eFotbal

Rozhodčí Orel se vrací do první ligy, nová sezona už bude s kalibrovanou čárou

Rozhodčí Orel se vrací do první ligy, nová sezona už bude s kalibrovanou čárou
Rozhodčí Orel se vrací do první ligy, nová sezona už bude s kalibrovanou čárouFlashscore
Zkušený fotbalový sudí Pavel Orel se vrací na prvoligovou scénu. Na jaře již vypomáhal ve druhé nejvyšší soutěži a nyní figuruje na listině rozhodčích pro profesionální soutěže, kterou schválil výkonný výbor Fotbalové asociace ČR (FAČR). Nová sezona zažije dlouho očekávanou novinku, kalibrovanou čáru pro posuzování ofsajdových situací. A také centrum videorozhodčích, odkud budou muži u monitorů kontrolovat všechny zápasy.
Reklama
Reklama

Orel byl loni v srpnu spolu s asistentem Adamem Horákem vyřazen z listiny kvůli porušení interních nařízení a etického kodexu. Delegát tehdy ve svojí zprávě nahlásil, že si oba rozhodčí před utkáním 2. předkola Evropské konferenční ligy mezi RFS Riga a Sabahem v Lotyšsku dali na hotelu pivo.

Teď se po jarní výpomoci ve druhé lze počítá s Orlem i pro nejvyšší soutěž. "Udělal chybu, za kterou byl potrestaný. Kvalitních rozhodčích je stále málo a v lize potřebujeme ty nejlepší. Orel v nižších soutěžích svými výkony vyčníval," vysvětlil předseda komise rozhodčích Libor Kovařík během setkání s novináři. "Minulá sezona nebyla špatná, ale ke konci bylo znát, že stále máme jen úzký okruh sudích pro nejtěžší zápasy. Cítil jsem, že někteří už jsou zavaření," dodal.

Pro příští sezonu jsou spolu s Orlem mezi hlavními nově také Lukáš Nehasil a Ondřej Cieslar. Na listinu naopak nebyli zařazeni Jiří Julínek, Tomáš Klíma, Tomáš Ulrich a Marek Bělák, který sám požádal o přesun mezi asistenty. Třeba Klímovi se přitom dávala slušná budoucnost. "Měl dobré zápasy, ale také přehmaty, které se špatně vysvětlovaly. A chyb už bylo moc. Proto jde do třetí ligy, ale nikdo ho nezabil. Třeba se ještě na naši listinu vrátí," řekl šéf komise.

PLZEŇ OZNÁMILA DRUHOU LETNÍ POSILU. KÁDR VIKTORIE POSÍLIL KANONÝR VAŠULÍN Z HRADCE KRÁLOVÉ

Od nového ročníku ligy, která ponese název sázkové společnosti Chance, bude k dispozici centrum VAR, odkud budou rozhodčí u videa kontrolovat všechny zápasy. Podobné centrály mají třeba německá bundesliga nebo francouzská Ligue 1. Povinnost toto centrum vybudovat teď má O2 TV jako vítěz tendru Ligové fotbalové asociace (LFA) na televizní vysílací práva. Buduje se na pražské Brumlovce tak, aby bylo nachystáno již pro úvodní kolo nového ročníku.

"Videorozhodčí už tedy nebudou na stadionech, na nich zůstane jen technika, což umožní dohlížet na všechny zápasy bez ohledu na to, kdy se budou hrát. Nepočítáme však rozhodně s tím, že bychom jednoho videorozhodčího delegovali ve stejný den na dva po sobě jdoucí zápasy. Možná se to nezdá, ale rozhodčí se shodují, že obsluha videa je vzhledem k nutné koncentraci a rychlé reakci psychicky ještě náročnější než samotné zápasy na hřišti," poznamenal Kovařík.

Vysílatel už musí od nové sezony zajistit také dlouho očekávanou kalibrovanou čáru pro přesnější posuzování ofsajdových situací. Přípravy na spuštění projektu ale teprve vrcholí a LFA ho v kompletní podobě včetně technických detailů představí těsně před startem sezony.

Česká komise by se časem chtěla dopracovat také k tomu, aby diváci na stadionu i u televizních obrazovek mohli slyšet vysvětlení verdiktu od hlavního sudího po komunikaci s videorozhodčím, jak je to běžné třeba v ragby. V tomto případě je ale nutné nejprve vyřešit technickou stránku a získat povolení od UEFA.

FRIIS BYL PRO SPARTU JEDINOU MOŽNOU VOLBOU, ŘÍKÁ ŠČASNÝ. PROČ KDYSI NEŘEŠIL NABÍDKU Z ARÁBIE?