eFotbal

Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina F

Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina F
Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina FFlashscore
V těchto dnech si postupně představujeme všechny účastníky blížícího se světového šampionátu v Kataru. Skupina F je složena hned ze dvou medailistů posledního mistrovství světa – stříbrného Chorvatska a bronzové Belgie. Kromě těchto evropských celků se můžeme těšit i na Maroko a neustále se zlepšující Kanadu.
Reklama
Reklama
Belgie

Cesta kvalifikací

Belgie se českou kvalifikační skupinou protáhla zcela bez potíží. V osmi zápasech nasázela pětadvacet branek a ztratila jen dvakrát – venku remizovala s Českem a také s Walesem. Střelecky reprezentaci táhl Romelu Lukaku (5 branek), nejproduktivnějším hráčem byl ale poměrně překvapivě Hans Vanaken (3+4).

Největší hvězda – Kevin de Bruyne

Vše bude stát a záviset na tom, jakou formu si do Kataru přiveze Kevin de Bruyne. Klíčový hráč Belgie i Manchesteru City má stále velmi solidní formu, ačkoliv v loňské sezóně dokázal střílet podstatně více branek. Ve třiceti ligových zápasech udeřil patnáctkrát, letos má ze čtrnácti duelů jen tři branky. K tomu ale devět asistencí, z většiny na gól Erlinga Haalanda. V Belgii si skvěle rozumí s Romeluem Lukakuem, je ale nejasné, v jakém zdravotním stavu se útočník Interu Milán nachází. 

Forma klíčových hráčů

Vynikající formu jako už tradičně má Thibaut Courtois v Realu Madrid, v obraně se Roberto Martínez bude spoléhat na bývalé duo Tottenhamu Alderweireld – Vertonghen. Kromě de Bruyneho se v záloze bude spoléhat na Youriho Tielemanse, jenž v Leicesteru střílí jen krásný gól za druhým. V ofenzivě už to ale taková sláva není. Romelu Lukaku má zdravotní potíže, trápí se i Eden Hazard, Charles De Ketelaere či Dries Mertens. Poměrně nečekaným žolíkem tak může být ofenzivní středopolař Brightonu Leandro Trossard, autor sedmi ligových branek. 

Minulý šampionát

Belgie v Rusku poprvé v historii světových šampionátů vybojovala medaili. Solidně k ní nakročila už v základní skupině, kdy v konkurenci Anglie získala plný počet bodů a třeba takový Romelu Lukaku nasázel čtyři branky. V osmifinále proti Japonsku měla namále, z 0:2 ale famózně otočila a probojovala se mezi osm nejlepších. Tam si překvapivě poradila s Brazílií, na Francii už ale nestačila. V boji o bronz nicméně byla lepší a po trefách Meuniera a Edena Hazarda vyhrála zaslouženě 2:0.

Predikce na umístění

Belgie znovu po čtyřech letech ovládne základní skupinu bez ztráty jediného bodu. V osmifinále si poradí se Španělskem a ve čtvrtfinále vyřadí i Portugalce. Znovu se tak dostane mezi čtyři nejlepší, i tentokrát ale nebude stačit na Francii. V boji o bronz podlehne Nizozemsku a obsadí tak čtvrtou pozici. 

Foto: Belgian Red Devils

Kanada

Cesta kvalifikací

Kanada musela projít hned třemi fázemi. Na úvod deklasovala Surinam, Bermudy, Arubu a Kajmanské ostrovy, ve čtyřech zápasech nasázela 27 branek a inkasoval jedinou. Následně bez potíží vyřadila Haiti a propracovala se do finální fáze. Úvod se Kanadě nevydařil, v úvodních pěti zápasech přišly čtyři remízy. Poté se ale Kanada nastartovala k výjimečnému výkonu, vyhrála šest utkání v řadě a inkasovala jen dvakrát. Porážky v Kostarice a v Panamě už nic nezměnily na prvenství a postupu po dlouhých šestatřiceti letech. 

Největší hvězda – Jonathan David

Dvaadvacetiletý útočník Lille už tři roky své střelecké schopnosti potvrzuje ve francouzském Lille. Loni nasázel patnáct branek, letos si v patnácti zápasech připsal už devět tref a na jeho branky se budou Kanaďané spoléhat. V kvalifikaci David nastoupil do osmnácti zápasů a prosadit se dokázal devětkrát.

Forma klíčových hráčů

S Davidem by v útoku měl působit Cyle Larin. Ten si dobré jméno v Evropě udělal v Besiktasi, ale v Bruggách se zatím trápí (9 zápasů, 1 gól). Doma se dařilo ofenzivní dvojici Lucas Cavallini – Jonathan Osorio, velké věci se očekávají od Alphonse Daviese, který byl nominován i přes menší zranění, které si přivodil na začátku listopadu. 

