eFotbal

Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina B

Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina B
Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina BFlashscore
V následujících dnech si postupně představíme všechny účastníky blížícího se světového šampionátu v Kataru. Skupinu B tvoří dva ostrovní celky – Anglie a Wales, doplňují jej Írán a také Spojené státy americké.
Reklama
Reklama
Anglie

Cesta kvalifikací

Anglie si v kvalifikaci nedělala žádné potíže. Při úchvatném skóre 39:3 získala v deseti zápasech 26 bodů za osm výher a dvě remízy – body ztratila jen v Polsku a doma s Maďarskem. Vidět byl především Harry Kane, autor dvanácti branek. V šesti kvalifikačních zápasech se čtyřikrát do střeleckých statistik zapsal i tolik kritizovaný Harry Maguire. 

Největší hvězda – Harry Kane

Právě na Harryho Kanea bude zcela jistě upřena největší pozornost. Anglický kanonýr je stále věrný Tottenhamu a ve čtrnácti ligových zápasech si zapsal jedenáct branek. Zatímco ale v kvalifikaci zářil, Liga národů se mu stejně jako celé Anglii příliš nepovedla, v šesti zápasech vstřelil jen dvě branky. 

Forma klíčových hráčů

O formě brankářů v čele s Jordanem Pickfordem můžeme pochybovat, stejně jako nad defenzivou, jelikož Harry Maguire začíná vysedávat v Manchesteru United na lavičce, Trent Alexander-Arnold v posledních měsících zcela přestal bránit a Reece James je kvůli zranění mimo. 

V ofenzivě je to o něčem jiném. Kromě Kanea září Phil Foden či Bukayo Saka, vynikající výkony v posledních týdnech předvádí i James Maddison. Formu má taktéž mladíček Jude Bellingham, naopak formu z loňské sezóny hledají Mason Mount, Tammy Abraham i Raheem Sterling, kterému přesun do Chelsea rozhodně neprospěl.

Minulý šampionát

Před čtyřmi lety Anglie ve skupině G se štěstím porazila Tunisko, následně rozstřílela Panamu a základní skupinu zakončila těsnou porážkou s Belgií. V play-off dala Anglie zapomenout na penaltové krachy a po čtvrtfinále se Švédskem bylo jasné, že si zahraje o medaili. Po prohře s Chorvatskem ale nezvládla ani závěrečný boj o třetí místo a po další porážce s Belgií zůstala bez cenného kovu. 

Predikce na umístění

Anglie svou skupinu ovládne bez zaváhání a v osmifinále vyzve Senegal. Tam ale narazí a se světovým šampionátem se nečekaně rozloučí předčasně.

Foto: England Football Team

Írán

Cesta kvalifikací

Írán musel projít hned dvěma kvalifikacemi. Ve druhé fázi získal v osmi zápasech osmnáct bodů a o jediný bodík přehrál Irák. V následující fázi přemohl Jižní Koreu a s vynikajícím skóre 15:4 vyhrál skupinu a postoupil na šampionát bez nutnosti hrát baráž.

Největší hvězda – Mehdi Taremi

Zkušený třicetiletý útočník si vynikající jméno udělal po přestupu do portugalského Rio Ave, když ve třiceti ligových duelech skóroval hned osmnáctkrát. Do svého kádru si jej tak vzalo Porto a i za tento portugalský velkoklub Taremi řádí. Letos připsal šest branek ve dvanácti ligových zápasech, gól na zápas poté vytěžil z Ligy mistrů. 

Forma klíčových hráčů

Zatímco defenzivu a středopolařskou řadu příliš neznáme, ofenzivní hráče máme v dobré paměti. Kromě Taremiho bude Írán spoléhat i na dvojici Ali Gholizadeh – Sardar Azmoun. U druhého jmenovaného nicméně kvůli zranění lýtka existují pochybnosti nad jeho startem. Defenzivu by měl řídit šestadvacetiletý Majid Hosseini z tureckého Kayserisporu.

Minulý šampionát

Írán se probojoval už na svůj třetí šampionát v řadě. V Brazílii, ani Rusku ovšem neuspěl. Ve skupině s Portugalskem a Španělskem to neměl vůbec jednoduché, přesto získal čtyři body a rozhodně své fanoušky nezklamal.

Predikce na umístění

Írán uhraje remízu s Walesem, ale další body nepřidá. Ve skupině tak obsadí poslední příčku a do osmifinále se nepodívá. 

