eFotbal

První díl baráže: festival přehmatů rozhodčích v Budějovicích. Sporné penalty, proč se Skalák nečervenal?

První díl baráže: festival přehmatů rozhodčích v Budějovicích. Sporné penalty, proč se Skalák nečervenal?
První díl baráže: festival přehmatů rozhodčích v Budějovicích. Sporné penalty, proč se Skalák nečervenal?Flashscore
Nemusí se hrát kompletní ligové kolo, stačí dva duely baráže o účast v české nejvyšší soutěži. A fanoušci i experti mají co rozebírat. Zejména duel Českých Budějovic s Táborskem (2:1) si kromě výsledku zaslouží velký rozbor situací, kdy vzal osud utkání do své režie hlavní rozhodčí. Sporných verdiktů nebylo málo. Ve druhém duelu Vyškov podlehl Karviné 0:1.
Reklama
Reklama

Derby oblastních rivalů nakonec lépe vyšlo Českým Budějovicím. Táborsko ale ukázalo, že se v odvetě bude rvát. O motivaci mají svěřenci trenéra Romana Nádvorníka postaráno. Hosté šli na stadionu Dynama po proměněné penaltě na konce první půle do vedení. Pokutový kop vzbudil hodně emocí. Jakuba Šašinku totiž těsně před vápnem srazil obránce Martin Králik, i z televizního záběru bylo vidět, že šlo o zákrok mimo šestnáctku. Přesto rozhodčí Ondřej Pechanec nařídil penaltu, k monitoru ho nepovolal ani VAR, u které seděl zkušený Miroslav Zelinka.

Dynamo srovnalo z penalty, která byla rovněž z kategorie podivných. Zdeněk Ondrášek se dostal před bránícího Pavla Nováka, který ho trochu nešikovně zablokoval. Podle expertů vše bylo na penaltu hodně přísné, leč znovu se ozval hvizd arbitra. Fanoušci se následně i na internetu spíše shodovali v tom, že šlo o kompenzaci prvního penaltového verdiktu.

Dynamo otočilo jihočeské derby s Táborskem ve čtvrté minutě nastavení, Vyškov se musel sklonit před Karvinou

Rozhodčí dle mnohých chybovali také u zákroku Jiřího Skaláka, který zápas dohrával se žlutou kartou. Tu druhou pak měl dostat za úmyslné hraní rukou. V ten moment chybělo do konce utkání ještě dvacet minut, stav byl 1:1. Někdejší reprezentant ale vyloučení nepochopitelně unikl.

Kde je ofenziva Vyškova?

Otázka, na kterou musí trenérský štáb v čele s Janem Kameníkem rychle najít odpověď. Před baráží se MFK gólově prosadil jednou ve čtyřech zápasech! Naprosto tristní bilance, která ukazuje dlouhodobou nemohoucnost. Herně to přitom proti Karviné nebylo vůbec špatné, chybí ale moment překvapení i kvalita v závěrečné fázi.

Dost možná tak Vyškov dojede na stejný problém jako loni. Ve dvou zápasech nedal v baráži Zlínu ani jeden gól, na postup výš tak musel zapomenout. „Silově i nasazením jsme se soupeři vyrovnali. Rozdíl byl v tom, že Karviné stačí na gól dvě šance, nám ani čtyři,“ litoval Kameník. Odvetu navíc hrají jeho svěřenci na půdě soupeře…

Historická fakta platí dál

Do čtvrtečního večera se v baráži odehrálo dvanáct duelů. Ještě nikdy druholigový tým nedokázal soka z vyššího patra porazit. Premiéru baráže okořenil před pár lety souboj Brna s Příbramí, kde byli hlavními postavami rozhodčí, ve druhém souboji Karviná zvládla dvojutkání s Jihlavou v poměru 4:2.

V dalších dvou letech se nehrálo, v roce 2022 se pak naplno ukázal rozdíl mezi celky z nejvyšší soutěže a druhé ligy. Bohemians tehdy udrželi díky dvěma výhrám ligu na úkor Opavy, zatímco Teplice neměly sebemenší problém s Vlašimí. Prim hrály celky z první ligy i před rokem. Úvodní duely ovládly a ve druhém si vše pohlídaly, aniž by inkasovaly gól. A jak je patrné, ani tentokrát nepřišla změna. České Budějovice porazily Táborsko 2:1, Karviná zdolala Vyškov 1:0…