eFotbal

Semafor FORTUNA:LIGY: Skvostný start Teplic, mizérie penaltových exekutorů i Koubek nad propastí

Semafor FORTUNA:LIGY: Skvostný start Teplic, mizérie penaltových exekutorů i Koubek nad propastí
Semafor FORTUNA:LIGY: Skvostný start Teplic, mizérie penaltových exekutorů i Koubek nad propastíFlashscore
Mizerný úvod do sezony oproti povedené přípravě prožívají v Plzni a je otázkou, co by mohl udělat tento týden s pozicí kouče Miroslava Koubka. Opačné pocity mají v Teplicích, po druhé výhře v řadě se jedná o největší euforii od sezóny 2007/08. Nedělní program FORTUNA:LIGY se poté zapsal do historie sérií čtyř neproměněných penalt ve čtyřech zápasech. Nic takového v jednom dni česká nejvyšší soutěž nepamatuje.
Reklama
Reklama
ČERVENÁ – Ztracené vítězství v poslední vteřině a brzký otazník nad Koubkem 

Běžely první vteřiny šesté minuty jinak pětiminutového nastavení. Po autovém vhazování a následném centru Gabriela se k hlavičce protlačil střídající Ondřej Šašinka a připravil Plzni další trpké zklamání.

A zatímco v minulém týdnu jsme psali o varování, nyní s naprostým klidem můžeme říci, že následující dny mohou být pro staronového kouče Miroslava Koubka rozhodující. Viktorka po povedené přípravě zahájila sezónu ziskem jen jednoho bodu ve dvou duelech, společně s kvalifikačním střetnutím o Evropskou konferenční ligu Plzeň za 270 minut skórovala jedinkrát, o trefu se navíc postaral obránce Lukáš Hejda.

Horší start zažila Viktorka od svého návratu mezi elitu (tedy od sezóny 2005/06) jen jednou. V ročníku 2011/12 v prvním kole doma remizovala s pozdějším mistrem z Liberce, o týden později prohrála v Ďolíčku. I kvůli tomu nakonec se ztrátou tří bodů na Liberec obsadila třetí pozici. Bez vítězství skončila Viktorka v úvodních dvou duelech ještě jednou, v sezóně 2007/08 si na úvod připsala dvě remízy proti Mostu a Spartě.

„Věřím tomu, že se vlak rozjede. Viděl jsem spoustu pozitivních věcí. Kluci dřou, jsou agresivní, dobře presují. Chybí nám trochu kvality ve finální fází, je třeba zachovat chladnější hlavy a lépe vybírat místa," nepropadal panice na pozápasové tiskové konferenci někdejší kouč Votroků. Jisté ale je, že takto špatný start může velmi záhy znamenat radikální změny. 

Foto: FC Viktoria Plzeň

ORANŽOVÁ – Čtyři nedělní penalty? Čtyři neuvěřitelná selhání

Naprosto nevídanou bilanci si pro nás připravil nedělní program 2. kola FORTUNA:LIGY. Ve všech čtyřech duelech totiž byla k vidění penalta, ani jedna ovšem neskončila brankou.

Mojmíra Chytila mrzet nemusela, neboť Slavia uspěla v Českých Budějovicích. Dalším třem ale spoluhráči rozhodně děkovat nebudou. David Puškáč odmítl snížit domácí střetnutí s Teplicemi, a ačkoliv se mu nakonec snížit povedlo, body Bohemka nemá.

Vasil Kušej neskóroval z penalty už ve čtvrté minutě duelu s Libercem, i přes oslabení a ztrátu dvou branek ale Boleslav nakonec vybojovala bod. Daniel Vašulín poté nevyrovnal zápas na půdě plzeňské Viktorie, „krk“ mu zachránil střídající Ondřej Šašinka, který zajistil Hradci Králové alespoň bod. 

Čtyři neproměněné penalty v jednom kole viděla česká nejvyšší soutěž naposledy v 6. kole sezóny 1991/92. Tehdy se ale neproměněné pokutové kopy rozprostřely do dvou dnů. S touto exkluzivní statistikou přišel twitterový účet CSFotbal. Čtyři neproměněné penalty v jeden den ale historie české soutěže nepamatuje.

„Překvapuje mě v koncovce, i když penaltu nedal. Rozhodně patřil k nejlepším hráčům," nedělal si hlavu z neproměněné penalty Mojmíra Chytila kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

„Nepovedlo se, ale asi nejsem jediný, kdo nedal penaltu. Nyní je to minulost a věřím, že když budu kopat další, proměním ji," hodnotil svou situaci pro klubový web Hradce neúspěšný exekutor Daniel Vašulín. Podobné pocity se zcela jistě odehrávaly i u Davida Puškáče a Vasila Kušeje.

Foto: FK Mladá Boleslav

ZELENÁ – Teplický start snů 

Teplice změnily před ročníkem logo a odezvy byly různé. Je ale dost možné, že změnily i svou mentalitu. "Skláři" totiž uspěli podruhé za sebou, na kontě mají šest bodů a jsou třetí jen o skóre za pražskými giganty.

Takový start si nikdo z hráčů či fanoušků Teplic rozhodně nepředstavoval ani ve snech, neboť duely proti třetímu a čtvrtému z loňského ročníku nenaznačovaly stoprocentní úspěch. Severočeský klub ze Stínadel zažil podobný start naposledy v sezóně 2007/08.

Tehdy dokonce zvládl pět úvodních střetnutí v řadě a poprvé prohrál až v sedmém kole na půdě Zlína. Nakonec z toho byla krásná pátá pozice, kterou by družina okolo trenéra Zdenka Frťaly zcela jistě brala.

„Chceme jít utkání od utkání, na tabulku se vůbec nedíváme. Jsme pro všechny fanoušky překvapením, ale už v závěru minulé sezóny jsme se zvedli a nyní to potvrzujeme," hodnotil další povedené utkání kapitán Teplic Daniel Trubač, který se mimochodem trefil v obou zápasech a dorovnal svou loňskou bilanci.

Foto: FK Teplice