eFotbal

Semafor české ligy: Tragická premiéra posily Pardubic, rychlé varování pro Koubka i návrat „ztraceného“ Budínského

Semafor české ligy: Tragická premiéra posily Pardubic, rychlé varování pro Koubka i návrat „ztraceného“ Budínského
Semafor české ligy: Tragická premiéra posily Pardubic, rychlé varování pro Koubka i návrat „ztraceného“ BudínskéhoFlashscore
Úvodní kolo nového ročníku FORTUNA:LIGY je za námi. Nabídlo sedm vítězství domácích, na svém stadionu neuspěly pouze Pardubice, kterým příliš nepomohl Jakub Matoušek, letní posila z olomoucké Sigmy. Rychlou „facku" obdržel Miroslav Koubek a jeho Plzeň, třetí celek minulé sezóny po povedené přípravě senzačně nestačil na Teplice. Slaví se naopak v Karviné, takový start čekal zřejmě málokdo. Karviná vítězstvím 4:1 přepisovala historické tabulky, hrdinou duelu i kola se stal středopolař Lukáš Budínský.
Reklama
Reklama
ČERVENÁ – Měl rozhýbat ofenzivu. Místo toho Matoušek po sedmi minutách skončil

V loňském ročníku Pardubice v obou duelech nestačily na Bohemians 1905. A co víc, v ani jednom z duelů nedokázaly skórovat. Hned na úvod měly Pardubice před téměř čtyřmi tisíci příznivci možnost tuto nepříznivou bilanci odčinit.

Místo toho se ale nedávná historie opakovala, Bohemka zásluhou obránce Lukáše Hůlky zvítězila a Pardubice po návratu nedokázaly naplno bodovat ani ve třetím otevíracím duelu. Smolařem utkání a rozhodně i úvodního kola FORTUNA:LIGY se stal záložník domácího týmu Jakub Matoušek.

Nově zahájený ligový ročník 2023/2024 si žádá i novou rubriku, se kterou jste se dosud mohli setkávat jen v rámci FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Od této chvíle se však budeme v rámci semaforu vracet k zelené, oranžové a červené také v nejvyšší domácí soutěži.

Třiadvacetiletý středopolař se vydal již na své třetí hostování v rámci svého angažmá v Olomouci, šťastně ale rozhodně nezačalo. Matoušek v 61. minutě za stavu 0:1 vystřídal Vojtěcha Patráka a měl nastartovat ofenzivu svého týmu.

Místo toho už za sedm minut sestřelil svého jmenovce Jana a po červené kartě musel předčasně do sprch. K tomu navíc nepříjemně „dojel“ i svého spoluhráče Helešice, jenž nakonec také úvodní střetnutí ligy nedohrál.

Foto: FK Pardubice

ORANŽOVÁ – Příprava nic neznamená. Koubek inkasoval nečekanou facku Na Stínadlech

V sedmi přípravných duelech nasázela Viktoria Plzeň 39 branek, porazila Kodaň a remízu si připsala proti Hamburku. Ostrý vstup do nové sezóny ale nezvládla a překvapivě podlehla Teplicím 1:0.

Staronový kouč Viktorky Miroslav Koubek uspěl s Plzní v prvním utkání v ročníku 2014/15 i v ročníku 2015/16. Letos to ale úspěšná premiéra nebyla. „Samozřejmě je to zklamání, utkání jsem si představoval jinak. Problémem v první půli bylo to, že jsme se nedokázali dostat přes obranný blok Teplic. Chyběla větší nabídka u ofenzivních hráčů, k tomu se přidala mnohdy zdlouhavá rozehrávka,“ hodnotil Koubek utkání na tiskové konferenci.

Útěchou pro Plzeň může být fakt, že ani Sparta jako loňský mistr nezačala vítězstvím. A stejně dopadl loni i vicemistr z Edenu. Jednat se tak může o „facku“, která bude mít na hru plzeňské Viktorky pozitivní vliv.

„Musíme se zklidnit. Je to zklamání, ale je třeba zachovat klid a nepanikařit. Vždyť loni jsme s Hradcem na úvod porazili Slavii a ta nakonec hrála o titul až do konce," doplnil zkušený trenér.

Foto: FC Viktoria Plzeň

ZELENÁ – Fantastický Budínský a historická výhra Karviné

Karviná se ihned po roce vrátila do nejvyšší české soutěže a ročník 2023/24 nastartovala parádní domácí výhrou nad Zlínem.

Hlavní hvězdou utkání a zřejmě i celého kola se stal záložník Lukáš Budínský. Ten se v posledních letech trápil v ostravském Baníku, loni ale ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE nastřádal čtyři branky a nyní začal excelentně. Karviné pomohl k výhře 4:1 brankou a dvěma asistencemi.

„Od toho tady je. U něj je jedno, jestli kope pravou nebo levou. Je skvělé, když máte takového hráče. Pak už je to o správném načasování náběhu a součinnosti," chválil svého svěřence trenér Tomáš Hejdušek. 

A při pozápasovém rozhovoru se u bývalého středopolaře Mladé Boleslavi zastavil i hostující kouč Pavel Vrba. „Buďo, ty tvé nahrávky jsou fakt perfektní," ocenil hráče, se kterým měl možnost se potkat právě v Ostravě.

Co se Karviné týče, ta vstřelila čtyři branky v úvodním střetnutí sezóny poprvé ve své nedlouhé historii, za posledních pět sezón ve FORTUNA:LIZE navíc čtyři góly v jednom utkání vsítila jen ve třech případech. Zajímavostí je, že hned dvakrát se to Karviné povedlo právě proti Zlínu (jednou, konkrétně v sezóně 18/19 proti Příbrami). Nyní tedy Zlín inkasoval čtyři branky od Karviné potřetí. 

Karviná se také zapsala do historie soutěže, neboť je vůbec prvním nováčkem se čtyřmi góly v zahajovacím duelu sezóny. Něco podobného naposledy dokázala Žilina, to se ale psal ročník 1982/83! Žilina tehdy poměrem 4:0 deklasovala TJ Tatran Prešov.

Foto: MFK Karviná