eFotbal

Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina D

Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina D
Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina DFlashscore
V těchto dnech si postupně představujeme všechny účastníky blížícího se světového šampionátu v Kataru. O obhajobu titulu se pokusí Francie, kterou se ve skupině D pokusí zaskočit především Dánsko. To v kvalifikaci předvedlo nevídanou jízdu.
Reklama
Reklama
Francie

Cesta kvalifikací

Obhájci triumfu měli poměrně jednoduchou kvalifikační skupinu. Nejtěžšího soupeře představovala Ukrajina, s ní také Francouzi dvakrát pouze remizovali. Ještě jednou si body podělili s Bosnou a Hercegovinou, s osmnácti body a jen třemi inkasovanými góly ale skupinu dokázali ovládnout. 

Největší hvězda – Kylian Mbappé

Naprosto brutální formou v současnosti oplývá Kylian Mbappé. Devatenáct branek ve dvaceti soutěžních zápasech, k tomu i pět asistencí – to je skvostná bilance. Na jeho ofenzivní schopnosti a dělovou koncovku se Francouzi hodlají spoléhat. V kvalifikaci nastoupil Mbappé do šesti duelů s bilancí pěti branek a dvou asistencí.

Forma klíčových hráčů

Kromě Mbappého si v ofenzivě skvěle vedou i Christopher Nkunku, Karim Benzema či Ousmane Dembélé. Vítěze Zlatého míče nicméně trápí zdravotní potíže, ty má taktéž Raphael Varane z Manchesteru United. Ve velmi dobré pohodě hraje i středopolařské duo Aurelien Tchouameni – Eduardo Camavinga, v defenzivě se Didier Deschamps může spolehnout na Ibrahimu Konatého z Liverpoolu nebo Williama Salibu z Arsenalu. 

Minulý šampionát

Jen s Dánskem po bezbrankové remíze ztratila Francie v základní skupině body. V jednom z nejlepších zápasů šampionátu porazila v osmifinále Argentinu, mezi osmi nejlepšími vyřadila Uruguay, v taktické semifinálové bitvě si poradila s Belgií a ve finále poměrem 4:2 přemohla Chorvatsko. Tým vedený koučem Didierem Deschampsem si tak došel pro druhý světový primát.

Predikce na umístění

Francie ovládne základní skupinu D s celkovým ziskem sedmi bodů, opět remizuje s Dánskem. V osmifinále si poradí s Polskem a následně uspěje i proti Senegalu. V semifinále se úřadující šampion střetne s Belgií a opět po čtyřech letech bude hrát o zlato. Proti Brazílii ale ve finálovém střetnutí nezvítězí a bude se muset spokojit se stříbrnou medailí. 

Austrálie

Cesta kvalifikací

Austrálie musela v cestě do Kataru projít hned čtyřmi fázemi. V té první si bez zaváhání poradila s Kuvajtem, Jordánskem, Nepálem a Tchaj-wanem, jenže v další fázi se musela sklonit před Saúdskou Arábií a Japonskem a světový šampionát si musela zajistit až v baráži. Nejprve přehrála Spojené arabské emiráty, ve finále po dramatickém penaltovém rozstřelu udolala Peru. 

Největší hvězda – Mathew Leckie

Jednatřicetiletý útočník se po jedenácti letech vrátil do své domoviny a v dresu Melbourne City nehraje vůbec špatně. Loni se prosadil devětkrát, letos se v šesti zápasech radoval jednou. V kvalifikaci o MS odehrál deset střetnutí s bilancí 4+1.

Forma klíčových hráčů

Matthew Ryan byl dlouhou dobu jedničkou Brightonu, jenže poté zkusil štěstí v Arsenalu a od té chvíle strádá. V Kodani nyní dělá dvojku a z posledních dvanácti duelů odchytal jediný. Po návratu na Ostrovy si zcela jistě více herního prostoru představoval i záložník Aaron Mooy, po přestupu z Frankfurtu do Verony strádá taktéž Ajdin Hrustic. V útoku kromě Leckieho bude dostávat příležitost Martin Boyle, ten v Hibernianu odehrál dvanáct utkání a pětkrát překonal brankáře soupeře. 

Minulý šampionát

Na posledních třech šampionátech se Austrálie loučila už po třech zápasech. V Rusku hrála taktéž s Francií a Dánskem a druhého jmenovaného soupeře překvapivě obrala o dva body. Jenže s Francií i Peru neuspěla a s jedním bodem skončila poslední. 

