eFotbal

Porazil Real na San Bernabeu, pak jel bojovat proti Rusku. Teď povede trenér Vernydub svůj tým proti Plzni

Porazil Real na San Bernabeu, pak jel bojovat proti Rusku. Teď povede trenér Vernydub svůj tým proti Plzni
Porazil Real na San Bernabeu, pak jel bojovat proti Rusku. Teď povede trenér Vernydub svůj tým proti PlzniFlashscore
Přesně 28. září 2021 prohrál Real Madrid naposledy v základní skupině Ligy mistrů domácí zápas. Na tehdy záložním stadionu vedle předělávaného San Bernabeu senzačně zvítězil 2:1 tehdejší moldavský mistr Šeriff Tiraspol. Na lavičce klubu v ruské části země byl tehdy ukrajinský kouč Jurij Vernydub, jenž o necelý půlrok později nastoupil na frontu právě proti Rusku, které začalo invazi do trenérovi země.
Reklama
Reklama

Po čtyřech měsících se dal opět na trénování a na Ukrajině vede třetí tým minulého ročníku tamní Premier League Kryvbas Kryvyj Rih, jenž se příští čtvrtek představí v rámci úvodního zápasu 3. předkola Evropské ligy v azylu v Košicích proti Viktorii Plzeň.

Musel jsem domů. Co nejrychleji. Hned po 24. únoru (2022) jsem věděl, že musím odjet bojovat. Za Ukrajinu,“ řekl BBC Vernydub, který tak už nebyl v srpnu 2022 u toho, kdy právě Viktoria hrál v předkole proti Šeriffu o účast v základní skupině Ligy mistrů.

V červnu 2022 totiž Vernydub z pochopitelných důvodů ukončil v Moldavsku, a ještě v témže roce podepsal smlouvu v Kryvém Rihu, tedy místě, které bylo značně zasaženo útoky Rusů, a klub tak své zápasy musí hrát v bezpečí na západě země.

DVACET ŽLUTÝCH KARET A JEDNA ČERVENÁ? PLZEŇ MÁ RADOST, ŽE SE UTKÁ S KRYVBASEM, UŽ S NÍM V LEDNU HRÁLA RAGBY

Sám Vernydub a také Kryvbas už zkušenosti s plzeňským fotbalem mají. V lednu proti sobě hráli přípravný zápas na soustředění ve Španělsku a Plzeň po dvou gólech Tomáše Chorého a jednoho Robina Hranáče vyhrála 3:0. Zápas se však nesl spíše v nepřátelském duchu a výsledkem řady potyček a ostrých zákroků bylo 14 žlutých karet vyloučení plzeňského záložníka Cadua.

Kryvbas se v minulé sezoně umístil na třetím místě Premier League za Šachtarem Doněck a Dynamem Kyjev a po 24 letech si zahraje evropské poháry, protože byl stejně jako Plzeň nasazen do 3. předkola Evropské ligy.

A velké ambice ukázal tím, že v letní přípravě porazil chorvatského velikána Dinamo Záhřeb a remizoval se švýcarským mistrem Young Boys Bern. „Klub má honosné jméno na Ukrajině, my máme ale ambice, aby se prosadil i v Evropě. Prvním cílem je postup do základní skupiny Evropské ligy,“ řekl před sezonou Vernydub.  

PŘÁTELSKÉ UTKÁNÍ? PLZEŇ VE ŠPANĚLSKU PORAZILA UKRAJINSKÝ KRYVBAS, ROZHODČÍ ROZDAL ČTRNÁCT ŽLUTÝCH KARET

Stejný plán má ale i Viktoria, která v minulé sezoně přešla přes tři předkola do základní skupiny Konferenční ligy a účastí ve čtvrtfinále si vytvořila klubový rekord.

"Podle toho, co jsme věděli, že nám hrozí, jsme se bavili o tom, že z té trojice variant by Kryvbas byl asi nejpřijatelnější soupeř. Takže jsme rádi, že máme Kryvbas. I z toho důvodu, že už jsme s nimi v Benidormu odehráli zápas. Vyhráli jsme 3:0, víme, jakým stylem hrají, co je tam za hráče," uvedl pro klubovou televizi asistent Viktorie Jan Trousil.

"Zápas byl poznamenaný tím, že tam padlo snad 20 žlutých karet a jedna červená. Takže to bylo trochu více ragby. Ale aspoň s tím soupeřem už máme zkušenost,“ dodal Trousil.

Po úvodním zápase příští čtvrtek v Košicích se odveta hraje o týden později v Plzni.