eFotbal

Šádkova noční můra! Toto je přehled pěti nejhorších posil vládce Plzně

Šádkova noční můra! Toto je přehled pěti nejhorších posil vládce Plzně
Šádkova noční můra! Toto je přehled pěti nejhorších posil vládce PlzněFlashscore
Dvanáct let. Tak dlouho už je Adolf Šádek generálním manažerem plzeňské Viktorie, kde se nedávno stal jediným majitelem klubu. Za tu dobu si uznávaný stratég vydobyl pozici protřelého šíbra. Muže, jenž má skvělý čich na výběr nových hráčů. A to zcela zaslouženě. I u něj ale platí, že se mistr tesař někdy utne. Podívejte se na jména pěti fotbalistů, na jejichž příchod na západ Čech by dnes Šádek nejraději zapomněl.
Reklama
Reklama
1, Andreas Ivanschitz(záložník)

Byl to docela poprask, když v lednu 2017 oznámila Plzeň příchod rakouského matadora Andrease Ivanschitze. Velezkušenému záložníkovi sice bylo v té době už 33 let, i tak však měl být prvotřídní posilou. A jelikož přišel po vypršení smlouvy v americkém Seattlu, vyžádal si vysokou gáži půl milionu korun měsíčně. Za tu sumu toho však v Česku předvedl až žalostně málo. A to na základě několika příčin. Především dorazil kondičně zanedbaný, navíc si ho do týmu přímo nevybral trenér Pavel Vrba. Přednost v sestavě tedy dostávali jiní, přičemž Ivanschitz se mnohdy nedostal ani na lavičku náhradníků. Za rok a půl v Plzni proto v lize odehrál pouze 13 utkání, v nichž si připsal jen tři góly. A mohlo jich být ještě méně, kdyby slavný záložník odešel v létě hostovat do Ďolíčku. Finančně se však ukázal být pro klokany nedostupný. Vyhlášený fotbalový hračička tak zůstal v kádru Viktorie a o rok později ukončil vrcholovou kariéru.

zdroj: FC Viktoria Plzeň

2, Aidin Mahmutovič (útočník)

Šlápnutím vedle byl pro Plzeň i s příchod útočníka Aidina Mahmutoviče. Bosenského snajpra, jenž si svými góly v dresu Teplic vysloužil pozornost obou pražských S. Ulovit ho do své sítě ovšem dokázal až právě Šádek, který v něm viděl střelce týmu na dlouhé roky. Za rtuťovitého Bosňana tak v prosinci 2014 neváhal nabídnout deset milionů korun plus Jakuba Horu, na výkony z Teplic však Aidin v Plzni nenavázal. Příčinou bylo až příliš vysoké očekávání i fakt, že mu vůbec neseděla hra zády k soupeřově bráně. Stejně jako Ivanschitz tedy strávil v Plzni pouze rok a půl. Během té doby vstřelil devět branek a poté byl odstaven na hostování do Olomouce. 

zdroj foto: FC Viktoria Plzeň

3, Ergys Kace (záložník)

Mnohem víc se očekávalo i od albánského záložníka Ergyse Kaceho. Ten přišel do Viktorky v srpnu 2016 jako vytoužená posila na důležitý post štítového záložníka a prakticky ihned zaplul do základní sestavy. Jeho roční hostování s opcí však skončilo už v polovině, a to s dost hořkým odérem. Problémem totiž nebyla ani tak jeho výkonnost, jako špatný přístup. Kace zkrátka nenašel společnou řeč s některými spoluhráči ani s náročným koučem Romanem Pivarníkem. Ten chtěl od něj ještě svědomitější plnění ryze defenzivních povinností, což nakonec vyústilo v jejich otevřený konflikt a hráčovo přeřazení do juniorky. Jeho zimní návrat zpátky do řeckého PAOKU byl tak jen logickým vyústěním situace. 

zdroj foto: FC Viktoria Plzeň

4, Erik Janža (obránce)

Jeden z mnoha hráčů, kteří se neúspěšně pokoušeli vystrnadit ze sestavy veterána Davida Limberského. Právě Janža byl však jednoznačně nejdražším z těchto marných pokusů. Na západ Čech přišel v zimě 2016 za 20 milionů korun. A to je suma, kterou Šádek za posilu investuje málokdy. Rychlonohému Slovinci však věřil natolik, že mu neváhal nabídnout smlouvu na čtyři a půl roku. Obránce z Mariboru ale vyloženě zklamal. V české lize naskočil pouze do tří utkání a už po jedné sezoně byl zase pryč, konkrétně v kyperském Pafosu. Přes něj se dostal do chorvatského Osijeku a nyní hájí barvy polského Zabrze. 

zdroj foto: FC Viktoria Plzeň

5, Tomáš Poznar (útočník)

Ve stejné době jako Kace přestoupil do Plzně zlínský forvard Tomáš Poznar, o kterého eminentně stáli i v Liberci. On si ale vybral právě Viktorii, která za něj nabídla necelých deset milionů korun plus Davida Štípka. Z plzeňské strany to však nebyl příliš vydařený obchod. Důrazný útočník se nechal svázat tlakem, a i když za Plzeň absolvoval hned 18 ligových zápasů, tak se v nich ani jednou neprosadil. Už po jedné sezoně byl tak z klubu odejit a zamířil hostovat do Baníku, jenže ani tam to z jeho strany nebyl žádný šlágr. Střelecky se Poznar chytil až opět ve Zlíně, kam se po dvou protrápených sezonách v srpnu 2018 zase vrátil. 

zdroj foto: FC Viktoria Plzeň