eFotbal

Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina E

Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina E
Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina EFlashscore
V těchto dnech si postupně představujeme všechny účastníky blížícího se světového šampionátu v Kataru. Ve skupině E se představí hned dva nedávní mistři světa – před dvanácti lety se v JAR radovali Španělé, o čtyři roky později pro změnu Němci. Oba týmy ale postihl podobný osud – obhajoba skončila už v základní skupině.
Reklama
Reklama
Španělsko

Cesta kvalifikací

V kvalifikaci měli Španělé jen čtyři soupeře. A ve společnosti Švédska, Řecka, Gruzie a Kosova nezaváhali. V osmi zápasech získali devatenáct bodů, podlehli jen Švédsku a dva body ztratili na úvod s Řeckem. Ze střeleckých statistik vytáhněme Ferrana Torrese, autora čtyř kvalifikačních branek. Nikdo další už se ale nedostal ani na tři přesné zásahy.

Největší hvězda – Carlos Soler

Pryč jsou časy Davida Villy, Fernanda Torrese, Xaviho či Andrése Iniesty. Španělsko bude spoléhat na kolektivní výkon. V útoku by měla zářit dvojice Fati – Morata, za největší hvězdu ale v současné chvíli považujeme Carlose Solera. Pětadvacetiletý tvůrce hry letos poprvé opustil Valencii a zamířil do Paris St. Germain. Ve Francii dlouho bojoval o své místo, v posledních duelech už ale nastupuje v základní sestavě a v konkurenci známého ofenzivního tria si nevede vůbec špatně – z posledních pěti soutěžních zápasů zapsal tři branky, jednu asistenci a do Kataru odjíždí ve velké pohodě. 

Forma klíčových hráčů

Kromě Solera by se Španělé rádi spoléhali především na Álvara Moratu. Jenže ten se v posledních týdnech hledá – v deseti zápasech vstřelil jediný gól. V konkurenci v podobě Roberta Lewandowského to nemá jednoduché Ansu Fati, ideální formu si nevezou ani Koke, Marcos Llorente či Marco Asensio. Defenzivu by měl řídit uzdravený Aymeric Laporte, z celkového hlediska ale Španělé necestují do Kataru v nejlepší formě. 

Minulý šampionát

Španělsko v Rusku zvítězilo ve své skupině, když dvakrát remizovalo (Portugalsko, Maroko) a nejtěsnějším výsledkem porazilo Írán. V osmifinále ale tvrdě narazilo a po penaltách podlehlo domácímu týmu. 

Predikce na umístění

Španělé postoupí ze skupiny E z druhého místa za Německem. V osmifinále nicméně narazí na Belgii a ze šampionátu se tak opět rozloučí poměrně brzy. 

Finální nominace všech 32 účastníků mistrovství světa v KataruKostarika

Cesta kvalifikací

Kostarika je týmem, kterému v kvalifikaci stačilo méně branek, než kolik odehrálo duelů. Ve čtrnácti zápasech se prosadila Kostarika jen třináctkrát a kanonýra hledala marně – žádný hráč se neprosadil ani třikrát. Přesto z toho byla čtvrtá postupová pozice o čtyři body před pátou Panamou.

Největší hvězda – Keylor Navas

V Realu Madrid předváděl vynikající výkony, přesto byl nucen odejít. A ani v PSG se mu příliš nedaří, z pozice gólmanské jedničky jej „vyšoupl“ Gigi Donnarumma a Navas se kvůli zranění neobjevil v brance od konce července. Přesto je jednoznačně hlavní hvězdou Kostariky. 

Forma klíčových hráčů

Dvěma slovy „žádná sláva“. Bryan Ruiz se po odchodu z Evropy nemůže najít, letos ve třinácti zápasech za kostarický celek Alajuelense nasbíral jen dvě branky a stejný počet asistencí. Joel Campbell pro změnu působí v Mexiku, i on ale nemá bůhvíjaké statistiky. V osmnácti zápasech jediný gól se třemi asistencemi. Obranu by měl kromě Navase táhnout dvaatřicetiletý Bryan Oviedo a o rok starší Oscar Duarte, ti ve svých týmech nehrají špatně, letos ale zatím také příliš odehráno nemají. 

Minulý šampionát

Kostarika si v Rusku musela na své jediné dva góly počkat do posledního utkání proti Švýcarsku, který skončil remízou 2:2. Nečekaně blízko k bodu měla i proti Brazílii, v nastavení ale dvakrát inkasovala a po druhé prohře v řadě bylo zřejmé, že do osmifinále neprojde.

Predikce na umístění

A nic se nebude měnit ani letos. Kostarika padne se všemi soupeři a ve skupině E nezíská jediný bod. Opět vstřelí pouhé dvě branky. 

Německo

Cesta kvalifikací

V kurzu 27:1 Němci naprosto senzačně prohráli utkání se Severní Makedonií. V dalších devíti zápasech ale neztratili ani bod, nasázeli 35 branek a inkasovali jen dvě. Hned šest hráčů zaznamenalo alespoň tři branky, hned pět tref obstarali Serge Gnabry, Timo Werner a častý exekutor penalt Ilkay Gündogan.