Minulý šampionát

Naposledy startovala Kanada na světovém šampionátu v Mexiku v roce 1986. Tehdy nevstřelila jediný gól a ve skupině obsadila poslední místo.

Predikce na umístění

Kanada uhraje remízu s Marokem, proti favoritům ale neuspěje a opět se bude loučit v nejkratším možném termínu.

Foto: FC Bayern Mnichov

Maroko

Cesta kvalifikací

Maroko svou kvalifikační skupinu ovládlo s neuvěřitelným přehledem. Proti třem soupeřům (Guinea-Bissau, Guinea, Súdán) uhrálo plný počet bodů a s vynikajícím skóre 20:1 postoupilo do rozhodující fáze. Tam narazilo na Kongo a po úvodní remíze 1:1 to vypadalo na poměrně velké drama. Jenže doma Maroko nasázelo čtyři branky a nebylo co řešit.

Největší hvězda – Hakim Ziyech

V Ajaxu byl Hakim Ziyech naprosto výjimečným hráčem, po přestupu do Chelsea ale spadl do šedého průměru. Letos nastoupil jen do devíti zápasů s nulovou bilancí branek i asistencí. Potěšit ho ale mohla famózní trefa přes půlku hřiště v přátelském utkání do sítě Gruzie.

Forma klíčových hráčů

Žádná sláva to tedy není. Kromě Ziyecha se trápí i hlavní kanonýr Youssef En Nesyri, který v deseti ligových zápasech nezaznamenal jediný gól. Po zranění se vrací tvůrce hry Sofiane Boufal, spoléhat se tak kouč Walid Regragui bude na Achrafa Hakimiho, který má kromě bránění na starost i ofenzivní záležitosti. Jeho centry by mohly soupeřům působit značné potíže. 

Minulý šampionát

Maroko před čtyřmi lety neuspělo už v základní skupině. Neuspělo proti Portugalsku a Íránu, bod uhrálo za remízu 2:2 se Španělskem. 

Predikce na umístění

Remíza s Kanadou bude jediným bodem, který Maroko získá. Proti Belgii i Chorvatsku sice branku vstřelí, ale s turnajem se znovu rozloučí po třech zápasech. 

Foto: Fédération royale marocaine de football

Chorvatsko

Cesta kvalifikací

Chorvatsko to tak jednoduché jako například Belgie rozhodně nemělo. Se Slovenskem či Slovinskem problémy nemělo, ovšem s Ruskem to bylo o něčem jiném. Rozhodoval totiž až poslední duel a poslední desetiminutovka. V 81. minutě si nešťastně srazil míč do sítě ruský obránce Kudryashov a zařídil postup Chorvatska na úrok Ruska o jediný bod. 

Největší hvězda – Luka Modrič

Největší hvězdou Chorvatska samozřejmě zůstává Luka Modrič, v sedmatřiceti letech ale ví, že hraje svůj poslední světový šampionát. V Realu Madrid je Modrič stále nesmírně důležitou postavou, loni výrazně pomohl k dalšímu vítězství v Lize mistrů a i při konkurenci francouzské dvojice Tchouaméní – Camavinga si drží místo v základní sestavě. Před čtyřmi lety pomohl Chorvatům ke stříbrné medaili dvěma góly a jednou asistencí, podobná produktivita se u něj čeká i letos v Kataru. 

Forma klíčových hráčů

Po přestupu z West Hamu do Turína se začíná prosazovat Nikola Vlašič a dává vzpomenout na velmi dobré období v Moskvě, v Záhřebu stále září ofenzivní duo Oršič – Petkovič, ale u dalších hráčů je forma na poměrně malé úrovni. V Hoffenheimu se trápí Andrej Kramarič, v Serii A nezáří ani Marcelo Brozovič a Mario Pašalič a přesun do Premier League poté neprospívá Ivanu Perišičovi. Ten zatím marně čeká na gól a v dosavadní kariéře nezažil tak dlouho střelecké mlčení. Naposledy se trefil ještě v dresu Interu před téměř šesti měsíci. 

Minulý šampionát

V Rusku to byl pro Chorvaty snový turnaj. V základní skupině přejelo Nigérii a Argentinu, tři body uhrálo i s Islandem a po dvaceti letech prošlo do vyřazovací fáze. V té muselo hned třikrát projít nastavením. Po penaltách vyřadilo Dány i domácí Rusko, v semifinále už mu na postup stačilo jen prodloužení. Ve finále už nicméně Chorvaté přemožitele našli, po prohře 4:2 s Francií ale získalo svou druhou medaili na světových šampionátech a dosud nejcennější. 

Predikce na umístění

Svou spanilou jízdu tentokrát Chorvatsko nezopakuje. Ve skupině získá šest bodů a do osmifinále projde, tam ale narazí na Němce a to bude pro Chorvaty konečná.

Foto: Real Madrid