eFotbal

Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina C

Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina C
Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina CFlashscore
V následujících dnech si postupně představíme všechny účastníky blížícího se světového šampionátu v Kataru. Ve skupině C je jasným favoritem Argentina, legenda Barcelony Lionel Messi změří síly se současným kanonýrem katalánského velkoklubu, Robertem Lewandowskim. Dalšími celky ve skupině C jsou Mexiko a Saúdská Arábie.
Reklama
Reklama
Argentina

Cesta kvalifikací

Argentina v sedmnácti zápasech ani jednou neprohrála, na své konto si ale připsala hned šest remíz. Během kvalifikace inkasovala jen osm branek, nicméně v útoku tak dominantní nebyla. Nasázela sedmadvacet branek, nejlepšími střelci byli se sedmi trefami Lautaro Martínez z Interu Milán a Lionel Messi z Paris St. Germain.

Největší hvězda – Lionel Messi

Žádné překvapení, i v Kataru budou Argentinci spoléhat na Lionela Messiho. Ten se loni v Paříži poměrně trápil, nyní je ale pětatřicetiletý útočník ve vynikající formě. Ve dvanácti ligových duelech obstaral sedm branek a na dalších deset nahrál, v Lize mistrů v pěti kláních posbíral čtyři trefy a stejný počet asistencí. Pro Messiho půjde zcela jistě o poslední světový šampionát a motivace je tak obrovská. 

Forma klíčových hráčů

Kromě Messiho se v posledních týdnech k solidním výkonům rozehrál Julián Álvarez, v konkurenci Erlinga Haalanda to ale u Cityzens nemá jednoduché. Do Kataru v TOP formě neodjíždí Lautaro Martínez, po zranění jsou poté Paulo Dybala a Ángel di María, forma klíčových hráčů je tak nejasná.

Minulý šampionát

V Rusku se do osmifinále probojovala Argentina se značným štěstím. Po remíze s Islandem a jasnou porážkou od Chorvatska přišla výhra s Nigérií až díky brance Marcose Roja z 86. minuty. Argentina poté odehrála nejhezčí osmifinále turnaje, když v sedmigólové přestřelce podlehla Francii 3:4. Životní gól si tehdy připsal Benjamin Pavard. 

Predikce na umístění

Argentina svou skupinu ovládne s plným ziskem bodů, v osmifinále si poradí i s Dánskem, ale ve čtvrtfinále z turnaje vypadne – podlehne totiž Nizozemsku. 

Foto: Argentinská fotbalová reprezentace

Saúdská Arábie

Cesta kvalifikací 

Saúdská Arábie v asijské kvalifikaci prošla dvěma fázemi. V té první si poměrně hladce poradila s Jemenem, Singapurem, Palestinou a Uzbekistánem, inkasovala přitom jen čtyři branky. Následně vyhrála i další skupinovou fázi, tentokrát už nechala za sebou věhlasnější celky v čele s Japonskem a Austrálií.

Největší hvězda – Saleh Al Shehri

Zatímco v domácí lize žádnou fazónu nemá, své reprezentaci v kvalifikaci výrazně pomohl. Devětadvacetiletý útočník Saleh Al Shehri nasázel ve třinácti zápasech sedm branek a francouzský kouč Hervé Renard jej tak v nominaci neopomenul.

Forma klíčových hráčů

Většina nominovaných hraje za Al-Hilál, celkem se jedná o dvanáct hráčů. Kromě Al Shehriho se bude Renard spoléhat i na svého kapitána a záložníka Salmana Al Faraje, který sice nedohrál přátelské utkání proti Islandu kvůli zranění ramena, do Kataru by se ale měl stihnout uzdravit. Tvůrcem hry by měl být Salem Al Dawsari, letos je ale ve čtyřech ligových zápasech bez statistického zápisu. 

Minulý šampionát

Už po prvním utkání minulého šampionátu v Rusku bylo zřejmé, že se Saúdská Arábie do osmifinále nepodívá. Od domácích inkasovala pět branek, podlehla i Uruguaji, a na nepostupu nic nezměnila ani překvapivá výhra s Egyptem. 

Predikce na umístění

Saúdská Arábie na turnaji nezíská ani bod a s Katarem se rozloučí po základní skupině. 