Největší hvězda – Thomas Müller

Není co řešit. Thomas Müller na třech světových šampionátech vstřelil deset branek, je nejlepším aktivním střelcem a na historického lídra a krajana Miroslava Kloseho ztrácí šest zásahů. To rozhodně není nedosažitelný počin. Třiatřicetiletý Müller se v posledních deseti sezónách dostal hned devětkrát na dvouciferný počet asistencí a solidně měl nakročeno i letos až do svalového zranění. V současné chvíli tak Müller trénuje individuálně, k týmu by se měl připojit až na konci týdne. 

Forma klíčových hráčů

O dvojici gólmanů Manuel Neuer – Marc André ter Stegen nemusíme pochybovat. Po chvilkovém trápení a zranění se v Realu rozehrál Antonio Rüdiger, velmi kvalitní a bezchybné výkony předvádí taktéž bek Southamptonu Armel Bella Kotchap. Ve stoprocentní pohodě do Kataru odjeli i ofenzivní hráči Bayernu Mnichov, tedy Jamal Musiala, Serge Gnabry nebo Leroy Sané. Dobrou formu mají taktéž Joshua Kimmich a Leon Goretzka. Ze svých střeleckých kanonád trochu upustil Ilkay Gündogan. Zatímco předloni nasázel třináct branek a loni osm, letos je jen na dvou trefách. Gündogan má ale předně v německé reprezentaci jiné úkoly, hru Cityzens rozhodně ovlivnil i příchod Erlinga Haalanda. 

Minulý šampionát

I Německo potkala tzv. evropská pokorunovační krize. Ta začala v roce 2010, kdy Itálie jako obhájce titulu neprošla přes základní skupinu. O čtyři roky později dopadlo stejně Španělsko, v Rusku v tomto trendu pokračovalo i Německo. Po triumfu v Brazílii totiž na úvod senzačně padlo s Mexikem, a ačkoliv Toni Kroos nádhernou ranou zachránil tři body proti Švédsku, konci ve skupině se Němci po nečekané prohře s Jižní Koreou nevyhnuli. 

Predikce na umístění

Sedm bodů a jistota postupu, díky lepšímu skóre se Španělskem navíc z první pozice. V osmifinále Němci vyřadí Chorvatsko, mezi nejlepšími osmi ale přijdou Brazilci, kteří německou jízdu zastaví. 

Japonsko

Cesta kvalifikací

Japonsko si v úvodní kvalifikační fázi parádně zastřílelo, v osmi zápasech nasázelo 46 branek, inkasovalo jen dvakrát a získalo plný počet bodů. V další fázi už to tak jednoduché nebylo. Japonsko se o bod muselo sklonit před Saúdskou Arábií, o sedm bodů ale pohodlně přehrálo třetí Austrálii a na šampionát se tak probojovalo se slušným předstihem. V úvodní fázi řádilo ofenzivní duo Yuya Osako – Takumi Minamino, které dohromady nasázelo sedmnáct branek. V druhé kvalifikační fázi řádil útočník Junya Ito, jenž se se čtyřmi góly a dvěma asistencemi stal nejproduktivnějším hráčem tohoto kvalifikačního cyklu. 

Největší hvězda – Daichi Kamada

Před pěti lety Daichi Kamada zamířil ze své domoviny do německého Frankfurtu. Jednu sezónu se rozehrál v belgickém St. Truidenu a poté začal zářit u Eintrachtu. Loni dopomohl k triumfu v Evropské lize, letos má ve třinácti zápasech na svém kontě sedm branek a čtyři asistence, další tři góly přidal v Lize mistrů. A tak právě šestadvacetiletý středopolař bude hlavní postavou Japonců.

Forma klíčových hráčů

Letní přestupy japonským hráčům úplně neprospěly. Junya Ito se trápí v Remeši, Takumi Minamino v Monaku, Takefusa Kubo v Realu Sociedad a Henki Haraguchi v Unionu Berlín. Posledně jmenovaného stála absence formy i nominaci. Kromě Kamady se bude kouč Hadžime Morijasu spoléhat na mladé duo z Premier League. V Arsenalu o svou pozici slušně bojuje Takehiro Tomiyasu, v Brightonu se parádně rozehrál Kaoru Mitoma. Poměrně šokujícím rozhodnutím je nenominace kanonýra Celticu Kyoga Furuhashiho, který ve třinácti zápasech letošní sezóny nasázel deset branek! To jeho spoluhráč Daizen Maeda v nominaci nechybí. Odehrál přitom o jedno utkání více a na svém kontě má jen tři trefy. 

Minulý šampionát

Japonsko v náročné skupině H obsadilo v konkurenci Kolumbie, Senegalu a Polska skvělé druhé místo. O postupu do osmifinále rozhodlo nečekané kritérium – žluté karty. Společně se Senegalem totiž byla předchozí kritéria totožná. Následně měli Japonci blízko k naprosté senzaci, ještě 21 minut před koncem utkání vedli nad Belgií o dvě branky. Po brutálním závěru od nakonec bronzových medailistů ale přišel konec. 

Predikce na umístění

Japonci porazí Kostariku a druhé housle nebudou hrát ani proti Španělsku a Německu. Tentokrát se ale do vyřazovací fáze nepodívají.