eFotbal

Poslední finálové derby: hrdina Došek zařídil ojedinělý úspěch Slavie

Poslední finálové derby: hrdina Došek zařídil ojedinělý úspěch Slavie
Poslední finálové derby: hrdina Došek zařídil ojedinělý úspěch SlavieFlashscore
Už je to 21 let od posledního finále domácího poháru, v němž se střetla pražská S. Slavia v květnu 2002 porazila Spartu 2:1 a slavila zisk poháru znovu po třech letech. Na ten další si musela počkat dlouhých 16 let. Sešívaní zvládli strahovské finále proti velkému rivalovi hlavně díky Tomáši Doškovi, který se postaral o oba slávistické góly.
Reklama
Reklama

Českému fotbalu tehdy dlouhodobě vládla Sparta, která předtím vyhrála pět titulů v řadě. V sezoně 2001/02 ale skončila druhá za Libercem a chuť si nespravila ani ve finále poháru proti konkurenční Slavii. Pro slávisty to byl zas celkem ojedinělý úspěch v období, kdy jim sparťané škodolibě přezdívali „věčně druzí“.

První gól finále viděly poloprázdné strahovské tribuny už ve druhé minuté, kdy se prosadil slávista Tomáš Došek. A stejný hráč se pak trefil podruhé ještě o čtvrt hodiny později.

Za Spartu pak snížil Jiří Novotný, bez vyloučeného Flachbarta už ale sparťané víc nezvládli a zůstali v sezoně bez trofeje.

„Slavia vyhrála zaslouženě, musím jí pogratulovat a popřát hodně štěstí v Poháru UEFA,“ řekl po zápase tehdejší sparťanský trenér Vítězslav Lavička.

„Vítězství je pro hráče odměnou a povzbuzením na naší cestě, která je teprve na začátku,“ řekl jeho protějšek Miroslav Beránek.

Beránkova slova se ale nepotvrdila. Slavia pak na další zisk poháru čekala šestnáct let, kdy ho získala v úplně jiné éře pod vedením kouče Trpišovského, proto kterého to byla první trofej v sešívaném.

Další sešívané triumfy přišly v letech 2019 a 2021. Sparta od té doby triumfovala ve vyřazovací soutěži v letech 2004, 2006, 2007, 2008, 2014 a 2020.

Finále poháru 2002:Sparta – Slavia 1:2Branky: 21. J. Novotný - 2. a 17. T. Došek. Rozhodčí: Vidlák - Zlámal, Talpa. ŽK: 29. Flachbart - 39. Skácel, 80. Piták, 86. Vachoušek, 90. J. Novotný. ČK: 73. Flachbart. Diváci: 8820. Poločas: 1:2.

Sparta: Čech - Flachbart, Grygera, J. Novotný, Mareš - Sionko, Hübschman, Jarošík, Michalík (70. Zavadil) - Tuma (58. Kincl), Malár (46. Jun). Náhradníci: Horák, Mynář, Čížek, Špit.

Slavia: Černý - L. Došek, Šuškavčevič, Petrouš, Skácel - Piták, Dostálek, Gedeon (86. Stibůrek), Kuchař - Kuka (10. Vachoušek), T. Došek. Náhradníci: Stibůrek, Penc, Václavík, Jirásek, Kratochvíl, Švancara.