eFotbal

Rumunský král, průměrný turecký klub a úplný nováček z Kosova aneb o soupeřích Slavie ve skupině Konferenční ligy

Rumunský král, průměrný turecký klub a úplný nováček z Kosova aneb o soupeřích Slavie ve skupině Konferenční ligy
Rumunský král, průměrný turecký klub a úplný nováček z Kosova aneb o soupeřích Slavie ve skupině Konferenční ligyFlashscore
Ivan Schranz zajistil Slavii postup do základní skupiny Evropské konferenční ligy v posledních minutách. Nyní už se však se spoluhráči připravuje na soupeře ve skupině. Sešívání budou cestovat vždy na jih Evropy - čeká je totiž stará známá rumunská Kluž, vítěz tureckého poháru Sivasspor a mistr z Kosova FC Ballkani.
Reklama
Reklama
CFR Kluž

Klub založený v roce 1907 sice není historicky nejlepším fotbalovým oddílem Rumunska, tím je pořád ještě se 26 tituly FCSB (dřívější název Steaua Bucureșt), ale posledních 5 let ve své zemi jasně dominuje a nikoho jiného na rumunský trůn mistra ligy nepouští.

Letos však Kluž vypadla hned v prvním předkole Ligy mistrů s Pyunikem Jerevan. Poté následovali tři soupeři v boji o základní část Konferenční ligy. Postupně vyřadila Inter Escaldes (Andorra), Soligorsk a Maribor. Transilvánci postoupili do hlavní fáze evropských pohárů již po čtvrté v řadě a nebýt v roce 2019 právě Slavie, mohli si zahrát i Ligu mistrů.

Trenér Dan Petrescu, jenž ve své hráčské kariéře hrál i pět sezón v Chelsea, pracuje s kádrem, který je zhruba z jedné poloviny tvořen místními hráči a z druhé poloviny cizinci. Největší zbraní je 36letý záložník Ciprian Deac, který i na svůj věk hodně gólů dá i připraví. Kapitánem a lídrem je na kraji obrany již přes 11 let působící Mario Camora a mezi mladé hráče s obrovským potenciálem patří rychlonohý i velmi dobře technicky vybavený 21letý záložník Claudiu Petrila, o něhož se zajímá ne jeden evropský velkoklub.

Zajímavostí je, že písmena CFR z názvu jsou zkratkou pro rumunského železničního národního dopravce, s nímž je klub historicky spojen a v logu je tak vyobrazena lokomotiva.

Foto: FK Jablonec

Sivasspor    

Oddíl působící zhruba ve středu Turecka ve městě Sivas patří do ligového průměru zdejší Superligy. Největším úspěchem klubu je nepochybně loňské vítezství v Tureckém poháru. Je třeba ale zmínit, že se Sivasspor v soutěži vyhnul všem hvězdným týmům jako Fenerbahce, Besiktas a Trabzonspor. Všechny tyto zmíněné celky vyfasoval a vyřadil poražený finalista Kayserispor.

Pohárové prvenství zajistilo Sivassporu účast v závěrečném předkole Evropské ligy, v něm nestačil na švédské Malmö, ovšem i jako poražený měl jistotu skupinové fáze Konferenční ligy. V historických tabulkách je to teprve druhá účast Turků v hlavní části evropských pohárů.

Mužstvo trenéra Calimbaye Riza je tvořeno ze starších fotbalistů, většinou cizinci z Afriky a starého kontinentu. Mezi rozdílové hráče patří reprezentant Pobřeží Slonoviny 34letý Max Gradel, jehož doménou je práce na levém křídle, předfinální fáze i střílení branek. Další útočnou silou je ofenzivní univerzál 36letý Mustafa Yatabare z Mali, jenž se stal minulou sezónu nejlepším střelcem týmu.

Jako zajímavost lze uvést, že v sezóně 2013/2014 trénoval Sivasspor slavný Brazilec Roberto Carlos.

Foto: Demir Group Sivasspor

FC Ballkani

Většina české fotbalové veřejnosti zaznamenala existenci tohoto kosovského klubu teprve před necelými dvěma týdny, kdy byl nalosován do stejné skupiny jako Slavia.

Pro tým i celou zemi je to vůbec první účast v základních skupinách evropských pohárů. FC Ballkani reprezentuje město Suva Reka, které leží jihozápadně od hlavního města Priština a má okolo deseti tisíc obyvatel.

Mistr Superligy Kosova nejprve vypadl v 1. předkole Ligy mistrů se Žalgirisem Vilnius. Poté však v předkolech Evropské konferenční ligy zdolal La Fioritu (San Marino), Klaksvik (Faerské ostrovy) a Skhupi (Makedonie).

Jednou z hlavních zbraní albánského kouče Ilira Daji je útočník Ermal Krasniqi, jenž se stal třetím nejlepším střelcem celé místní soutěže.

Foto: FC Ballkani