Foto: Saúdskoarabská fotbalová asociace

Mexiko

Cesta kvalifikací

Mexiko prošlo do Kataru přímo ze druhého místa z kvalifikace Severní a Střední Ameriky. Ze čtrnácti zápasů podlehlo jen Kanadě a USA, inkasovalo jen osm branek a za Kanadou mělo druhou nejlepší defenzivu. V ofenzivě to ale žádná hitparáda nebyla – jen sedmnáct vstřelených branek a nejlepší střelec Raúl Jiménez se do statistik zapsal jen třikrát .

Největší hvězda – Guillermo Ochoa

Pro sedmatřicetiletou mexickou legendu půjde taktéž o poslední šampionát. Guillermo Ochoa je přesně tím typem brankáře, o kterém čtyři roky nevíte, ale zároveň si uvědomujete, že na šampionátu znovu předvede vynikající výkony. Ochoa chytá v mexickém Clubu América a letos svůj tým dostal až do semifinále, kde ale vítěz základní části nečekaně padl s Tolucou.

Forma klíčových hráčů

Vynikající formu má útočník Henry Martin, spoluhráč Ochoy odehrál letos 21 střetnutí a hned třináctkrát rozvlnil síť. K tomu přidal i šest asistencí a tak má argentinský kouč plnohodnotnou náhradu za Raúla Jiméneze. Ten sice v nominaci figuruje, letos ale kvůli zranění odehrál za Wolves jen tři duely. Do Kataru samozřejmě cestuje i Hirving Lozano, po příchodů několika posil ale v Neapoli častěji vysedává spíše na lavičce.

Minulý šampionát

V Rusku se Mexiko probojovalo mezi šestnáct nejlepších na úkor obhájců titulu z Německa. Ve vzájemném utkání o tom jedinou trefou rozhodl již zmíněný Hirving Lozano. V osmifinále ale po gólech Neymara a Firmina přišla stopka ze strany Brazílie. 

Predikce na umístění

Mexičané porazí Saúdskou Arábii a remízu uhrají s Polskem. Kvůli skóre se ale tentokrát mezi šestnáctku nepodívají. 

Foto: Národní tým Mexika

Polsko

Cesta kvalifikací

Polsko to ve své kvalifikační skupině rozhodně jednoduché nemělo. Doma s Anglií vybojovalo nesmírně důležitý bod, rozhodly ale především dvě výhry proti nakonec třetí Albánii a remíza na úvod v Maďarsku i přes stav 0:2. Poláci tak obsadili druhou pozici a šli do baráže. V ní měli volný postup do finále po diskvalifikaci Ruska, v boji o všechno poté porazili Švédsko 2:0 zásluhou dvojice Lewandowski – Zielinski a postup do Kataru se tak koncem března stal skutečností.  

Největší hvězda – Robert Lewandowski

Polský kanonýr nasázel v kvalifikaci devět tref včetně té vítězné proti Švédsku. Po přestupu z Bayernu Mnichov si udržel fazonu i v Barceloně a v devatenácti soutěžních zápasech má na svém kontě osmnáct branek. V posledním klání před reprezentací ale neskóroval a místo toho si připsal první červenou kartu od sezóny 2012/13.

Forma klíčových hráčů

Určitě lepší formu celého týmu i sebe by si představoval Wojciech Szczesny, třeba v Serii A ale v posledních čtyřech zápasech vychytal čtyři čistá konta. Defenzivní duo Glik – Bednarek začalo zahřívat lavičky, po posílení o své místo musí v Neapoli horlivě bojovat i Piotr Zielenski. Ten ale v posledních dvou zápasech vždy zaznamenal branku. Formu v Aston Ville marně hledá Matty Cash, podobně je na tom i Krzysztof Piatek. Po přesunu do Juventusu začal velmi dobře Arkadiusz Milik, osmadvacetiletý útočník je ale nyní už čtyři zápasy bez branky a v posledních deseti duelech má na svém kontě jen dva přesné zásahy.  

Minulý šampionát

V Rusku bylo Polsko nalosováno do velmi těžké skupiny s Japonskem, Senegalem a Kolumbií. Výsledkem bylo vítězství nad Japonskem, ale porážky s ostatními soupeři, což zapříčinilo stopku už po základní části. 

Predikce na umístění

Polsko nebude stačit na Argentinu, Saúdskou Arábii ale porazí a díky remíze s Mexikem a lepšímu skóre tentokrát do osmifinále projdou. Tam ale narazí na Francii a to bude pro tým kolem Roberta Lewandowského konečná. 

Foto: Łączy nas piłka