eFotbal

Šanci na ovládnutí Ligy národů už mají pouze čtyři giganti. O celkovém triumfu mluví De la Fuente i Mancini

Šanci na ovládnutí Ligy národů už mají pouze čtyři giganti. O celkovém triumfu mluví De la Fuente i Mancini
Šanci na ovládnutí Ligy národů už mají pouze čtyři giganti. O celkovém triumfu mluví De la Fuente i ManciniFlashscore
V Nizozemsku vyvrcholí závěrečným turnajem nejlepší čtveřice týmů třetí ročník fotbalové Ligy národů. V úvodním semifinále ve středu přivítá domácí reprezentace v Rotterdamu bronzový tým z mistrovství světa Chorvatsko. O den později se v Enschede utkají Španělé s úřadujícími evropskými šampiony Italy. Finále a duel o třetí místo jsou na programu v neděli.
Reklama
Reklama

Nizozemci jdou do domácího turnaje s jiným koučem, než který je dovedl k vítězství ve skupině a postupu do play off. Louis van Gaal u týmu skončil po čtvrtfinálové porážce na loňském šampionátu v Kataru s pozdějšími vítězi Argentinci a "Oranjes" převzal staronový trenér Ronald Koeman. Ten si zopakuje účast ve Final Four z roku 2019, kdy Nizozemsko nestačilo ve finále na Portugalsko.

"Napoprvé jsme neuspěli, teď máme další šanci, navíc doma. Chorvatsko má nicméně velmi silný tým, budeme muset podat nejlepší možný výkon, abychom prošli do finále," řekl Koeman webu UEFA.

Chorvaté jsou jedinými nováčky ve Final Four, do turnaje ale vstupují jako nejúspěšnější tým uplynulého MS. V Lize národů navíc vyhráli těžkou skupinu i před obhájci titulu Francouzi. "Čelíme asi nejtěžšímu soupeři na turnaji, který bude mít podporu vyprodaného hlediště. Mají nového kouče, mladé ofenzivní hráče a vynikající defenzivu," vyjmenoval chorvatský trenér Zlatko Dalič.

Jediné vzájemné soutěžní utkání odehrály oba celky v souboji o bronz na MS 1998. Chorvaté po výhře 2:1 získali první medaili z vrcholné akce v samostatné historii. O deset let později zvítězilo Nizozemsko 3:0 v přípravě.

Španělsko se s Itálií utkalo ve stejné fázi soutěže už před dvěma lety. Mistři Evropy tehdy utrpěli první porážku po rekordních 37 zápasech a více než třech letech. Do dalšího vzájemného utkání už ale nepovede výběr "La Roja" kouč Luis Enrique, jehož po osmifinálovém zklamání na MS a vypadnutí s Marokem nahradil Luis de la Fuente.

"Všechny čtyři týmy na turnaji jsou vyrovnané a patří do světové špičky. Pro nás je to dobrá prověrka a také příležitost na další triumf," prohlásil De la Fuente, který začal angažmá výhrou nad Norskem a překvapivou porážkou ve Skotsku. Španělé ve skupině 2 Ligy národů remizovali 2:2 v Edenu s českou reprezentací, domácí odvetu vyhráli 2:0.

Itálie se jako jediná z účastníků Final Four v Kataru nepředstavila. V Lize národů ale prošla do další fáze z papírově nejtěžší skupiny s Německem, Anglií a Maďarskem. "Je obrovský úspěch, že jsme vůbec postoupili do semifinále. Teď chceme pochopitelně celou soutěž vyhrát," podotkl trenér Roberto Mancini.

Liga národů pozná ve třetím ročníku třetího vítěze. Minulí šampioni Portugalsko s Francií tentokrát v závěrečných bojích chybí.

Brzké adié? Mbappé oznámil v dopise vedení Paris Saint-Germain, že v Parku princů už neprodlouží