eFotbal

Řepka, Kadlec, Bednář: hvězdná pohádka končí. Malý klub se propadá do nejnižší soutěže, drží jen Jiránek

Řepka, Kadlec, Bednář: hvězdná pohádka končí. Malý klub se propadá do nejnižší soutěže, drží jen Jiránek
Řepka, Kadlec, Bednář: hvězdná pohádka končí. Malý klub se propadá do nejnižší soutěže, drží jen JiránekFlashscore
Hvězdná éra končí. Červené Janovice musí zapomenout na léta, kdy se v jejich dresu proháněli borci zvučných jmen a klub vyhrával a hrnul se žebříčkem soutěží výš. Ze slavných jmen zůstává už jen Martin Jiránek. Zbývající známé tváře daly postupem času klubu vale. I tak se ale na Tomáše Řepku, Václava Kadlece, Romana Bednáře, Václava Kolouška, Štěpána Kacafírka bude vzpomínat. "Vypadá to, že teď budeme hrát jen čtvrtou třídu," přiznává bývalý manažer Jiří Kubík.
Reklama
Reklama

Vypadalo to jako pohádka, co trvá pěkných pár let. Do Červených Janovic se přišel bavit fotbalem světoběžník a bývalý reprezentant Martin Jiránek. Pak se přidal legendární sparťan Tomáš Řepka a postupně do malého klubu našly cestu i další známe tváře a v Červených Janovicích zavládla fotbalová horečka. "Samozřejmě to všechno šlo dělat díky sponzorům. Kluci slyšeli na to, že si vydělají nějakou tu kačku, byli rádi. Vždycky jsem tohle fandům zdůrazňoval, ať si toho váží," vypráví Kubík.

Zdůrazní, že tomuhle vzorečku se vymyká Martin Jiránek, jehož jméno svítilo v sestavě i v závěru uplynulé sezony, kdy už Červené Janovice horko těžko lepily tým k zápasům. Bývalý reprezentant nenechal klub ve štychu. "Přišel jako první a taky tu s námi zůstane i na čtvrtou třídu, tedy pokud nedostane nějakou nabídku. Má práci hodně náročnou na čas, takže věřím, že zůstane. Jsem moc rád, že jsem ho poznal, je to skvělý charakter," neskrývá obdiv Kubík, jenž bude dál v klubu působit jako hráč.

Když pak radost z fotbalu vystřídaly zmíněné problémy, nemělo cenu držet vyšší soutěž na sílu. Poslední kapkou byl konec sponzora. Vlády v klubu z Červených Janovic se ujal předchozí výbor a klub se vrací do čtvrté třídy. Pořád ale bude na co vzpomínat. Trvalo to sice jen pár let, ale zlatou éru klubu už nikdo nevezme. A třeba takový Štěpán Kacafírek nastřílel v barvách Červených Janovic jednadvacet branek během dvou utkání (10+11), což je rekord. "Klobouk dolů. Teď jde hrát do Kutné Hory, tam za sezonu třicet, čtyřicet gólů zase dá," věří Kubík.

"Zatím u nás zůstává David Novák, to je hráč podobného ražení, co kromě střílení gólů odvede i pořádný kus práce okolo. Ale uvidíme, jak to dopadne, je o něj u konkurence zájem," dodává bývalý manažer klubu, který je smířený s tím, že se Červené Janovice vracejí na fotbalové mapě do sfér, kde byly před hvězdnou érou. „Teď se vlastně vracíme do starých kolejí," dodal Kubík.

Strání pokračuje v jízdě! Loni krajský přebor, letos skok do třetí ligy. Hledáme svůj strop, říká prezident