eFotbal

Přetížení mladíci? Kluci se bojí ozvat a říct, že nemohou. Také jsem to nedokázal s Magathem, říká Morávek

Přetížení mladíci? Kluci se bojí ozvat a říct, že nemohou. Také jsem to nedokázal s Magathem, říká Morávek
Přetížení mladíci? Kluci se bojí ozvat a říct, že nemohou. Také jsem to nedokázal s Magathem, říká MorávekFlashscore
V sedmnácti hrál první zápas za dospělé, ale posun do profesionálního fotbalu pak ještě na čas odložil. Půl roku čekal na další šanci v dorostu. Jenže v tomhle směru byl Jan Morávek výjimkou. V uspěchané době, kdy se kalendář zápasů rozrůstá a rozrůstá, dostávají šanci stále mladší borci. Morávek se o herním vytížení i situacích, kdy se hráči bojí říct trenérům o odpočinek, rozpovídal v Prostoru na Livesport Zprávách.
Reklama
Reklama

Věková hranice, kdy mladíci naskakují do dospělého fotbalu, se neustále posouvá. Jakým směrem, o tom není třeba debatovat. A ne každému se brzký začátek vyplatí. „Spousta kluků vám dnes poví, že to byla chyba a spíš jim to uškodilo,“ je přesvědčený Morávek a připomíná, že třeba kanonýr Michael Owen právě o tomhle tématu píše ve své knize. V Česku naskočil velmi brzy mezi profesionály Václav Kadlec a teď už hraje jen na amatérské úrovni.

Morávek připomíná, že kvůli uspěchanému nástupu do nejvyšších soutěží, končí hráči také kariéry daleko dříve a na velké talenty si po pár letech už ani nevzpomene. Za příklad dává hráče Barcelony a její vyhlášené akademie La Masia. Ta produkuje jednu hvězdičku za druhou, klub je ale potom ždímá, jako by zkoušel, co mladíci vydrží.

A pokud si neřekne dost hráč, musí vzít odpovědnost do rukou trenéři. „Často se totiž stává, a vím to i z vlastní zkušenosti, že mladý hráč se neodváží přijít a říct, že je unavený, že ho něco bolí, nebo se necítí dobře. Bojí se, že přijde o místo, že naštve trenéra,“ míní Morávek a po příklad nemusí chodit daleko. 

Mazuch, Štěch i Kadlec. Milín dává dohromady Dream Team a touží po divizi

„Dobře si vzpomínám, jak jsem se neodvážil říct Felixi Magathovi, že nemůžu trénovat. Raději jsem šel do pod psychickým nátlakem do rizika s vědomím, že se mi může něco stát. Přitom je to strašně důležitá věc. Občas mi ale přišlo, že tomu nepomáhá ani kabina – když jste dva dny netrénoval, hned vám starší kluci říkali: Jen si odpočiň, mladej! Byly to vtípky, ale mladý hráč tohle bere trochu jinak, než když je mu třicet,“ svěřuje se hráč se zkušenostmi z Německa.

„Právě pod Felixem Magathem v Schalke začaly moje zdravotní problémy. Tréninkové nároky Magatha byly naprosto přestřelené. V sedm ráno nás mladé – mě, Joela MatipaJuliana Draxlera a další ještě před snídaní nahnal do tělocvičny, lezli jsme po lanech a dělali gymnastiku. Následovaly dvě tréninkové jednotky se zbytkem týmu na hřišti. Nutil nás vzít do rukou medicinbaly a běhat s nimi kruhový trénink. Kolikrát jsem žasnul nad tím, že jsou kluci ze základu schopni hrát,“ vzpomíná Morávek.

foto: © Paris Saint-Germain FC

Trenér Magath platí za extrémně náročného kouče, vyhlášeného extrémně tvrdou přípravou. „Žádného mladého fotbalistu tohle snad už nikdy nepotká,“ přeje si. „Také jsem ale zažil trenéry, kteří za vámi přišli a řekli: Vy střeďáci toho naběháte za zápas nejvíc, tak budete mít úterní tréninky daleko lehčí, nebude na vás kladena taková zátěž. To je úplně jiný přístup Opravdu si myslím, že trenéři toho mohou ovlivnit spoustu a mají na vývoj hráče velký vliv,“ dodává Morávek.

V Prostoru na Livesport Zprávách popsal, na jaké věci se kladl důraz při angažmá v Bohemians, stejně tak nakousl téma, kolik utkání by měl mladý hráč odkopat za celou sezonu, stejně jako délku volna, kterou by měl mezi soutěžními ročníky mít. Morávek chápe, že všichni chtějí vidět mladé hvězdy v akci, ale řada lidí si neuvědomuje, jaké fatální následky vše může pro hráče mít.

Připomněl také nedávný výrok Toniho Kroose, který okomentoval, že počet zápasů, které musejí fotbalisté odehrát, neustále roste. „Hráči jsou pouhými loutkami FIFA a UEFA, na kterých jim záleží jen jako na fotbalistech, kteří generují zisky, ale jako obyčejní lidé jsou jim ukradeni. Je to bohužel přesně tak, jak řekl,“ tvrdí Morávek.

Celý Prostor Jana Morávka si přečtěte ZDE.Uvolní se místo pro Hložka? O Wirtze má zájem manchesterské duo i Bayern, ve hře bude pořádný balík