eFotbal

Rekordní penaltová válka nervů! Hrdinou byl gólman Ajaxu, pět pokusů chytil, sám proměnil. Šílené, smál se

Rekordní penaltová válka nervů! Hrdinou byl gólman Ajaxu, pět pokusů chytil, sám proměnil. Šílené, smál se
Rekordní penaltová válka nervů! Hrdinou byl gólman Ajaxu, pět pokusů chytil, sám proměnil. Šílené, smál seFlashscore
Penaltový rozstřel, to je vždycky válka nervů s nejistým koncem. Své o tom vědí od čtvrtečního večera i fanoušci Baníku Ostrava, jejich miláčci nedali proti Kodani hned čtyři z pěti pokusů a bylo hotovo. To v Amsterdamu viděli rekordní penaltovou loterii. Souboj Ajaxu s Panathinaikosem rozhodl až rekordní 34. pokus ze značky pokutového kopu. Rozstřel trval pětadvacet minut a na jeho konci slavil nizozemský tým výhru 13:12.
Reklama
Reklama

"Bylo to neuvěřitelné," ulevil si na tiskové konferenci trenér vítězného týmu Francesco Farioli. "Duch a nasazení týmu byly úžasné. Možná to trvalo trochu déle, ale znovu jsme udělali důležitý krok. Nebylo lehké po takovém zápase jít na penalty," řekl kouč, jehož svěřenci přišli o náskok z prvního duelu v předposlední minutě normální hrací doby.

Dosavadním rekordem v soutěžích UEFA bylo před 17 lety 32 penalt v semifinále mistrovství Evropy hráčů do 21 let, ve kterém mladí Nizozemci porazili Anglii (13:12). Za absolutní maximum je považován květnový rozstřel mezi izraelskými týmy Dimona a Šimšon Tel Aviv v třetiligovém play off, který rozhodl až 56. pokus.

Kouč Baníku Hapal: Nejsem naštvaný na kluky za penalty, sám jsem ji nedal proti Barceloně

V Amsterdamu byl hrdinou večera čtyřicetiletý brankář Remko Pasveer, který pět penalt chytil a sám jednu proměnil. "Pět je celkem dost, no. Sem tam penaltu chytím, ale myslím, že něco takhle šíleného člověk jen tak nezažije," řekl Pasveer.

Rozstřel začal nezdarem Panathinaikosu, ale v páté sérii zaváhal i domácí útočník Brian Brobbey. Žádný gól pak nepřineslo 7. ani 8. kolo rozstřelu, v 11. sérii proměnili penalty oba brankáři a podruhé se začali střídat hráči z pole. Další nezdar postihl až v 16. kole hosty, jenže Brobbey opět nevyužil "mečbol". V řeckém týmu vzápětí zaváhal nizozemský záložník Tonny Vilhena a dánský obránce Anton Gaaei už nervy drásající podívanou ukončil.

"Pokaždé už jsem si myslel, že to skončíme. Brobbey jde na penaltu, tak je hotovo... Jenže on nedal, přitom na tréninku dá pokaždé," řekl Pasveer o domácím smolaři. Ajax se v play off o postup do hlavní fáze soutěže utká s polským klubem Jagiellonia Bialystok.

Pastrňák v kotli štěstí Baníku nepřinesl, nadšené fanoušky rozdivočily jen zpackané penalty