eFotbal

Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina H

Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina H
Představení účastníků MS 2022 v Kataru: Skupina HFlashscore
V následujících dnech si postupně představíme všechny účastníky blížícího se světového šampionátu v Kataru. V poslední skupině H se představí adept na světové zlato, tedy Portugalsko, Luis Suárez bude vzpomínat na poslední setkání s Ghanou a Jižní Korea se pokusí vytáhnout to nejlepší z ne úplně zdravého Heung-Min Sona.
Reklama
Reklama

PortugalskoCesta kvalifikacíPortugalci byli v pětičlenné skupině jasnými favority, jediným potížistou mělo být Srbsko. Jenže to způsobilo takové problémy, že nakonec Portugalsko obsadilo až druhou pozici a muselo do baráže. V semifinále málem přišlo o dvougólový náskok proti Turecku, Burak Yilmaz ale neproměněnou penaltou rozhodl o postupu favorita. Ve finále baráže proti Severní Makedonii zazářil Bruno Fernandes a Portugalcům tak světový šampionát v Kataru neunikne.Největší hvězda – Cristiano RonaldoCristiano Ronaldo hraje svůj poslední světový šampionát a touží po jediném – získat zlato. V posledních týdnech se ale o Ronaldovi nehovoří v superlativech. V Manchesteru United začal vysedávat na lavičce a po obsáhlém rozhovoru nemusí být v kabině Portugalska zcela ideální atmosféra – především poté se spoluhráči z United Brunem Fernandesem a Diogem Dalotem. Forma klíčových hráčůKromě Ronalda se v dresu Rudých ďáblů trápí i Bruno Fernandes, ten ale proti Nigérii zaznamenal hned dvě branky. Rozhodně více od sebe čekali také Joao Felix, Rafael Leao či Bernardo Silva. Naopak vynikající střeleckou formu si do Kataru přivezl Goncalo Ramos. V defenzivě budou hrát prim Ruben Dias a Joao Cancelo, tedy hráči Manchesteru City. Bránu poté bude střežit Rui Patrício, jemuž se po přestupu od anglických Vlků k těm italským daří velmi dobře. Minulý šampionátCristiano Ronaldo hattrickem proti Španělsku zařídil své reprezentaci bod, ve druhém utkání se prosadil opět a Portugalsko konečně zvítězilo. Proti Íránu nicméně ztratilo a do osmifinále šlo ze druhé pozice. Tam narazilo na Uruguay a to byla konečná – dvěma góly se o to postaral Edinson Cavani. Nyní tak přichází na řadu odplata. Predikce na umístěníPortugalci náročnou skupinu zvládnou, získají sedm bodů za dvě výhry a remízu proti Uruguaji. V osmifinále po boji uspějí i proti Srbsku, mezi osmi nejlepšími už nicméně narazí. Nad síly týmu okolo Cristiana Ronalda budou Belgičané.

Foto: ČTK / AP / Anis BelghoulGhanaCesta kvalifikacíGhana měla namále už ve skupinové fázi, kdy uhrála stejně bodů jako Jihoafrická republika. Stejné byly vzájemné zápasy i rozdíl vstřelených a inkasovaných branek. Rozhodující byl ale počet nastřílených branek, v tomto ohledu na tom byla Ghana o jednu branku lépe. Postoupila tak do finálové kvalifikace, kde si to rozdala s Nigérií. Po domácí bezbrankové remíze uhrála remízu 1:1 v Abuje na soupeřově půdě a díky vstřelené brance venku se tak mohla radovat z postupu na katarský šampionát. Největší hvězda – Iñaki WilliamsJestli se můžete spolehnout na něčí zdraví, je to právě to Iñakiho Williamse. Železný muž Bilbaa nechyběl v sestavě španělského celku od dubna roku 2016, od té chvíle odehrál 247 utkání v řadě! Osmadvacetiletý útočník má navíc solidní střelecké schopnosti, letos stihl v La lize pět branek, v reprezentaci ale na první zásah čeká.Forma klíčových hráčůS formou klíčových hráčů je to nejisté. Bratrské duo Jordan Ayew – André Ayew vyklidilo pole, po solidním rozjezdu se stejně jako celý Ajax trápí Mohammed Kudus a o moc lépe na tom není ani Osman Bukari, jenž hájí barvy Bělehradu. Záložní řada hodlá spoléhat na Thomase Parteye z Arsenalu, jenž je na tom letos velmi dobře. To si dlouho nemohl říci Daniel Amartey, i on ale s Leicesterem v posledních týdnech zažívá vynikající období. Minulý šampionátV Rusku se Ghana nepředstavila. Na světových šampionátech tak naposledy startovala před osmi lety v Brazílii. V základní skupině uhrála proti Německu, USA a Portugalsku jediný bod a na postup myslet nemohla. Portugalsku by se ráda pomstila, stejně jako Uruguayi, se kterou sehrála památné čtvrtfinále na mistrovství světa roku 2014. Asamoah Gyan měl tehdy z penalty možnost rozhodnout o postupu své reprezentace, vše po ruce Luise Suáreze, který zachránil jasnou branku. Gyan ovšem neuspěl a po penaltovém rozstřelu nakonec slavila Uruguay. Predikce na umístěníGhana porazí Jižní Koreu, ale odvety za předchozí šampionáty se jí nepovedou. Se třemi body tak opustí Katar po základní skupině.

