eFotbal

Rivalita až za hrob: Nejslavnější derby mimo elitní evropské soutěže

Rivalita až za hrob: Nejslavnější derby mimo elitní evropské soutěže
Rivalita až za hrob: Nejslavnější derby mimo elitní evropské soutěžeFlashscore
Derby jsou ostře sledovanými zápasy, které se těší popularitě po celém světě. Rivalové, obvykle ze stejného města, si nikdy nic nedarují a tyto souboje bývají pravidelně vyhrocené. V Česku tomu tak bývá při porovnání sil mezi Spartou a Slavií, ale co se vyplatí sledovat v zahraničí, pokud pomineme elitní evropské soutěže?
Reklama
Reklama
5) Celtic Glasgow - Glasgow Rangers

V tomto žebříčku nelze opomenout nejstarší derby na světě, které můžeme registrovat ve skotské nejvyšší soutěži. Souboj těžkých vah z Glasgow známý jako „The Old Firm“ se často odehrává i mimo hrací plochu. Svůj díl viny na tom mají fanoušci rozdělení na dvě komunity, katolickou a protestantskou. První semínko nevraživosti bylo zaseto již během první světové války, kdy Rangers s vazbou na protestanty odmítal ve svých řadách zaměstnat kohokoliv s katolickým vyznáním.

Foto: Rangers F.C.

4) Galatasaray Istanbul - Fenerbahce Istanbul

Turecké město Istanbul je známo svou historii, ale i tím, že je pomyslným mostem mezi Evropou a Asií. Právě zde vznikla zřejmě rivalita mezi zdejšími klubovými mocnostmi. Galatasaray leží na březích starého kontinentu, zatímco Fenerbahce už patří geograficky do Asie. Nesmíme ale zapomínat i na sociální rozdíly, kdy prvně zmiňovaný byl v Turecku vnímán jako symbol elit, naopak Fenerbahce se vždy prezentovalo jako lidový klub. Tohle derby patří k nejdivočejším na světě, přesto jen zřídka překročí meze.

Foto: Galatasaray SK

3) River Plate - Boca Juniors

Argentinské El Superclásico je atraktivní podívanou v metropoli Buenos Aires. Střetává se v něm River Plate z luxusní milionářské čtvrti s Bocou reprezentující chudinské centrum. Sociální rozdíly zde hrají velkou roli, i proto byl River Plate již kdysi dávno pro své drahé nákupy hráčů označován jako „Los Millionaros“. Boca je zase přezdívána jako „Bosteros“, neboli obchodníci s hnojem, neboť jejich stadión byl postaven na místě, kde byla dříve továrna na zpracování koňského hnoje. Původně hanlivé označení se ale ujalo i mezi fanoušky, kteří jej hrdě přijali za své.

Foto: CA Boca Juniors

2) Olympiakos Pireus - Panathinaikos Atény

V Řecku je toto poměření sil známé jako „Derby věčných nepřátel“ či „Matka všech bitev“ a bitvy se skutečně odehrávají často i mimo stadion mezi fanoušky. Olympiakos z přístavní dělnické čtvrti Pireus se bez strachu staví majetnému Panathinaikosu ze zazobaných centrálních čtvrtí Atén. Také v tomto případě jsou v derby zakořeněny sociální rozdíly, které proti sobě štvou Řeky i dnes. O to více, když se země nenalézá dlouhodobě v ekonomické pohodě.

Foto: Olympiakos Pireus

1) Partizan Bělehrad - Crvena zvezda Bělehrad

Horká balkánská krev zde pracuje na plné obrátky, o to více, když oba celky byly založeny v rozmezí šesti měsíců a své stadiony mají pouhých 500 metrů od sebe. Partizan dříve reprezentoval armádu Jugoslávie, zatímco CZ už jen svým názvem symbolizovala komunistickou stranu a policii. Vzájemné poměření sil se nikdy neobejde bez emocí na hřišti i mimo něj a v Srbsku je známo jako „Věčné derby“.

Foto: FK Crvena zvezda