eFotbal

Reprezentanti táhnou na Turecko, Šilhavý nechce výhru nad Faerskými ostrovy přeceňovat

Reprezentanti táhnou na Turecko, Šilhavý nechce výhru nad Faerskými ostrovy přeceňovat
Reprezentanti táhnou na Turecko, Šilhavý nechce výhru nad Faerskými ostrovy přeceňovatFlashscore
Čeští fotbalisté se v sobotním přípravném zápase v Turecku rozloučí s kalendářním rokem. Národní tým se v Gaziantepu pokusí navázat na středeční domácí vítězství 5:0 nad Faerskými ostrovy, trenér Jaroslav Šilhavý ale očekává mnohem náročnější duel. Stejně jako v Olomouci bude kouč z nejrůznějších důvodů postrádat skoro tři desítky hráčů.
Reklama
Reklama

Národní tým ve středu zvítězil poprvé po pěti zápasech a po sérii čtyř porážek a připsal si teprve druhou výhru z letošních devíti utkání. Hattrickem mezi 13. a 23. minutou se blýskl útočník Mojmír Chytil, který jako první od rozdělení federace vstřelil při debutu za českou reprezentaci tři branky.

Jelikož národní celek nestartuje na nadcházejícím světovém šampionátu v Kataru, bude pro něj duel v Turecku zároveň poslední prověrkou před březnovým vstupem do kvalifikace mistrovství Evropy, kterou zahájí doma proti Polsku.

Šilhavý věří, že jeho svěřenci v Gaziantepu zopakují dobrý výkon proti Faeřanům. "Nechceme vítězství nad Faerskými ostrovy přeceňovat, ale každá výhra je pro nás důležitá. Dali jsme pět gólů a myslím, že i hra měla náboj, energii. Turecko bude nepochybně silnější soupeř, ale věřím, že jsme se na to dobře připravili a zvládneme to," uvedl Šilhavý.

Turecko stejně jako Češi nepostoupilo na mistrovství světa a v listopadu také hraje jen přípravné zápasy. Bronzoví medailisté ze světového šampionátu v roce 2002 ve středu doma porazili Skotsko 2:1 a v posledních sedmi utkáních utrpěli jedinou porážku. Vzhledem k účasti ve slabší skupině C Ligy národů ale měli lehčí soupeře.

"Češi jsou silným soupeřem, je to tým, který v Lize národů sestoupil ze skupiny A do skupiny B. Nechceme být neuctiví k soupeři, ale soustředíme se spíš na sebe a na to, abychom se co nejlépe připravili na březnový vstup do evropské kvalifikace," řekl na tiskové konferenci německý trenér tureckého celku Stefan Kuntz.

Národní tým poslední dva zápasy s Tureckem prohrál, na Euru v roce 2016 na závěr skupiny podlehl 0:2 a nepostoupil do vyřazovací fáze. Na turecké půdě se ale reprezentantům daří, v součtu s Československem tam v osmi utkáních utrpěli jedinou porážku.

Zatímco nadcházející soupeř doma prohrál jediné z posledních 15 utkání, Češi venku bez duelu na neutrální půdě proti Bělorusku sedmkrát po sobě nezvítězili. Nepříznivou bilanci by rádi vylepšili. "Doufám, že se nám zápas povede výsledkově i herně. Doufám, že zvítězíme," řekl levý bek Ondřej Zmrzlý, který proti Faeřanům v reprezentaci debutoval.

Do české nominace se vzhledem k četným absencím dostali i další nováčci a šest hráčů si ve středu připsalo premiérový start. Šilhavý se musí vyrovnat s téměř třemi desítkami absencí. Řada hráčů včetně nejlepšího střelce Patrika Schicka a brankářské jedničky Tomáše Vaclíka je mimo kvůli zranění, jiné zase neuvolnily kluby včetně Slavie, Sparty a mistrovské Plzně.

Šilhavý plánuje udělat v Turecku dvě změny v základní sestavě oproti utkání s Faerskými ostrovy. Na hrotu útoku by měl místo Chytila nastoupit Tomáš Pekhart, který působí v dějišti zápasu Gaziantepu.

Utkání v Turecku začne v sobotu v 18:00 SEČ, v Gaziantepu je o dvě hodiny více. Prvních pět minut po dohodě i s českou stranou bude symbolicky rozhodovat sudí Cüneyt Cakir, který se rozloučí s bohatou kariérou. Poté předá řízení duelu Skotovi Williamu Collumovi, jenž shodou okolností pískal i poslední vzájemný souboj obou celků na Euru 2016.