eFotbal

Saúdové pokračují v expanzi a nejen Premier League už brzo přijde o některé své špičkové rozhodčí

Saúdové pokračují v expanzi a nejen Premier League už brzo přijde o některé své špičkové rozhodčí
Saúdové pokračují v expanzi a nejen Premier League už brzo přijde o některé své špičkové rozhodčíFlashscore
Už tomu je pomalu rok, co Cristiano Ronaldo odstartoval hromadnou emigraci z fotbalové Evropy na Blízký východ. Nyní nastala chvíle kromě hráčů přetáhnout i rozhodčí.
Reklama
Reklama

V Anglii jinak poklidný čtvrteční den narušila poměrně nečekaná zpráva. Deník Daily Mail jako jeden z prvních upozornil na to, že Saúdská Arábie bude i nadále pokračovat v expanzi mezi elitu, přičemž tento růst podpoří i špičkovými rozhodčími. Ti mají přijít především z fotbalové kolébky anglické Premier League.

Hlavním přesvědčovacím argumentem jsou pochopitelně opět peníze, kterých mají skoro až bezedné množství. Přední angličtí sudí si vydělávají 120-300 tisíc liber ročně. Pravda, někteří z nich dostávají ještě bonusy za dobré výkony, ale stále jejich plat dokáže za jeden pouhý týden trumfnout třeba takový Jadon Sancho z Manchesteru United, který nyní navíc ani nehraje.

Daily Mail přišel s informací, že by si britští sudí, kteří se rozhodnou pro přestup na Blízký východ, měli minimálně dvakrát přilepšit. A takové lákadlo bude velice obtížné odmítnout.

Tento krok podnikaný saúdskou ligou není zase až tak nelogický. Tamní sudí byli často kritizováni za způsob, jakým řídí hru. Jeden z předních bývalých arbitrů Mark Cluttenburg označil saúdské rozhodčí za amatéry, kteří neznají ani základní pravidla hry. To je víceméně také ten důvod, proč mocní šejkové začali jednat a kritiku, která se k nim valila, si vzali k srdci. Bohužel to však odnesou evropské ligy, které teď přijdou o své rozhodčí.