Foto: Selección Uruguaya de FútbolUruguayCesta kvalifikacíČtyři zápasy před koncem kvalifikace se zdálo, že Uruguay si tentokrát letenky na mistrovství světa pořizovat nebude. Jenže úvod letošního roku zvládla úžasně, ze čtyř zápasů vytěžila dvanáct bodů a na šampionát se s vyrovnaným skóre 22:22 probojovala ze třetí pozice. Nejlepším střelcem se stal Luis Suárez, jednoznačně hlavní hvězda této jihoamerické krajiny.Největší hvězda – Luis SuárezLuis Suárez se po konci v Atlétiku Madrid rozhodl vrátit domů a za Nacional střílí jeden gól za druhým. Není tak divu, že se opět spekuluje o jeho návratu do Evropy. Suárez v pětatřiceti letech odehraje své poslední mistrovství světa a rád by konečně ukořistil medaili. Nejblíže k ní měla Uruguay před osmi lety, když obsadila čtvrté místo. Forma klíčových hráčůKromě Suáreze mají výbornou střeleckou fazónu Darwin Núňez i Edinson Cavani, druhý jmenovaný je ale na marodce a jeho start v Kataru je nejistý. V záložní řadě by měl řádit Federico Valverde, společně s Rodrigem Bentancurem z Tottenhamu by měli výrazně pomáhat ofenzivním hvězdám. Svůj poslední šampionát kromě Suáreze a Cavaniho odehrají také gólman Muslera a obránci Godín s Caceresem. Jejich zkušenosti se zcela jistě bude hodit. Minulý šampionátUruguay před čtyřmi lety sehrála duel v základní skupině s domácím Ruskem, dále s Egyptem a Saúdskou Arábií. Neinkasovala jediný gól a s devíti body prošla do osmifinále z první pozice. V prvním utkání play-off zdolala Portugalce, ve čtvrtfinále ale padla s pozdějšími vítězi, tedy Francií. Predikce na umístěníUruguay stejně jako Portugalsko získá sedm bodů, o skóre ale skončí na druhé pozici a v osmifinále tak narazí na vítěze skupiny G, tedy Brazílii. A toto jihoamerické setkání dopadne lépe pro Kanárky.

Foto: ČTK / AP / Eugene Hoshiko

Jižní KoreaCesta kvalifikacíV první fázi asijské kvalifikace ztratila Jižní Korea při skóre 22:1 jediné dva body po remíze proti Libanonu. V následující fázi už to tak jednoduché nebylo a Jižní Korea se musela sklonit před Íránem. Ze druhé pozice ale postoupila do Kataru naprosto hladce, na třetí Spojené arabské emiráty udržela pohodlný náskok jedenácti bodů. Sedm branek v kvalifikaci zaznamenal hvězdný Heung-Min Son, na šesti brankách poté zůstal Shin-Wook Kim, který obléká dres singapurského celku Lion City Sailors. Největší hvězda – Heung-Min SonLetos to v Tottenhamu tak ideální rozhodně není. Zatímco loni nasázel třiadvacet branek a přidal sedm asistencí, v probíhajícím ročníku se trefil jen třikrát a ani dvě asistence nejsou nejlepším počinem. Heung-Min Son má navíc v posledních týdnech zdravotní problémy a je otázkou, zda jej zlomená očnice pustí v Kataru do hry. Forma klíčových hráčůÚchvatné výkony v defenzivě Neapole předvádí Min-Jae Kim a pro reprezentaci bude zcela jistě oporou. V záložní řadě mají Jihokorejci jistotu v Jae-Sung Leeovi z německé Mohuče, v útoku čeká portugalský trenér Paulo Bento, co kromě Sona předvedou Hwang Hee-Chan a Hwang Ui-Jo. Oběma se totiž po minulé povedené sezóně příliš nedaří a ani jeden se zatím letos prosadit nedokázal. Minulý šampionátJižní Korea to neměla před čtyřmi lety vůbec snadné. Ve skupině měla obhájce z Německa a dále Švédsko a Mexiko. A už po dvou zápasech bylo zřejmé, že do osmifinále nepostoupí. Senzačně ale na závěr porazila Německo a poslala obhájce triumfu ze hry. Nutno ale dodat, že za bezbrankového stavu už Němci museli v nastavení druhé půle riskovat. Predikce na umístěníJižní Korea sehraje v Kataru jen tři zápasy, a ačkoliv si nepovede vůbec špatně, na body to v tak kvalitně obsazené skupině stačit nebude.