Foto: Football Federation Islamic Republic of Iran

USA

Cesta kvalifikací

Spojené státy americké podle očekávání postoupily z kvalifikace přímo. Kvalifikační skupinu ale neovládly a přímý postup si ze třetí pozice zajistily jen díky lepšímu skóre oproti Kostarice. Ve čtrnácti zápasech vstřelilo USA jednadvacet branek, deset jich inkasovalo. 

Největší hvězda – Christian Pulišič

Jednoznačně nejvýraznější postavou Spojených států amerických je čtyřiadvacetiletý křídelník ve službách Chelsea Christian Pulišič. Rodák z Hershey v Pensylvánii se ale letos na Stamford Bridge výrazně trápí a formu rozhodně nenaladil ideálně.

Forma klíčových hráčů

Trápení ofenzivních hráčů, tak by se dala shrnout aktuální forma klíčových hráčů. Christian Pulišič v sedmnácti zápasech za Blues skóroval jen jednou, Timothy Weah se neprosadil za Lille ani jednou a na výkony z Bernu v Berlíně nenavazuje ani Jordan Siebatcheu. Po paběrkování v Manchesteru City se solidně rozchytal Zackary Steffen, obrana by měla spoléhat také na Antoneea Robinsona z Fulhamu a v záloze hodlá kouč Gregg Berhalter sázet na Gia Reynu z Borussie Dortmund. Ten by se měl starat o tvorbu hry. 

Minulý šampionát

Před čtyřmi lety v Rusku Američané scházeli. Naopak před osmi lety v Brazílii došli do osmifinále, kde po velkém boji nestačili na Belgii. Dodejme, že v základní skupině se jim povedlo vyřadit Portugalce.

Predikce na umístění

Američané v základní skupině podlehnou pouze Anglii, s Walesem uhrají remízu, Írán porazí a projde do osmifinále. Tam nicméně narazí na Nizozemce a to bude jejich konečná. 

Foto: Profimedia.cz

Wales

Cesta kvalifikací

Zásluhou Daniela Jamese Wales doma zdolal Českou republiku 1:0, v odvetě díky stejnému hráči uhrál cennou remízu 2:2 a díky tomu si zajistil za Belgií druhé místo, které znamenalo baráž. Dvě branky Garetha Balea poslaly ze hry Rakousko, v odloženém finálovém klání s Ukrajinou rozhodla nešťastná vlastní trefa Andrije Jarmolenka.

Největší hvězda – Gareth Bale

I přesto, že v létě odešel do Major League Soccer, zůstává Gareth Bale jednoznačně největší hvězdou Walesu. Proti soupeřům může zúročit své zkušenosti, které stihl nasbírat v Tottenhamu či Los Angeles, největší úspěchy ale samozřejmě zažíval v Realu Madrid.

Bale v kvalifikaci odehrál sedm utkání a kromě pěti branek přidal i čtyři asistence. A především v baráži byl ústřední postavou úspěchu Walesu. V Major League Soccer stihl letos Bale třináct utkání, ve kterých vstřelil jen tři branky. Jenže ta poslední byla extrémně důležitá. Ve finále MLS díky tomu poslal duel do prodloužení a nakonec mohl s LAFC oslavit zisk mistrovského titulu.

Forma klíčových hráčů

Kromě Balea bude útok řídit také Kieffer Moore, tři branky ve čtrnácti zápasech ale také nejsou žádnou senzací. Ve Fulhamu se výrazně trápí Harry Wilson a Daniel James, v Nice svou kariéru příliš neoživil ani Aaron Ramsey.

Rob Page, který ve funkci nahradil z napadení obviněného Ryana Giggse, bude chtít vycházet ze zajištěné defenzivy. Zatímco ale například Něco Williams v Nottinghamu ideální výkony nepředvádí, na Bena Daviese z Tottenhamu se může spolehnout. Jedničkou v bráně by měl být Danny Ward, ten v létě převzal bránu Leicesteru a po úvodních potížích se v posledních týdnech rozchytal k parádním výkonům. V posledních pěti zápasech inkasoval jediný gól – šlo o nechytatelný přímý kop Kevina de Bruyneho. 

Minulý šampionát

Víte, kdo vstřelil poslední gól Walesu na světových šampionátech? V roce 1958 to byl ve čtvrtfinále legendární Pelé, který jediným gólem Wales vyřadil. Od té chvíle se Wales z kvalifikace na závěrečný turnaj nikdy neprobojoval.

Predikce na umístění

Wales v ostrovním klání podlehne Anglii, remízy si připíše proti Spojeným státům americkým a taktéž proti Íránu. Ze skupiny si tak odnese dva body a celkové třetí místo. 

Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina A

Foto: FA Wales