těžce zadlužený katalánský klenot posílili v létě hvězdný Robert Lewandowski, Raphinha či Jules Koundé, za které musel klub zaplatit 140 milionů eur (3,45 miliardy korun). A to Barca stále touží po návratu Lionela Messiho z PSG.  Přitom se topí ve ve finanční krizi a dluží značné částky hráčům na výplatách.

 „Za poslední měsíc jsme vydělali téměř 650 milionů eur (16 miliard korun), zase  se nacházíme v dobré kondici,“ hlásil pyšně Joan Laporta, staronový klubový prezident Barcelony.

Jestliže je Šádek český kouzelník, Laporta je kouzelníkem španělským, resp. katalánským. Těžce zadlužená Barcelona totiž prodala 25 procent televizních práv na dalších 25 let a zároveň se zbavila poloviny své divize licencí a merchandisingu. V následujících sezonách se tak roční příjem výrazně sníží. „Museli jsme jednat rychle. A přineslo to důležité příjmy, díky kterým jsme splatili sto milionů eur (2,46 miliardy korun) z úvěru poskytnutý Goldman Sachs,“ vysvětlil Laporta své kouzelnické tahy.

Jako Šádek v Plzni vsadil na jednu kartu. Jak napsali kolegové z deníku Sport: „Riskuje všechno. Pokud prohraje, může to mít pro Barcelonu nedozírné následky.  Do výsledků na hřišti investoval velké peníze a potřebuje, aby mu teď vynášely zisky. Barcelona musí vyhrávat, získávat trofeje a přilákat další významné sponzory.“

 A jak to Barceloně na start sezony jde? V prvním kole španělské La Ligy sice na svém Camp Nou jen remizovala 0:0 s Rayem Vallecano, ovšem o posledním víkendu již vysoko vyhrála 4:1 na hřišti Realu Sociedad San Sebastián. První a třetí gól Barcy vstřelil Robert Lewandowski, který tak v neděli oslavil své 34. narozeniny. Že by s ním Laporta nasadil k podobně jízdě jako v Česku Šádek?