eFotbal

Šéf FIFA chce trestat rasistické chování fanoušků automatickou kontumací

Šéf FIFA chce trestat rasistické chování fanoušků automatickou kontumací
Šéf FIFA chce trestat rasistické chování fanoušků automatickou kontumacíFlashscore
Předseda FIFA Gianni Infantino odsoudil chování fanoušků Udine, kteří při sobotním utkání italské ligy rasisticky uráželi brankáře Mikeho Maignana z AC Milán. Podobné prohřešky chce v budoucnu trestat kontumací. Informovala o tom agentura ANSA.
Reklama
Reklama

Maignan se stal terčem rasistických nadávek v prvním poločase. Nejprve na to upozornil spoluhráče i rozhodčího a poté na protest odešel do kabin. Utkání, které AC Milán vyhrál 3:2, bylo kvůli tomu asi na pět minut přerušeno.

K podobnému incidentu došlo v sobotu také ve druhé anglické lize, kde příznivci Sheffieldu uráželi záložníka Kaseyho Palmera z Coventry. "Co se stalo v Udine a Sheffieldu je nechutné a nepřijatelné," prohlásil Infantino.

Ostuda v italské lize: gólman byl terčem rasistů, tak odešel ze hřiště. Jsme s tebou, podpořil jej AC Milán

"Kluby, jehož fanoušci se dopustí rasismu a způsobí nedohrání zápasu, musíme trestat automatickou kontumací. Rasistům je poté potřeba dát celosvětový zákaz vstupu na fotbal a musí být obviněni z trestného činu," přidal Infantino.

Maignan poté na sociální síti X přidal, že úřady podle něj stále nebojují s rasismem dostatečně. "Nestalo se to poprvé. A nejde o to, že uráží hráče. Ale že uráží člověka, tátu," napsal osmadvacetiletý brankář. "Slyšeli jsme prohlášení, proběhly kampaně a nic se nezměnilo," dodal.

"Pokud úřady nebudou jednat, jsou spoluviníky. Stejně jako fanoušci, kteří to viděli a nic neudělali. Spoluviníkem je i Udine, které se zajímalo jen o přerušení zápasu, jako by se nic nestalo," přidal francouzský reprezentant, který v sezoně 2021/2022 pomohl AC k titulu.

Maignan naopak ocenil postoj spoluhráčů, vedení klubu, rozhodčího i hráčů Udine. "Psali mi, volali mi. Podpořili mě veřejně i v soukromí," uvedl. Vedení Udine poté v prohlášení chování fanoušků odsoudilo a zdůraznilo, že plně spolupracuje s úřady na identifikování viníků.