eFotbal

Proč nejede úřadující evropský šampion na mistrovství Evropy?

Proč nejede úřadující evropský šampion na mistrovství Evropy?
Proč nejede úřadující evropský šampion na mistrovství Evropy?Flashscore
Katar. Byl horký březnový den krátce po obědě, který se tradičně nekonal. Rtuť na teploměru energicky šplhala ke třicítce a stovky zbídačených nevolníků z celé Afriky a nejchudších částí Blízkého i Dálného východu stavěly kulisy pro nadcházející světový šampionát.
Reklama
Reklama

Jejich drábové v klimatizovaných „pozorovatelnách“ popíjeli sex on the beach, zatímco příděly dělníků činily sotva půl litru odsolené vody na den. Obrazy z katarské poušti připomínaly stavby pyramid z před čtyřmi a půl tisíci lety, kdy otroci nedaleko odsud také v nelidských podmínkách a z rozmaru svých všemocných pánů umírali při budování staveb, nad kterými dodnes zůstává rozum stát. 

Počet mrtvých od položení základního úplatku už tady přesáhl šest tisíc, a ještě se zdaleka nehodlal uzavřít. Brzy totiž mělo přijít poslední léto, které bývá z pravidla nejhektičtější etapou každého projektu. Práci už není kam odložit a všechno musí být dokonalé, protože jde o přece slávu celé země. Teploty ve stínu tu stoupají až k padesátce, jenže toho stínu se dělníkům příliš nedostává. A úmrtnost roste.

Ti šťastnější se po většinu dne pohybují po automaticky zavlažovaných polích nedaleko hlavního města Dauhá, kde se z pouště pokoušejí vyřezávat pásy draze šlechtěného trávníku, a přitom si v nepozorovaném okamžiku smočit hlavu pod postřikovačem. Někdy dokonce uspějí a přežijí. 

V létě se tady na každé hřiště spotřebuje padesát tisíc litrů vody denně, přitom ti, kdo tu zábavu svým pánům připravují, nemají co pít.

A jak se v poušti pěstuje prvotřídní fotbalový pažit? To takhle každé léto z Ameriky ve speciálně klimatizovaných letadlech přivezete 140 tun travních semen. V září vysadíte zimní odrůdu, ale protože nemáte zimu, musíte ji několik měsíců uměle mrazit, aby vůbec přežila. 

A do toho musíte investovat stovky milionů dolarů do speciální technologie, která bude na všech stadionech odsolovat mořskou vodu k zavlažování. Jste přece v poušti, kde tráva běžně neroste, protože k tomu příroda má dobrý důvod. 

Když se dva dny před barážovým utkáním o postup do Kataru o tomhle skandálu dozvěděl italský stoper Giorgio Chiellini, okamžitě svolal týmovou poradu.

Jeho parťáka ze stoperské dvojice Leonarda Bonucciho rozzuřil už jen samotný fakt, že v Kataru neroste tráva, ale když mu Giorgio vysvětlil celý ten proces, zase se trochu uklidnil. „Takže skluzy budou?“ zeptal se, a Giorgio dobrácky přikývl.

Lorenza Insigneho pak „kápo“ pošťouchl upozorněním, že tam homosexuály běžně posílají na jeden až tři roky do vězení, ale hvězda Neapole mu ten podlý úder pohotově vrátila informací, že za konzumaci alkoholu tam jistě dostane víc ran bičem, než dal v životě gólů. 

Všichni se náramně bavili, ale když pak starý svůdník Bonucci začal s hrůzou v očích předčítat z Wikipedie, že tam „ženy nesmějí nosit legíny“, měli jasno: „Budeme protestovat.“ 

Nato Jorginho prohlásil, že kapitán anglické reprezentace Harry Kane prý organizuje nějaký společný postoj proti poměrům v Kataru, ke kterému by se mohli přidat, ale „Pařížané“ Marco Verratti s Gianluigim Donnarummou jeho nápad okamžitě smetli ze stolu.

„Ty vole, nás platí katarskej princ! To si nemůžeme dovolit…,“ vykřikl obyčejně mlčenlivý „Dollarumma“, zatímco Verratti vehementně gestikuloval rukama.

„Tak co teda navrhujete?“ zeptal se Chiellini.

Závěr povídky a mnoho dalšího najdete v novém čísle HATTRICKU, které je právě teď na stáncích.