eFotbal

Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina A

Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina A
Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina AFlashscore
V následujících dnech si postupně představíme všechny účastníky blížícího se světového šampionátu v Kataru. Podle očekávání začínáme skupinou A, kterou kromě domácího celku tvoří Senegal, Ekvádor a jeden z favoritů na medaili Nizozemsko.
Reklama
Reklama
Katar

Cesta kvalifikací

Katar jakožto pořadatel turnaje měl účast zajištěnou bez kvalifikace. V letošním roce odehrál celkem 17 přátelských duelů, některé z nich byly hodně zajímavé. Katar změřil síly s Laziem, Fiorentinou, Mallorcou a zahrál si i se slovenským celkem Domaniža. Bilance není úplně zlá – osm remíz, sedm vítězství a jen dvě porážky. Katar si poradil například s Panamou či Bulharskem, remízu uhrál s Chile. 

Největší hvězda – Hasan Al Haydos

Katarské mužstvo bude zcela jistě spoléhat na záložníka Al-Saddu Hasana Al Haydose. Jednatřicetiletý hráč během osmi sezón nasázel 70 branek, úspěšný byl i na reprezentační úrovni, když ve třech zápasech vstřelil stejný počet branek. Al Haydos zároveň zahrává pokutové kopy, i to značí, jak na něj domácí budou spoléhat.

Minulý šampionát

Pro Katar se jedná o první účast na závěrečném turnaji. 

Predikce na umístění

Katar i přes výhodu domácího prostředí úspěšný nebude. Získá bod v utkání s Ekvádorem, proti Senegalu a Nizozemsku neuspěje a s jedním bodem obsadí poslední pozici. 

Foto: Profimedia

Ekvádor

Cesta kvalifikací

Ekvádor, mistr remíz. Od roku 2021 remizoval hned ve dvanácti případech. V kvalifikaci obsadil poslední, čtvrtou postupovou příčku. Z osmnácti duelů získal šestadvacet bodů, remízu uhrál s Brazílií i Argentinou, klíčové výhry si připsal v Chile a doma s Venezuelou.

Největší hvězda – Enner Valencia

Enner Valencia už sice má třiatřicet let a s největší pravděpodobností hraje své poslední mistrovství světa, argentinský kouč Gustavo Alfaro ale na něj rozhodně bude spoléhat. Útočník nasázel letos ve Fenerbahce v jedenácti ligových zápasech hned dvanáct branek, v kvalifikaci se prosadil čtyřikrát. Jeho důležitost plně potvrzuje i poslední šampionát, na který Ekvádor postoupil. Před osmi lety vstřelil Ekvádor ve skupině tři branky a všechny zaznamenal právě rodák z Esmeraldasu.

Forma klíčových hráčů

O formě Ennera Valencii jsme již hovořili. V Brightonu zatím velmi dobré výkony předvádí obránce Pervis Estupinan, který při deseti duelech uhrál pět výher. Podobně je na tom i defenzivní záložník Moises Caicedo, spoluhráč Estupinana si dokonce připsal i jeden přesný zásah. Co se gólmanské jedničky týče, chytat by měl pětatřicetiletý Alexander Dominguez, jenž v posledních dvou zápasech v ekvádorské nejvyšší soutěži vychytal nulu

Minulý šampionát

V roce 2018 se Ekvádor na světový šampionát nekvalifikoval. Před osmi lety v Brazílii se probojoval do základní skupiny, v konkurenci Francie, Švýcarska a Hondurase ale těsně neuspěl a se čtyřmi body zůstal na třetí pozici. Jak jsme již uvedli, všechny branky tehdy vstřelil Enner Valencia. 

Predikce na umístění

Ani Ekvádor ze skupiny A do osmifinále neprojde. S Katarem bude remizovat, po porážkách od Senegalu a Nizozemska skončí díky menšímu počtu inkasovaných branek třetí. 

Foto: Fenerbahce Istanbul

Senegal

Cesta kvalifikací

Africkou kvalifikací prošel Senegal bez potíží, tedy co se druhé fáze týče. Ve skupině pohodlně přehrál Togo, Namíbii a Kongo a se šestnácti body postoupil do závěrečné fáze. Ta bývá velmi ošidná, neboť se jedná o dva zápasy proti silnému soupeři. Senegalu byl přisouzen Egypt a šlo tedy především o souboj dvou tehdejších útočníků Liverpoolu – Sadia Maného a Mo Salaha. V obou duelech padl velmi brzký první gól, nakonec se šlo do penaltového rozstřelu. V něm byl úspěšnější právě Senegal, a tak se kvalifikoval do Kataru. 

Největší hvězda – Sadio Mané

Není co řešit – hlavní hvězdou Senegalu je útočník Bayernu Mnichov Sadio Mané. Ten v létě přestoupil z Liverpoolu do Bayernu a zatím si v Bundeslize nevede vůbec zle. Ve třinácti zápasech si připsal šest branek a tři asistence, další tři góly přidal v Lize mistrů. Spolehnout se na něj mohl i Senegal. V kvalifikaci o šampionát vstřelil tři branky, stejný počet zaznamenal i v rámci Afrického poháru národů, který Senegal ovládl. Ve finále sice Mané neproměnil pokutový kop, v penaltovém rozstřelu ale opět poslal ze hry Egypt. 

