eFotbal

Případ Rodák. V Anglii mu došla trpělivost. A odchod do Arábie? Sázka na jistotu, zní ze Slovenska

Případ Rodák. V Anglii mu došla trpělivost. A odchod do Arábie? Sázka na jistotu, zní ze Slovenska
Případ Rodák. V Anglii mu došla trpělivost. A odchod do Arábie? Sázka na jistotu, zní ze SlovenskaFlashscore
Už je to pár dnů, co Marek Rodák, slovenský gólman, zvolil místo Premier League odchod do Saúdské Arábie. Toto téma i přesto pořád rezonuje. Slovák je totiž v ideálním věku, je mu 27 let. „Možná na čas potřebuje změnit prostředí,“ myslí si pro eFotbal.cz Peter Žember, slovenský novinář Flashscore.sk.
Reklama
Reklama

Do Anglie odešel Rodák už jako mladík, bylo to do Fulhamu. Během svého působení tam prošel složitým vývojem a kolotočem hostování, začínal dokonce v páté lize. Ale to pro gólmany z akademií není nic převratného, takhle to chodí. Právě v těchto soutěžích musí přesvědčit o svých kvalitách a říct si o více šancí, což se konkrétně Rodákovi podařilo.

I díky zkušenosti z Rotherhamu. Za ten odchytal téměř 100 zápasů a ve finále play-off pomohl klubu k postupu z League One do Championship. Už tam zažil tvrdé prostředí ve Wembley a obrovský tlak. Takže později v dresu Fulhamu před branami Premier League to už pro něj byla známá věc. 

Právě tehdy se lámal chleba. Rodák pomohl Fulhamu do nejvyšší soutěži hned dvakrát, dvakrát byl ale pak odstřelen na úkor velkých jmen (Bernd Leno či Alphonse Areola). „Rodák čekal na šanci do poslední chvíle, dělal, co mohl. Nemyslím si, že by byl konfrontační typ nebo někomu že by šel jakkoliv proti nim,“ popisuje jeho pozici Žember.

Frýdek ve Švýcarsku dohrál. Nově bude hrát s Daridou a Brabcem

Zatímco trenéři mu nevěřili, mezi fanoušky Fulhamu se stal oblíbenou postavou. „Marek si získal přízeň příznivců, kteří ho již brali jako svého domácího hráče, odchovance,“ dodává slovenský novinář.

Toto léto už toho měl dost a odešel jako volný hráč. V Premier League odchytal čtyři zápasy, zatímco ve druhé lize hned 111! „Každý pohár trpělivosti jednou přeteče, což se stalo i v jeho případě. A novou smlouvu od Chalupářů nepřijal,“ vysvětluje Žember.

Obří zkušenosti z Anglie, protřelé jméno i reprezentant své země. Mohlo by se zdát, že nové angažmá v západní Evropě nebude pro Rodáka problém. Kdo ví, třeba by nebylo, mluvilo se o zájmu Celticu, Leedsu či Hull City, ale Slovák zvolil jinou cestu.

Pro mnohé překvapivou, ve 27 letech zamířil na Arabský poloostrov do týmu Al Ettifaq. „Pokud si vybral Al Ettifaq, dávalo mu to největší smysl. Možná potřebuje na chvíli změnit prostředí a zkusit něco jiného než Anglii. Trénovat ho bude legendární Steven Gerrard. Když slyšíte takové jméno, musí to většině změnit plány. Gerrard má kolem sebe další dva asistenty se zkušenostmi z anglických soutěží, takže Rodák jim není cizí,“ dává Žember přestup do širšího kontextu.

Navíc nemusí být všem dnům konec. Stačí dobrá sezona, zajímavý kontakt agentů a na stole může být jiná situace.

„Po dvou letech se může klidně vrátit do Evropy na minimálně dalších pět let. Předpokládám, že v tomto věku hledal jistotu, kde by byl jedničkou a mohl chytat. Aby byl na očích,“ dodává Žember. „Je pravda, že 90 % těch, kteří se rozhodnou přijmout nabídku z Blízkého východu, má to nejlepší za sebou. To ale rozhodně není jeho případ.“