Predikce na umístění

Austrálie uhraje remízu s Tuniskem, nicméně v dalších dvou zápasech úspěšná nebude. Její cesta tak opět skončí v základní skupině. 

Dánsko

Cesta kvalifikací

Dánové prošli svou kvalifikační skupinou s neuvěřitelnou lehkostí. V prvních devíti zápasech inkasovala jediný gól a všechny duely ovládla! Až na závěr přišlo zaváhání se Skotskem a porážka 2:0. To ale na spanilé jízdě Dánů nic nemění.

Největší hvězda – Christian Eriksen

Před rokem na evropském šampionátu si Dánové prošli peklem, především Christian Eriksen, který v úvodním utkání s Finskem zkolaboval a na trávníku musel být oživován. Rok a pět měsíců poté je v dánské nominaci pro šampionát a kvalitními výkony pomáhá vzhůru i Manchesteru United. Proti Fulhamu v posledním utkání Premier League před šampionátem zaznamenal branku a asistenci a stal se hlavní hvězdou utkání. 

Forma klíčových hráčů

Neotřesitelnou jedničkou zůstává v bráně Dánů Kasper Schmeichel, nicméně po odchodu z Leicesteru se v Nice trochu hledá. Přestup neprospěl ani Kasperu Dolbergovi, který se trápí v Seville. Formu hledá také Andreas Cornelius či Jonas Wind, naopak v dobrém rozpoložení se nacházejí záložníci Jesper Lindström a Pierre-Emile Höjbjerg.

Minulý šampionát

Dánsko v základní skupině s Francií, Austrálií a Peru nenašlo přemožitele a mezi šestnáct nejlepších postoupilo s pěti body z druhé pozice. Osmifinále s Chorvatskem začalo skvostně a už v první minutě šlo zásluhou Jörgensena do vedení. Jenže hned ve čtvrté minutě srovnal Mario Mandžukič a duel nakonec došel do penalt. V nich neuspěli Eriksen, Schöne a Jörgensen a do čtvrtfinále tak postoupili Chorvaté. 

Predikce na umístění

Dánsko ani v Kataru v základní skupině neprohraje a tentokrát získá sedm bodů. Kvůli horšímu skóre obsadí druhou příčku a v osmifinále narazí na Argentinu. Po srdnatém boji se ale s turnajem opět rozloučí v této fázi. 

Tunisko

Cesta kvalifikací

Tunisko ovládlo skupinovou fázi kvalifikace ve společnosti Zambie, Mauritánie a Rovníkové Guinei. V závěrečném play-off si ve dvojutkání dokázalo poradit i s Mali. Po venkovním vítězství 0:1, ve kterém hlavní roli sehrál obránce Mali Moussa Sissako (vlastní gól a červená karta) přišla domácí bezbranková remíza, která k postupu do Kataru stačila. 

Největší hvězda – Wahbi Khazri

Nejvýraznějším hráčem Tuniska je dozajista Wahbi Khazri. Zkušený jednatřicetiletý útočník letos vyměnil St. Etienné za Montpellier a nezažívá úplně jednoduchý podzim. V jedenácti odehraných zápasech vstřelil jen dvě branky. Pro reprezentaci je nicméně nepostradatelný – v kvalifikaci se trefil třikrát a hned dva góly zaznamenal i na šampionátu v Rusku. 

Forma klíčových hráčů

Zkušený křídelník Youssef Msakni v celku Al Arabi odehrál letos sedm utkání a pět branek je zárukou solidní formy. V Kolíně nad Rýnem se sice letos neprosadil Ellyes Skhiri, i on ale odvádí konzistentní výkony. Sledovat budeme i devatenáctiletého středopolaře Hannibala Mejbriho, jenž je kmenovým hráčem Manchesteru United a v současnosti působí v Birminghamu. Gól dosud nevstřelil, jeho úkoly jsou ale jiné. 

Minulý šampionát

Tunisko nemělo v konkurenci Anglie a Belgie šanci, i když proti Albionu inkasovalo rozhodující gól až v 91. minutě z pokutového kopu. Tři body si Tunisané připsali v závěrečném utkání s Panamou, to ale už nic nezměnilo na tom, že se tým okolo Wahbiho Khazriho loučilo po základní skupině. 

Predikce na umístění

A loučit se bude i letos. Tunisko získá bod proti Austrálii, ale s favority skupiny i celého turnaje úspěšné nebude.