Forma klíčových hráčů

Kromě Sadia Maného má Senegal ve svých službách i několik dalších hvězd. Konzistentní výkony předvádí po svém příchodu do Chelsea Kalidou Koulibaly, v posledních týdnech jej ale trápí zdravotní problémy. Potíží může být střední řada – trio Idrissa Gueye – Nampalys Mendy – Krepit Diatta se v sezóně zatím marně hledá.

To v útoku bude síla. Kromě Maného má ve Watfordu solidní formu Ismaila Sarr, pět branek nasázel v italské Salernitaně Boulaye Dia a žolíkem pro kouče a bývalého vynikajícího hráče Alioua Cissého může být dvaadvacetiletý Iliman Ndiyae. Ten v druholigovém Sheffieldu vstřelil v devatenácti zápasech devět branek a táhne druholigový anglický celek k výšinám. 

Minulý šampionát

Po čtvrtfinálovém úspěchu z roku 2002 čekal Senegal na postup do hlavního turnaje až do roku 2018. V Rusku se ale výraznějšího úspěchu nedočkal. Proti Kolumbii, Japonsku a Polsku uhrál čtyři body a o osudu musely rozhodnout až žluté karty. S Japonskem totiž měl Senegal stejný počet bodů, stejné skóre i stejný vzájemný zápas. Během tří zápasů ale inkasoval o dvě žluté karty více. Kritérium fair-play tehdy rozhodovalo poprvé v historii světových šampionátů. 

Predikce na umístění

Senegal porazí Ekvádor, uspěje i s domácím Katarem a bod uhraje i s Nizozemskem. Kvůli horšímu skóre ale do osmifinále postoupí z druhé pozice. V osmifinále vyřadí Anglii, Francii mezi osmi nejlepšími už ale nezdolá. 

Foto: FC Liverpool

Nizozemsko

Cesta kvalifikací

Od porážky na evropském šampionátu s Českem Nizozemci porážku nezažili. V kvalifikaci v deseti zápasech nasázeli třiatřicet branek, inkasovali jen osm, a i přes soupeře v čele s Tureckem a Norskem postoupili z první pozice.

Největší hvězda – Virgil van Dijk

Memphis Depay je stále mimo hru kvůli zranění stehenního svalu a jeho start v Kataru je stále s otazníkem. Největší hvězdou tak zcela jistě je stoper Liverpoolu Virgil van Dijk. Jeho výkony v posledních letech braly dech, a to i po vážném zranění kolenních vazů. Jenže letos v tak skvělé formě rozhodně není – na jeho styl bránění už několik ofenziv přišlo a dokázalo potrestat. 

Forma klíčových hráčů

V parádní formě je ofenzivní duo Ajaxu Steven Bergwijn – Steven Berghuis. Pokud by Memphis Depay skutečně nemohl hrát, tato dvojice jej dokáže zastoupit. V dresu PSV řádí Cody Gakpo, další ofenzivní hráč. Ve třinácti ligových zápasech nastřádal devět branek a přidal i skvostných dvanáct asistencí.

V záloze se budou Nizozemci spoléhat na Frenkieho de Jonga, jenž v Barceloně odvádí velmi dobré výkony. Silná by měla být defenziva. Kromě van Dijka hodlá trápit ofenzivní hvězdy soupeřů Nathan Aké z Manchesteru City, Matthijs de Ligt z Bayernu Mnichov a také Stefan de Vrij z Interu Milán. 

Gólmanskou jedničkou by měl být osmatřicetiletý Remko Pasveer, jednička Ajaxu. I když se tedy po skvělých výkonech ze závěru Ligy národů (vychytaná čistá konta proti Polsku a Belgii) trápí a v devíti zápasech za Ajax nevychytal jediné čisté konto. 

Minulý šampionát

Do Ruska se Nizozemsko neprobojovalo, procházelo tehdy generační obměnou. V roce 2010 i 2014 ale získalo medaili. Před dvanácti lety podlehlo až Španělsku ve finále, osm let zpět z toho byl pod Louisem van Gaalem bronz. Tehdy ale za Oranjes ještě zářili Wesley Sneijder, Arjen Robben a Robin van Persie. Zcela jistě si každý vzpomene na památnou odvetu za finále MS z roku 2015 – Španělé tehdy od Nizozemců inkasovali bůra a skončili už po základní skupině. 

Predikce na umístění

Nizozemci se sedmi body ovládnou základní skupinu a v osmifinále si poradí s reprezentací USA. Ve čtvrtfinále oplatí porážku Argentině ze šampionátu 2014 a postoupí mezi čtyři nejlepší. Proti Brazílii to bude drama, radovat se ale tentokrát budou Kanárci. Bronzové medaile nicméně Holanďané vybojují. 

Foto: OnsOranje