eFotbal

S bohatou kariérou se loučí legenda Juventusu Chiellini, do Turína by se ale legendární stoper měl vrátit

S bohatou kariérou se loučí legenda Juventusu Chiellini, do Turína by se ale legendární stoper měl vrátit
S bohatou kariérou se loučí legenda Juventusu Chiellini, do Turína by se ale legendární stoper měl vrátitFlashscore
V devětatřiceti letech se s aktivní fotbalovou kariérou loučí ikona Juventusu a italské fotbalové reprezentace Giorgio Chiellini. Majitel devíti titulů na Apeninském poloostrově a vítěz ME 2020 by se nyní mohl do Turína vrátit v manažerské pozici.
Reklama
Reklama

Giorgio Chiellini začínal s fotbalem v Livornu, kde si vyzkoušel nejrůznější pozice. Hrál ve středu zálohy, zkusil si také křídlo a poté i levého obránce. Jak již nyní dobře víme, našel se až na pozici stopera.

Juventus jej získal v létě roku 2004 za tehdy solidních 6,5 milionu liber. Obratem byl poslán na hostování do Fiorentiny, kde se předvedl ve slušném světle a výsledkem byla pevná pozice u Staré dámy.

Hned následující rok vytěžil s týmem italský titul, po korupčním skandálu ale o Scudetto přišel a byl přeřazen do Serie B. Následoval ovšem okamžitý návrat mezi elitu. Na úspěch nicméně turínský velkoklub čekal poměrně dlouho, dočkal se až v sezoně 2011/12, kdy ovládl italskou ligu a Superpohár.

A zbytek už asi znáte. Chiellini se s Juventusem dočkal devíti titulů v řadě, pětkrát vyhrál Coppa Italii, pětkrát italský Superpohár a dvakrát došel s Bianconeri do finále Ligy mistrů.

Úspěchy zažíval i s italskou reprezentací. Má stříbro z roku 2012 a zlato z roku 2020. Co je možná méně známé, v roce 2003 ovládl mistrovství Evropy do devatenácti let a o rok později získal také bronzovou olympijskou medaili.

Za reprezentaci nastřádal 117 utkání, ve kterých vstřelil osm branek. Mezi gólmany, které překonal, řadíme i Petra Čecha. Gól nám Chiellini vstřelil v září roku 2013 v rámci kvalifikace o světový šampionát. Hned po tomto utkání mimochodem tehdejší kouč reprezentace Michal Bílek. 

V Juventusu před svým odchodem v roce 2022 zaznamenal 425 zápasů a 27 branek. Kariéru dohrál v Major League Soccer v dresu Los Angeles FC, kde hned v první sezoně slaví zisk MLS Cupu. Šanci měl i letos, tentokrát to ale ve finálovém utkání nevyšlo.

Po ukončení kariéry by měl mít nyní Giorgio Chiellini dvě možnosti. Legendární obránce si ponechal v Major League Soccer dveře otevřené a podle spekulací italských médií by mohl přispívat k rozvoji ligy. Pravděpodobnější variantou je ale návrat do Juventusu.

V klubu již pracuje bratr Claudio, jenž působí jako vedoucí rezervního týmu Next Gen. 

OKOLNÍ KLUBY BYLY UPOZORNĚNY NA TO, ŽE NA OLD TRAFFORD BUDE OD LEDNA K DISPOZICI TĚCHTO PĚT HRÁČŮ...